Pa nije problem. Neka svako pravi sebi ajvar, pa on neće biti skup. To isto važi i za ostale usluge ili proizvode. Kada sam čuo da ljudi naplaćuju i po 1000 dinara da po izbušenoj rupi u betonu, to se odnosi na standardne rupe do 10mm prečnika, ili plaćaju do 2000 dinara za zamenu grejača na bojleru i td. a posle se žale kako su usluge skupe, prosto se nameće pitanje " a što to ne radite sami"? Cena se formira na odnosu ponuda:potražnja, vazda bilo. Ako je ponuda velika, potražnja mala, cena mora da ide na niže. Ali, gospoda neće da prljaju ruke, da peku papriku, ljušte, cede, cepkaju ili melju, upržavaju i pakuju u tegle. Da li ste vi svesni da za jedan proces proizvodnje do 10 tegli ajvara, treba minimum dva dana. Tehnički, nemoguće brže. Ako se radi serijski, više ljudi, to može da se nadomesti, ali onda je u pitanju veća količina. Prvo odete da kupite papriku. Pa donesete kući, operete, osušite, pa se peče. Zatim, u džakove, da se potpari. Posle, ljušćenje paprike, odvajanje od peteljki i uklanjanje semenki. Zatim, u džakove pa na ceđenje. Kad se dobro ocedi, ide cepkanje ili mlevenje, to važi i za dodatke, ako neko stavlja patlidžan, paradajz, ljutu papriku. Zatim upržavanje, mešanje, dodavanje ulja, soli, da ispari ostatak vode. Grejanje tegli, pakovanje ajvara, stavljanje u rernu da se zapeče. Zatvaranje i pakovanje u toplom, da se postepeno hladi. I kažu, mnogo 700 dinara. Stavio bih 1500 dianra, da se ja pitam.
Treba da bude 1100din a, ko preferira plastiku nek kupuje u prodavnici, svako ko proizvodi sam, ima pravo da sam odluči koliko njegov trud i rad vredi. Kakva vremena stižu zlatom ce se placati prirodni domaci proizvodi, kada bi ljudi znali sta kupuju u prodavnicama nebi ni ulazili unutra al lakse im da prate rijalitije nego da se malo zainteresuju sta unose u sobstveni organizam.
Ovi sto kazu da je skup ajvar po kojoj ceni bi ga oni prodavali da treba sve da urade ?
Njima bi bilo malo i 1.000 dinara. Cenim i poštujem svako ko radi pošteno. Znači svud u svetu porez mora da se plati drzavi pa spremaj ajvar ili šta god zelis. Da li je pošteno neko da plaća porez a neko ne ? Jel to fer prema onim "budalama" koji plaćaju?
Počevši od pevača pa nadalje. Gledao sam na youtube za sat zarade 500 evra a jel placen porez ?
Odnosi se na svaku delatnost ne samo na pevače i ovu gospodju sto sprema ajvar .
Kome je skup domaci ajvar nek kupuje u prodavnicama.Paprika prvi dan se ispece i tu se potrose drva.Zatim ispecene i najlon kesama prenoce.Sutradan ociste se i opet se preko noci cede.I treci dan samelju se i kuva se ajvar na sporetu i opet drva se potrose.Minimum izmedju dva do tri sata treba stajati i mesati ajvar .Ja ga nikad ne bi pravila za prodaju.Velik je to posao.
