≫ 

Prozivali ženu koja svoj ajvar prodaje za 700 dinara: Koliko biste vi platili teglu domaćeg?

 ≫ 

Glavno pitanje je da li je ova cena previsoka za domaći ajvar? Kupci kažu da se u marketima nalazi dobar ajvar po mnogo nižoj ceni, ali domaćice navode da se kvalitet ne može porediti. Ko je u pravu?

Komentari

  • Zlatko Todorović

    7. septembar 2021 | 19:18

    Pa nije problem. Neka svako pravi sebi ajvar, pa on neće biti skup. To isto važi i za ostale usluge ili proizvode. Kada sam čuo da ljudi naplaćuju i po 1000 dinara da po izbušenoj rupi u betonu, to se odnosi na standardne rupe do 10mm prečnika, ili plaćaju do 2000 dinara za zamenu grejača na bojleru i td. a posle se žale kako su usluge skupe, prosto se nameće pitanje " a što to ne radite sami"? Cena se formira na odnosu ponuda:potražnja, vazda bilo. Ako je ponuda velika, potražnja mala, cena mora da ide na niže. Ali, gospoda neće da prljaju ruke, da peku papriku, ljušte, cede, cepkaju ili melju, upržavaju i pakuju u tegle. Da li ste vi svesni da za jedan proces proizvodnje do 10 tegli ajvara, treba minimum dva dana. Tehnički, nemoguće brže. Ako se radi serijski, više ljudi, to može da se nadomesti, ali onda je u pitanju veća količina. Prvo odete da kupite papriku. Pa donesete kući, operete, osušite, pa se peče. Zatim, u džakove, da se potpari. Posle, ljušćenje paprike, odvajanje od peteljki i uklanjanje semenki. Zatim, u džakove pa na ceđenje. Kad se dobro ocedi, ide cepkanje ili mlevenje, to važi i za dodatke, ako neko stavlja patlidžan, paradajz, ljutu papriku. Zatim upržavanje, mešanje, dodavanje ulja, soli, da ispari ostatak vode. Grejanje tegli, pakovanje ajvara, stavljanje u rernu da se zapeče. Zatvaranje i pakovanje u toplom, da se postepeno hladi. I kažu, mnogo 700 dinara. Stavio bih 1500 dianra, da se ja pitam.

  • Strahinja

    19. jun 2021 | 10:11

    I to je mala cena koliko posla ima oko ajvara .Kome je velika cena papriku u ruke drva ,Kube i neka pravi sam

  • Maja

    5. oktobar 2020 | 17:48

    Treba da bude 1100din a, ko preferira plastiku nek kupuje u prodavnici, svako ko proizvodi sam, ima pravo da sam odluči koliko njegov trud i rad vredi. Kakva vremena stižu zlatom ce se placati prirodni domaci proizvodi, kada bi ljudi znali sta kupuju u prodavnicama nebi ni ulazili unutra al lakse im da prate rijalitije nego da se malo zainteresuju sta unose u sobstveni organizam.

  • LudZbunjenNormalan

    3. oktobar 2020 | 17:49

    Ovi sto kazu da je skup ajvar po kojoj ceni bi ga oni prodavali da treba sve da urade ? Njima bi bilo malo i 1.000 dinara. Cenim i poštujem svako ko radi pošteno. Znači svud u svetu porez mora da se plati drzavi pa spremaj ajvar ili šta god zelis. Da li je pošteno neko da plaća porez a neko ne ? Jel to fer prema onim "budalama" koji plaćaju? Počevši od pevača pa nadalje. Gledao sam na youtube za sat zarade 500 evra a jel placen porez ? Odnosi se na svaku delatnost ne samo na pevače i ovu gospodju sto sprema ajvar .

  • Mirjana

    3. oktobar 2020 | 15:21

    Kome je skup neka zasuce rukav i napravi sam ima tu dosta posla ali kad otvoriš teglu uzivas onaj iz prodavnice nebi ni kupila

  • Rada

    3. oktobar 2020 | 15:19

    Kome je skup domaci ajvar nek kupuje u prodavnicama.Paprika prvi dan se ispece i tu se potrose drva.Zatim ispecene i najlon kesama prenoce.Sutradan ociste se i opet se preko noci cede.I treci dan samelju se i kuva se ajvar na sporetu i opet drva se potrose.Minimum izmedju dva do tri sata treba stajati i mesati ajvar .Ja ga nikad ne bi pravila za prodaju.Velik je to posao.

    • 3. oktobar 2020 | 16:42

      Anka

      @Rada

      Pravim i sama ajvar, vrlo zahtjevna zimnica, dok ih opereš i posušiš, pa ih ispečeš, staviti u kese i sačekati da se ohlade i ogule i očiste od sjemenki, pa ono svuda oko sebe tragova sjemenki, pa ih ostaviti preko noći da se ocijede, pa ih samliti, pa ih staviti kuhati, upaliti pećnicu da sterilizaš boce , ili tegle, 2- 3 sata kuhati i miješati. Sve to staviti u tegle, pasterizirati u pećnici , ostaviti da se ohlade i spremiti. Sad vas pitam, koliko bi oni šta ne rade, naplatili svoj rad, kad bi počeli raditi ajvar.

  • Miloš

    3. oktobar 2020 | 13:51

    Ko nije pravio ajvar njemu je skup.Nemora ni da ga jede,ni ja nejedem skampe.

  • Nenad51

    3. oktobar 2020 | 13:11

    ha ha ha ajvar u marketima i nije ajvar vec neka smesa koja po otvaranju tegle posle 6-7 dana postaje kisela masa sklona budji. pa gde su materije koje ubijaju. Domaci ali bas bas domaci sa dobrom paprikom i radom od pranja pecenja na rostilju ciscenja cedjenja celu noc pa 2-2.5 sati pored sporeta punjnja pa "ususkavanje" Alo bre vredi svaki dinar i ne lupetajte kad neznate

  • Sanja

    3. oktobar 2020 | 10:54

    Moj ajvar prodajem po 800din.a razmisljam i da podignem na 1000. Ni jedan ajvar domaci ne moze da se poredi ni sa bakinom tajnom niti bilo kojim drugim. Ovi sto komentarisu verovatno ne kupe ni onaj od 200din.ali zato im nije skupa kutija cigara od 300din.pa na dalje ili poruka za zadrugu koja poprilicno kosta i sl. Skupo je samo onome ko ne zna kako se pravi ajvar i ko nikada nije zasukao rukave. Ako nekome treba ajvar,pindjur,ljutenica...javite se cena je za sada 800din.

    • 5. oktobar 2020 | 17:58

      Aca

      @Sanja

      O.k.800 din,jel imaš gospođo ili proizvođače ajvara pečat od inspekcije da je tvoj proizvod ispravan,,zatim plaćen pdv itd itd.Da ti sutra na pijaci ili još gore kući naplate 100-200 hiljada kazne za prodaju na crno da li bi se kurčila da prodaješ i za 1000 i više dinara.Alo ženo to može da plati neko ko ima prihoda preko 1000 eura mesečno a koliko porodica nemaju uslova da prave i moraju da kupuju.Šta bi rekla da zejtin bude 500 din i kubik drva 100 eura.Jer bi opet pravila.Ja kupujem godinama i prošle 2019 su nas zamalo otrovali hemijom u ajvaru tzv domaći proizvođači.

  • Zagor

    3. oktobar 2020 | 09:13

    Sve je narodu skupi kad domaci covjek nesto napravi, kad se kupuje uvozni nekvalitet, tad nema primjedbi na cijenu. Kome je skupo nek zasuce rukave i sam sebi pravi. Domaci prirodni proizvodi nikad nisu skupi jer su vrhunski kvalitet i bez kemikalija.

  • Macva

    3. oktobar 2020 | 08:20

    Ja prodajem po 500. Ne obaram cenu nego je to trziste kod nas u Knezevini Macvi. Javite se,kvalitet vrhunski bez plavog patlidzana i konzervansa. Dve godine moze da stoji. Ponuda stoji do srede ili isteka zaliha!

    • 3. oktobar 2020 | 13:15

      Nenad51

      @Macva

      nema dobrog ajvara bez plavog patlidzana ima svoju svrhu u proporciji 10:3 al mozda si ti pametniji od moje babe moje pokojne majke i mene samog koji imam 70 g

    • 3. oktobar 2020 | 18:32

      Spale

      @Macva

      Mozes da Imas i 100 godina ako nesto radis pogresna onda je pogresno ma koliko ga godina radis, moji prave ajvar sa crvenim patlidzanom i odlican je ne svidja nam se plavi, tako da je to samo stvar ukusa.

    • 4. oktobar 2020 | 20:09

      Nenad51

      @Macva

      besmisleno je diskutovati sa osobom koja poredi dve razlicite stvari pa predlazem probaj sa pomoranza.ma mozda ti se dopadne

  • Hmm....

    3. oktobar 2020 | 07:55

    Nemogu se porediti babe i žabe.Ako je pravi od cepkanih celih paprika taj vredi i 10 evra za teglu.Jednostavno svaki kvalitet ima visoku cenu pa ko može neka izvoli.A svako može bar da proba jednu teglu pa onda da komentariše a ne ovako napamet.

  • Saša 123

    3. oktobar 2020 | 07:54

    Ipak je domaci ajvar ukusniji

  • djole

    3. oktobar 2020 | 07:36

    Cena je i vise nego korektna za dobar ajvar,stim da u njemu nema nista dobro,termicka obrada+zejtin=otrov..

  • Zikic

    3. oktobar 2020 | 06:41

    Kao prvo u prodavnicama aj sto je od barene Paprike nego natrpaju i patlidzana . Patlidzan pokvari i razblazi ukus ajvaru. A i nek gospoda samo oljuste paprike (a gde je pecenje,przenje i izgorele noge i ruke od vatre) pa ce im biti jasno ds je 700 din dzabe cena.