Pravim i sama ajvar, vrlo zahtjevna zimnica, dok ih opereš i posušiš, pa ih ispečeš, staviti u kese i sačekati da se ohlade i ogule i očiste od sjemenki, pa ono svuda oko sebe tragova sjemenki, pa ih ostaviti preko noći da se ocijede, pa ih samliti, pa ih staviti kuhati, upaliti pećnicu da sterilizaš boce , ili tegle, 2- 3 sata kuhati i miješati. Sve to staviti u tegle, pasterizirati u pećnici , ostaviti da se ohlade i spremiti. Sad vas pitam, koliko bi oni šta ne rade, naplatili svoj rad, kad bi počeli raditi ajvar.
ha ha ha ajvar u marketima i nije ajvar vec neka smesa koja po otvaranju tegle posle 6-7 dana postaje kisela masa sklona budji. pa gde su materije koje ubijaju. Domaci ali bas bas domaci sa dobrom paprikom i radom od pranja pecenja na rostilju ciscenja cedjenja celu noc pa 2-2.5 sati pored sporeta punjnja pa "ususkavanje" Alo bre vredi svaki dinar i ne lupetajte kad neznate
Moj ajvar prodajem po 800din.a razmisljam i da podignem na 1000.
Ni jedan ajvar domaci ne moze da se poredi ni sa bakinom tajnom niti bilo kojim drugim.
Ovi sto komentarisu verovatno ne kupe ni onaj od 200din.ali zato im nije skupa kutija cigara od 300din.pa na dalje ili poruka za zadrugu koja poprilicno kosta i sl.
Skupo je samo onome ko ne zna kako se pravi ajvar i ko nikada nije zasukao rukave.
Ako nekome treba ajvar,pindjur,ljutenica...javite se cena je za sada 800din.
O.k.800 din,jel imaš gospođo ili proizvođače ajvara pečat od inspekcije da je tvoj proizvod ispravan,,zatim plaćen pdv itd itd.Da ti sutra na pijaci ili još gore kući naplate 100-200 hiljada kazne za prodaju na crno da li bi se kurčila da prodaješ i za 1000 i više dinara.Alo ženo to može da plati neko ko ima prihoda preko 1000 eura mesečno a koliko porodica nemaju uslova da prave i moraju da kupuju.Šta bi rekla da zejtin bude 500 din i kubik drva 100 eura.Jer bi opet pravila.Ja kupujem godinama i prošle 2019 su nas zamalo otrovali hemijom u ajvaru tzv domaći proizvođači.
Sve je narodu skupi kad domaci covjek nesto napravi, kad se kupuje uvozni nekvalitet, tad nema primjedbi na cijenu. Kome je skupo nek zasuce rukave i sam sebi pravi. Domaci prirodni proizvodi nikad nisu skupi jer su vrhunski kvalitet i bez kemikalija.
Ja prodajem po 500. Ne obaram cenu nego je to trziste kod nas u Knezevini Macvi. Javite se,kvalitet vrhunski bez plavog patlidzana i konzervansa. Dve godine moze da stoji. Ponuda stoji do srede ili isteka zaliha!
nema dobrog ajvara bez plavog patlidzana ima svoju svrhu u proporciji 10:3 al mozda si ti pametniji od moje babe moje pokojne majke i mene samog koji imam 70 g
Mozes da Imas i 100 godina ako nesto radis pogresna onda je pogresno ma koliko ga godina radis, moji prave ajvar sa crvenim patlidzanom i odlican je ne svidja nam se plavi, tako da je to samo stvar ukusa.
Nemogu se porediti babe i žabe.Ako je pravi od cepkanih celih paprika taj vredi i 10 evra za teglu.Jednostavno svaki kvalitet ima visoku cenu pa ko može neka izvoli.A svako može bar da proba jednu teglu pa onda da komentariše a ne ovako napamet.
Kao prvo u prodavnicama aj sto je od barene
Paprike nego natrpaju i patlidzana . Patlidzan pokvari i razblazi ukus ajvaru. A i nek gospoda samo oljuste paprike (a gde je pecenje,przenje i izgorele noge i ruke od vatre) pa ce im biti jasno ds je 700 din dzabe cena.