  • Ilija Cvorovic

    3. oktobar 2020 | 06:40

    Ja kao seljak vam kazem da ako povrce nije tretirano hemijom, zemlja vjestackim djubrivom.... 700 dinara je jeftino i nije skupo.

    • 5. oktobar 2020 | 18:05

      Aca

      @Ilija Cvorovic

      Živim na jugu Srbije i znam šta je paprika i ajvar.Da li može neko da dokaže da bez hemikalija i raznih sredstava može u današnje vreme da se dobije ta količina paprika koja se u Leskovcu i okolini proizvodi.Znači nije organsko i tačka.I ne.može se taj ajvar prodavati kao domaći bez ovoga i onoga.Drugo većina koja kao proizvodi ajvar kuouje paprike.Opet znači poluproizvođač.Niti zna kako su tretirane ili prskane samo je bitno pto jeftinije da kupe.

  • DRagutin

    3. oktobar 2020 | 06:03

    Tržište i kupci su ti koji diktiraju cenu a ona može da traži koliko hoće za teglu a koliko će tegli prodati, to će biti njena gorka ili slatka muka 🙂 !

  • Cica

    3. oktobar 2020 | 04:24

    Iz Leskovac sam. Kod nas je ajvar hit. Najrealnija cena je 500din. Nit po babu nit po stričevima. Ne znam ko pravi ajvar tri dana. Pola stvari je električno-- mlevenje mešanje

  • Herc

    3. oktobar 2020 | 02:36

    Plaćamo u Australiji oko $10 u zavisnosti u kojoj prodavnici kupujem ali to je razlika u par centi.

    • 3. oktobar 2020 | 10:42

      Zeljko

      @Herc

      Ja ga placam u Sidneju 5 $ ili manje od 400 dinara,Tanasic proizvodjac i mislim da je taj dosta dobar. Ali domaci moze i za 700,nema problema,samo sto mi je daleko. :)

  • zvezdas

    3. oktobar 2020 | 01:19

    Ove godine sam platio 800dinara - poskio je 100 dinara u odnosu na proslu godinu - to je cena za pravi ajvar od kurtovke paprike

  • Dusan

    3. oktobar 2020 | 00:59

    Majka spremala ajvar pre 10ak dana i kada je izracunala koliko kosta teglica ajvara bez rada nije bilo dobro ni meni ni njoj. Opravdano je skroz da domaci ajvar kosta 600 700 din, pa mora i rad da se naplati pogotovo sto ne moze da se meri domaci i industrijski koliko god bio dobar

  • Marko

    3. oktobar 2020 | 00:20

    Ovako....pošto se svašta piše...da nešto i ja napišem. Moja žena godina pravi zimnicu...imamo ženu na Zemunskoj pijaci gde uzimamo papriku,koja je najbolja. Ove godine je paprika jako loša,puna vode. Pošto ja idem da kupujem...uzimamo stalno po 7kg paprika (1000 din) plus ulje,so,šećer i alkohojno sirće i ono Najvažnije,vreme i trud....i od toga se naprave 3 tegle vrhunskog ajvara.....Sad,koja bi bila realna cena da mi to prodajemo?????? Između 600 ili 700 din, manje ne...... Zato, ako je njen ajvar vrhunskog kvaliteta, od extra paprike, onda cena nije velika.... Hvalaaaa

  • Žika

    3. oktobar 2020 | 00:17

    SKUPO,350 dinara najviše, svi hoće zaradu bez muke, čuj pecem ajvar muka teška,a onaj što radi na kran,ajde bogati...

    • 3. oktobar 2020 | 08:46

      PatiMils

      @Žika

      Nemoj da si smesan.

    • 3. oktobar 2020 | 09:06

      Ej

      @Žika

      Pametni,,,, kupi ti za 300 din industrijski. Nemaš ti pojma ali bukvalno!

    • 3. oktobar 2020 | 14:43

      Stevan

      @Žika

      Očigledno je da u životu ajvar pravio nisi. Inače ne bi lupio ovakvu glupost neviđenu.

  • Vesna

    3. oktobar 2020 | 00:13

    Licno sam ga pravila.Kupila papriku 30kg.Donela kuci oprala ispekla oljustila i skinula semenke cedilo se celu noc sutradan mlela i konacno 2 sata przila dobila sam 10 tegli.Moj ajvar NEMA CENU.

    • 3. oktobar 2020 | 09:19

      Zagor

      @Vesna

      Bravo Vesna, u pravu ste potpuno, nas narod je naucio na dzabalesku jer nevile da zasuku rukave i sami nesto urade.

    • 3. oktobar 2020 | 14:39

      Hmm...

      @Vesna

      Da ste cepkali papriku viljuškom umesto mleli iznenadili biste samu sebe....Probajte iduće godine setićete me se .

  • sova

    2. oktobar 2020 | 23:52

    A zasto mora pecene paprike, kada je dobar ajvar i od kuvanih paprika. Stvar ukusa,i duplo jeftiniji.

    • 4. oktobar 2020 | 21:01

      Cvrc

      @sova

      Ti sledeci put nemoj da peces prase za slavu nego uhvati pa ga skuvaj. Onda ce ti biti jasna razlika izmedju kuvane i pecene paprike z aajvar.

  • J...

    2. oktobar 2020 | 23:46

    Paprika 100-120 dinara kilogram tri dana rada i

  • Sanja2

    2. oktobar 2020 | 23:42

    Prodacu ja teglu ajvara za 600 dinara imam sokove od kupine domaci 300 dinara.litar sve je tesko da se pravi.

  • Mane

    2. oktobar 2020 | 23:33

    Ja prodajem za 1200.

    • 3. oktobar 2020 | 07:46

      Kiza

      @Mane

      Od kada Mane, dalmos, zna za ajvar. Verovatno iz onog kamenjara.

    • 4. oktobar 2020 | 12:25

      Nina

      @Mane

      Zasto vredjanje .ko je iz kamenjara ili odakle god.Mi smo dosli pre 25 g i vredni smo.sticemo sve.zasto podele i vredjanja pa i medju nama srbima

  • Ena Delic

    2. oktobar 2020 | 23:18

    Zasto nam servirate price sa Tvitera? Da li ste vi novinari, da li vi umete da napisete svoju pricu ili prepisujete sta pisu neki ljudi na Tviteru? Imate li vi svoje ideje? Kakve sadrzaje nudite citaocima? Prepisujete agencijske vesti i vi se nazivate novinarima koji ne znaju sta je cifra, a sta brojka. Jos vas za to neko placa. Lepo!

    • 3. oktobar 2020 | 09:22

      Zagor

      @Ena Delic

      Svi to danas rade u svijetu, dobro im pomogla tehnika, nema vise pravih novinara koji putuju i obilaze mjesta trazec dogadjaje za novine, cast izuzecima.

  • Vratiće se rode

    2. oktobar 2020 | 22:58

    A da to rešite na jedan vrlo jednostavan način... Uzmete jednu teglu iz prodavnice, kako kažete, po povoljnoj ceni, i jednu ovog domaćeg... Lepo sednite i probajte, pa koji vam se dopadne... Pazite i jedan i drugi su za jelo, ali ukus sigurno nije isti... I Puntom i Audijem možete da se vozite, Ali... Svako uzima ono što mu odgovara, a cenu određuje onaj ko proizvodi...

  • baba smilja iz darosave

    2. oktobar 2020 | 22:53

    svaka roba ima musteriju

  • Pekmen

    2. oktobar 2020 | 22:52

    Ja ove godine pravio(pomagao ženi) sledeće godine kupujem nepitam šta košta. Bolje da sam džakove nosio dva dana

  • Dana

    2. oktobar 2020 | 22:48

    15 kg paprika su 1500din,od ove koliicine ispadne 8tegle A treba 2 dana ,1 dan peces ,ljustis cedis Sutradan meljes ,pa przis sve uz vatru i vama je skupo 700din tegla ,a sednes u kafic odu 700dinara ko pod led

    • 3. oktobar 2020 | 06:17

      Vladimir

      @Dana

      Ni tegla ajvara kod mene u kuci za ruckom ne bude duze od 20 min.

  • Dunja

    2. oktobar 2020 | 22:44

    U čemu je problem? Kome je skupo, neka napravi sam. Ja nikad ne bih prodavala ajvar koji ja napravim iz prostog razloga što bih ja formirala cenu o kojoj bi se baš dugo pričalo.

  • Boki

    2. oktobar 2020 | 22:43

    Uzimam za 600 i mislim da je 700 najvise sto bih platio za teglu. Za 1000 din ga ne bi ni jeo...

  • Leskovčanin

    2. oktobar 2020 | 22:38

    Za ovu godinu je već kasno ali za sledeću nudim gostoprimstvo onima koji neveruju da tegla vredi 700 dinara. Ja ću im obezbediti dobru i kvalitetnu papriku koju će platiti po povoljnoj ceni. Onda će tu istu papriku peći (drva za loženje im neću naplatiti, kakav bi onda bio domaćin), ljuštiti, samleti na mašini za mlevenje mesa i kuvati ajvar. Pa kada vide da na nogama treba provesti dva dana goreći pored furune ne da bi teglu plaćali 700 već i 1000 dinara.

  • Marko

    2. oktobar 2020 | 22:32

    Ja kupujem po 600 din i prezadovoljan sam

  • Milan

    2. oktobar 2020 | 22:25

    Kome je skupo neka ga sam pravi.....ima zena pravo da ceni svoj proizvod.....u Lidlu vam sve jeftino.....

    • 3. oktobar 2020 | 09:28

      Zagor

      @Milan

      Tako je druze, nasen narodu samo nek je made in zapad. ionako smo postali sluge, nigdje nasih firmi domacih, sve stranci beru lovu u nasim zemljama, zato se lose i zivi jer kapital ide van.Kupujte domace jer je bolji kvalitet od stranog.

  • Nešo

    2. oktobar 2020 | 22:21

    Mislim da domaćinski ajvar ima nerealnu cijenu za prodaju, jer treba paprike popeći pa oguliti, što nije slučaj sa ni jednim kupovnim.

  • Ja

    2. oktobar 2020 | 22:18

    Pravila sam ajvar od 150 kg paprike.... Prvo treba to oprati, pa ispeći, pa mleti, pa kuvati.... Svako ko pravi ajvar,zna koliki je to posao. Ja ga pravim za svoju porodicu, bez konzefvansa, i nebi prodala ni za 1000 din teglicu! Pravim ga 3 dana ali bukvalno! Tako da, ko hoće, slobodno nek kupi industrijski, ali nek ne komentarišeš nešto što ne zna!

    • 2. oktobar 2020 | 22:34

      Veki

      @Ja

      Apsolutno ste u pravu. Dva dana sam se tako namučila, od jutra do večeri, za 33 tegle koliko sam napravila. Plus je muž pomagao kod pečenja paprike a sestra kod čišćenja. Veliki je to posao, veliki... Poklonim dve-tri tegle ostalo pojedemo u slast!!!

  • Tijana Dinić

    2. oktobar 2020 | 22:15

    Neka neko pravi jedan dan i videće da je cena od 700din niska. Pravi domaći ajvar vredi mnogo više. Moja porodica i ja pravimo godinama i znamo koja je muka doći do jedne tegle ajvara. I svi unižavaju taj radi i trud i žele sve ispod cene a ne pitaju se koliko sve košta. Meni je žao kada se ajvar prodaje po toliko niskoj ceni, a ima jako veliki vrednost jer je domaći. Svi ljudi koji se time bave, znaju o čemu pišem.

  • Somborac

    2. oktobar 2020 | 22:11

    Evo ovako. Moja pokojna baka je bila iz okoline Leskovca. Prema tome, garnatujem vam da nisam jeo bolji ajvar nego njen. I svi kupovni su najblaze receno bleda slika od njenog. Sem jednog, njemu skidam kapu do poda. A to su inace svi proizvodi marke "bakina tajna". Njihov ajvar je nesto ubedljivo najblize domacim proizvodima. I ima i cenu. Koliko znam velika tegla je bila oko 550 dinara. I mislim da je vredna svakog dinara. Sve ostalo je pasirano povrce sa nekad boljim nekad losijim zacinima. A ajvar nije ajvar ako se ne prepoznaju komadici paprike u njemu.

    • 2. oktobar 2020 | 22:43

      plavi safir

      @Somborac

      Slažem se sa Vama. Ja sam iz okoline Niša, znači isto jug i moja baba pokojna je pravila najbolji ajvar na svetu. Jedino, ali jedino bakina tajna je domaći ajvar koji može da se kupi u prodavnicama. Koliko ja znam, on se i sprema po tradicionalnom receptu. U Nemačkoj je teglica od 350g oko 5-6€.

    • 2. oktobar 2020 | 23:29

      ISTINA

      @Somborac

      Ta tegla je od 500 gr.

    • 3. oktobar 2020 | 00:49

      Somborac

      @Somborac

      Jeste 500 grama. Što čini kilom 1100 dinara. Tako da 700 dinara ispada veoma dobra cena. Pa još i domaće. Namerno sam napomenuo proizvode te marke. Zato što i industrijski napravljen ajvar može biti dobar, uz veću cenu. Ali to treba svako za sebe da zna i odluči. Ja radije neću jesti ajvar, nego što ću kupiti onaj za 250 dinara. To nije ajvar.

    • 3. oktobar 2020 | 09:32

      Zagor

      @Somborac

      Lijep pozdrav divnom gradu Somboru gdje sluzih vojsku, najlepsi dani mog zivota. LP

  • Ana

    2. oktobar 2020 | 22:07

    Ajvar spremam svake godine po nekoliko tegli ništa preterano,kupovni bez obzira na cenu ne jede niko iz moje porodice jer ne vole takav ukus ajvara.

  • Putin

    2. oktobar 2020 | 22:01

    Prvo sam kupio papriku pa onda peko i goreo ruke posle toga ljustio ,a zatim mesao... zena uzela pa zaprzavala sa vrelim uljem da bi se napravio kao kajmak... i takav i ispade s tim da me izgorela sa vrelim zejtinom... poenta cele price je da je za dobar ajvar realna cena oko 1000din... svako ko kaze mnogo toplo bi mu preporucio da prodje celokupnu liniju proizvodnje kao ja i posle toga da odredi cenu

  • Vodolijax

    2. oktobar 2020 | 21:57

    To su ti što bi od jedne ture odmah da kupe stan.Takvih ima u svim profesijama.

    • 2. oktobar 2020 | 22:18

      Urke

      @Vodolijax

      Ne slažem se baš, ako je stvarno domaći proizvod, bez nekakve hemije i ručni rad vredi dati više para !

  • Züri

    2. oktobar 2020 | 21:50

    Taj domaći ajvar ovde ide po 300 din.sa prostora bivše Yuge,bolji kvalitet je za zapad nego što se u Srbiji prodaje.

  • Еуклид

    2. oktobar 2020 | 21:44

    Некима је скупо по тој цени, али сам скоро убеђен да такви 'ладно дају толико за две пакле цигара и то им није скупо...

  • M-78

    2. oktobar 2020 | 21:39

    Kupovni ajvar je realno bljutav nikakav....tako da domaci ajvar nema cenu. Ima pravo da stavi cenu koju zeli i uopste ne treba da je doticu negativni komentari🙂

    • 2. oktobar 2020 | 23:40

      Roks

      @M-78

      Ma daj ne preterivajte vise, kakve su to cene 6eura za teglu ajvar, to moze samo ovima is Bg da loze, ajvar ti je preprzena paprika puna zejtina bez ikakve hranljive vrednosti

  • BASA

    2. oktobar 2020 | 21:26

    Sami pravimo ,, po prababinom receptu ! Do god budemo mogli , sami cemo praviti !

  • Daki

    2. oktobar 2020 | 21:14

    Dao bih i 1000 dinara za dobar ajvar vredi domaći ajvar svaki dinar...

  • Ceca

    2. oktobar 2020 | 21:14

    Pa pravite sami ako vam je skup ,a ima i onog jeftinog u radnjama koji je gorak ,jer svako ko je pravio ajvar od pecenih paprika zna koji je to proces i rad!

  • Miki

    2. oktobar 2020 | 21:08

    Kad bi neznalice uopšte imali realnu sliku koliko kilograma (primer.3,5-4kg) paprike treba ispeći za jednu teglu, koliko je to vremena, pa onda ljuštenje ispečene paprike,vadjenje semena iz istih krčkanje i neprestano mešenje na vatri 6,7 sati, pa neka kažu ovi da ne vredi toliko Srpski kavijar!

  • proka

    2. oktobar 2020 | 21:05

    Po toj i visoj ceni za kilo ajvara, sto je babi milo to joj se i snilo, ipak cete ga sami morati pojesti po toj ceni.

  • Mirjana

    2. oktobar 2020 | 20:52

    Cena je sasvim realna.Koliko ima truda i rada oko paprike a ona mora da bude mesnata i kvalitetna. Cena takve paprike je od 110-150 dinara.

  • Smokvica

    2. oktobar 2020 | 20:48

    Ako vam je skupo kupite u radnji.Svako moze da trazi za svoju muku i rad koliko proceni da je u redu.Nikada ne moze biti domace i kupljeno u radnji usto.Ko je spremao ajvar od pecwnih paprika zna koja je to muka i proces rada.

  • Darinka

    2. oktobar 2020 | 20:48

    Ja živim u RS BiH i gledala sam malo po većim marketima gdje je cijena ajvara od 550 gr.10 km il'5 eura a uz to nije od čistih paprika ima 15% patlidžana što će reći 1,100 grama košta 10 eura. Pravila od čistih paprika,a pravila i samo malim postotkom patlidžana, vjerujte nebih ga prodala ni po toj cijeni. Koliko se tu uloži truda to samo mi koji pravimo znamo. A da ne spominjem kako je to raditi u stanu, to opet razumiju samo oni koji su u istoj situaciji kao ja. Toliko o tome da je navodno skup. Veliki pozdrav svim vrijednim domaćicama i počnite cijeniti sebe i svoj rad.

  • Toma

    2. oktobar 2020 | 20:42

    Tacno i korektno domaci pravi ajvar nemoze biti tegla od 1kg ispod 700 dinara?! Ako je tehnologija, najpre pece je, bez 4 kg paprike nema pravog ajvara. Tu je, cedjenje, pa da se paprika oljusti od korice, zatim se izvadi seme, pa se sa melje?! Zatim u serpama ili kaznu kuva, gde se sipa ulje i beli samlheveni luk, zatim se malo dodaje samlevena ljuta paprika?! Sve to se mesa najmanje tri sata uz umerenu vatru sa drvenom vecom kasikom. SVE BEZ ADITIVA. Kada je gotovo malo se ohladi pola sata i sipa u suve tegle. Prenoci i tek se stavljaju POKLOPCI!! Dakle, takav ajvar, nikako nemoze biti ispod 700 dinara vec do 1000 dinara?! Tako moja porodica radi unazad 80 godina?! Naravno, industrijski sa kuvanim paprikom nemoze ni prici domace ajvaru?! Tu se mesa sa plavim patlidzanom gde je tecnost oko 25 posto, dakle redak?! To ne vredi vise od 200 dinara tegla?!

    • 2. oktobar 2020 | 21:11

      Branka

      @Toma

      Ja pravim ajvar sa patlidjan om. I nije redak kad se dobro ukuva. A ovi sto proizvode za prodavnice ne ispeku ajvar kako bi trebalo.

    • 2. oktobar 2020 | 21:32

      Dipl tehnolog Zika

      @Toma

      Bas tako kako napisa gospodin Toma,to je redosled za pravi domaci uprzeni ajvar!!! Bravo Tomo.

  • SRB

    2. oktobar 2020 | 20:41

    Za Beogradjane i 1000 din realna cena.

  • Wien

    2. oktobar 2020 | 20:34

    Samo dizi cenu...da gradske skutre nauce da cene selo i seljaka...

  • Verka

    2. oktobar 2020 | 20:31

    Ja platila 800 dinara, uzela 5 tegli. Taman dok ga izgustiramo, pojedemo za koji dan, posle nam se i ne traži više. Dakle, meni nije problem da odvojim 4000 din. Ali mi jeste problem da izgubim najmanje dva cela dana u radu, plus nervoza. Neka hvala, platiću ga koliko god traže.

    • 2. oktobar 2020 | 22:48

      plavi safir

      @Verka

      Baš tako. Ja sam u inostranstvu i nikad ovde nisam pravila ajvar jer se ne isplati pošto ne mogu da kupim tu papriku koja je dobra za ajvar. Mi ga ne jedemo nešto preterano i kad nam se jede odem i kupim bakinu tajnu. Jeste skuplji od svih drugih ali je jedini domaći koji može da se kupi. I nije mi skupo jer mi ispadne jeftinije nego da ga sama pravim.

  • Ljubiša

    2. oktobar 2020 | 20:31

    To se bune ajvar turisti. Nije im isplativ put.

  • Tako bas

    2. oktobar 2020 | 20:29

    Dobro,zena ceni svoj trud. Ali realno 1tegla 400 din sa pecenim paprikama jer ide pola na pola,pola u djubre i dok se uprzi. To je to,ali za starije dame. Dok za mladje koje su lenje i 1000

  • Ja

    2. oktobar 2020 | 20:21

    Samo napred gospodjo. Svaka roba ima svog kupca. Kom se ne svidja, nek trazi dalje.

  • Persa

    2. oktobar 2020 | 20:17

    Ma ja bih naplatila brat bradu dva soma !

  • Chance

    2. oktobar 2020 | 20:05

    Beogradjani, skupo vam, a? 😂 Na selo, pa pravite sebi domaci ajvar, da vidite koliko sve to kosta. I nemojte da mislite da sve te registrovane i poznate firme rade sve po protokolu i da je sve cisto kod njih.

    • 2. oktobar 2020 | 20:22

      Jeca

      @Chance

      I beogradjani prave ajvar i ostavljaju zimnicu

    • 2. oktobar 2020 | 23:01

      Vratiće se rode

      @Chance

      Pa dobro Jeco, ako već praviš zimnicu trebalo bi da znaš koliko to košta... A košta, plus rad...

  • milos

    2. oktobar 2020 | 20:04

    I moji prave ajvar,650 din tegla,a te price bajkina tajna 400 dinara,jeste,ali 300 grama ajvara,a kada sam video koliko tu ima posla dok dodje do tegle,onda mi je sve bilo jasno oko cene

  • Клоп

    2. oktobar 2020 | 20:03

    Килограм кајмака, тегла меда и килограм ајвара увек прате једно друго тако да је то још и јефтино(наравно под условом да сва три наведена нису фуш). Проблем настаје јер је кајмак пун маргарина, ајвар патлиџана а мед кукуруза али о њима није вредно причати..

    • 2. oktobar 2020 | 22:16

      Ceca D.

      @Клоп

      Upravo tako! U ajvar dodaju sve i svašta pored paprike, med u sebi ima pola šećera a kajmak prave uz dodatak projnog brašna i margarina da bi dobio gustinu,boju i ukus starog prevrelog kajmaka. Samo ako čovek sam pravi ajvar,ako poznaje nekog ko ima košnice i pravilno prehranjuje pčele, i ako ume da podlije domaće mleko da bi dobio sir i kajmak, taj čovek zna koji je to mukotrpan posao i zna da nije prevaren!

  • Gaga

    2. oktobar 2020 | 20:03

    Ko nikada nije spremao ajvar samo od paprike, uz pečenje, čišćenje, mlevanje, mešanje, upržavanje, stavljanje u tegle, ne može da shvati da mu je vrednost tolika.Ko voli, nek' izvoli, a ko hoće jeftiniji, ima ga u velikim trgovinskim lancima i po 170 din. ali kuvanog.

  • Prost račun

    2. oktobar 2020 | 20:01

    Za dobar ajvar je potrebno 4 kg paprike puta 120 dinara, dodajte tome troškove pečena i kuvanja doći ćete do 550 din. Mislim da je 150 din. sasvim pristojna cena za toliki rad.

  • SasaPk

    2. oktobar 2020 | 19:56

    Svaka roba ima svoju cenu,a ko ne zeli ne mora da kupuje.Hocete da ste gispoda onda platite.. Koliko placate kafe i pica po splavovima?

  • Qwer

    2. oktobar 2020 | 19:55

    Žena je odredila cenu, pa ko voli nek' izvoli. Smatram da je to realna cena jer pored paprike i rada, koji nimalo nije lak (pranje, pečenje, ljuštenje, ceđenje, mlevenje, prženje iliti pečenje, stavljanje u tegle), tu su troškovi energije (drva, struja, gas), so, šećer, tegla. Dakle, zahtevan proizvod i normalno je da ima cenu. Jeste ona visoka ali nije nerealna.

  • cvetko

    2. oktobar 2020 | 19:45

    Gospodja neka ne brine. Ima gde da proda, ako se udruzi sa sposobnim, vrednim, postenim, zenama po Srbiji! Dijaspora u Americi placa i $7 - $10 pa i vise dolara teglu, ali imamo samo. najkvalitetnija makedonske i nase.. Ovde ne prolaze fuš industrijski!! ☝️To je tako gust ajvar, kao bake i mame sto prave , nije retko.. kao po prodavnicam u Srbiji. Jedemo bolji nego vecina tu, a nase balkanske zene i porodice izvoze, zarade i imaju siguran plasman u Americi 🤗💞 Sve od najbolje makedonske i leskovacke paprike, sa ili bez patlidzana i sl.... Ima i pindzura najkvalitetnijeg, ljutenica, onda malidzano takodje.. Pozdrav svima, zivi bili❤️🇷🇸

    • 2. oktobar 2020 | 19:59

      @ja

      @cvetko

      Priča kao i za sve drugo... Uložite, država subvencionise, prodate umesto za 7e za 3.5. :)

  • Domacica

    2. oktobar 2020 | 19:45

    Paprika je od 100 do 120 din.ako hocemo kvalitetnu to sto kazete od 70 do 100 okacite macku o rep ima za 70 din ali nikakva I samim tim nekvalitetan ajvar,dakle za kilo ajvara treba 4 kg.paprika I to je u startu 400 din.a mozda I 480 ,pa onda tu ide ulje koje je 120 I to je vec 500 din samo paprika I ulje a gde su ostali zacini pa jos mukotrpan rad pa onda I da se zaradi makar 100 din po tegli I dodjemo do neke realne cene od 600 - 650 din.za dobar I kvalitetan domaci ajvar pa ko voli I ima novca nek izvoli.

  • Domaćica

    2. oktobar 2020 | 19:35

    Ako je cena 700 din za teglu ajvara, onda je zarada sa radom 100%. Materijal 350 din, rad 350.

    • 2. oktobar 2020 | 19:55

      Milica

      @Domaćica

      Nemas ti pojma kad mozes da kazes da je za teglu ajvara potrebno materijala u vrednosti 350 din.dobra I kvalitetna paprika je 100 din a za kilo ajvara potrebno je 4 do 5 kg paprike dakle vrednost materijala samo u paprici za kilo ajvara je 400-500 din.bez ulja,soli.

    • 2. oktobar 2020 | 19:58

      Slobodan

      @Domaćica

      Pa to je sasvim ok. Pa restorani imaju zaradu 1:3. Kao sto nije moranje da se ide u restoran, nije moranje ni da se uzme kvalitetan ajvar. A na sve treba dodati i cenu tegle. Mukotrpan je to posao.

    • 2. oktobar 2020 | 20:47

      Tehnolog Branko

      @Domaćica

      Vi,, domacice,, ocito niste upoznati u ovaj mukotrpan posao?! Latite se ovog rada, videcete da neznate da neznate?!

  • Ivana

    2. oktobar 2020 | 19:33

    Ja ajvar koji pravim i da prodajem ne bih ga ispod 1000 dinara prodavala nikad pa ko hoće hoće. Zna se kako se sprema ko misli da je skupo neka uzme pa neka sprema sam. A ne da uzima iz maksija i slično gde se ko zna sta stavlja i sprema

  • Srbin

    2. oktobar 2020 | 19:31

    Sta 700,pa mi prodajemo ajvar za 800 din.Oko 6 kg paprike ide u pravi ajvar.Samo paprika I nista vise.Mozda je to nekom puno ali toliko rada ima a pravi domaci ajvar nemoze da se meri sa kupovnim.Nemozemo da postignemo koliko porudzbina ima.

    • 2. oktobar 2020 | 19:56

      Sima

      @Srbin

      Tako je.Pravi ajvar, čist, bez dodataka, uz sve druge troškove, toliko vredi.

  • DARKO 100%

    2. oktobar 2020 | 19:24

    U danasnjem i predstojecem buducem vremenu gmo hrane placacete vi suvim zlatom za zdravu izvornu hranu bez vestackih primesa

  • Vlada

    2. oktobar 2020 | 19:24

    1000 za teglu od kilograma