Živim na jugu Srbije i znam šta je paprika i ajvar.Da li može neko da dokaže da bez hemikalija i raznih sredstava može u današnje vreme da se dobije ta količina paprika koja se u Leskovcu i okolini proizvodi.Znači nije organsko i tačka.I ne.može se taj ajvar prodavati kao domaći bez ovoga i onoga.Drugo većina koja kao proizvodi ajvar kuouje paprike.Opet znači poluproizvođač.Niti zna kako su tretirane ili prskane samo je bitno pto jeftinije da kupe.
Tržište i kupci su ti koji diktiraju cenu a ona može da traži koliko hoće za teglu a koliko će tegli prodati, to će biti njena gorka ili slatka muka 🙂 !
Iz Leskovac sam. Kod nas je ajvar hit. Najrealnija cena je 500din. Nit po babu nit po stričevima. Ne znam ko pravi ajvar tri dana. Pola stvari je električno-- mlevenje mešanje
Ja ga placam u Sidneju 5 $ ili manje od 400 dinara,Tanasic proizvodjac i mislim da je taj dosta dobar. Ali domaci moze i za 700,nema problema,samo sto mi je daleko. :)
Majka spremala ajvar pre 10ak dana i kada je izracunala koliko kosta teglica ajvara bez rada nije bilo dobro ni meni ni njoj. Opravdano je skroz da domaci ajvar kosta 600 700 din, pa mora i rad da se naplati pogotovo sto ne moze da se meri domaci i industrijski koliko god bio dobar
Ovako....pošto se svašta piše...da nešto i ja napišem. Moja žena godina pravi zimnicu...imamo ženu na Zemunskoj pijaci gde uzimamo papriku,koja je najbolja. Ove godine je paprika jako loša,puna vode. Pošto ja idem da kupujem...uzimamo stalno po 7kg paprika (1000 din) plus ulje,so,šećer i alkohojno sirće i ono Najvažnije,vreme i trud....i od toga se naprave 3 tegle vrhunskog ajvara.....Sad,koja bi bila realna cena da mi to prodajemo?????? Između 600 ili 700 din, manje ne......
Zato, ako je njen ajvar vrhunskog kvaliteta, od extra paprike, onda cena nije velika....
Hvalaaaa
Licno sam ga pravila.Kupila papriku 30kg.Donela kuci oprala ispekla oljustila i skinula semenke cedilo se celu noc sutradan mlela i konacno 2 sata przila dobila sam 10 tegli.Moj ajvar NEMA CENU.
Zasto nam servirate price sa Tvitera? Da li ste vi novinari, da li vi umete da napisete svoju pricu ili prepisujete sta pisu neki ljudi na Tviteru? Imate li vi svoje ideje? Kakve sadrzaje nudite citaocima? Prepisujete agencijske vesti i vi se nazivate novinarima koji ne znaju sta je cifra, a sta brojka. Jos vas za to neko placa. Lepo!
Svi to danas rade u svijetu, dobro im pomogla tehnika, nema vise pravih novinara koji putuju i obilaze mjesta trazec dogadjaje za novine, cast izuzecima.
A da to rešite na jedan vrlo jednostavan način... Uzmete jednu teglu iz prodavnice, kako kažete, po povoljnoj ceni, i jednu ovog domaćeg... Lepo sednite i probajte, pa koji vam se dopadne... Pazite i jedan i drugi su za jelo, ali ukus sigurno nije isti... I Puntom i Audijem možete da se vozite, Ali... Svako uzima ono što mu odgovara, a cenu određuje onaj ko proizvodi...
15 kg paprika su 1500din,od ove koliicine ispadne 8tegle
A treba 2 dana ,1 dan peces ,ljustis cedis
Sutradan meljes ,pa przis sve uz vatru i vama je skupo 700din tegla ,a sednes u kafic odu 700dinara ko pod led
U čemu je problem? Kome je skupo, neka napravi sam. Ja nikad ne bih prodavala ajvar koji ja napravim iz prostog razloga što bih ja formirala cenu o kojoj bi se baš dugo pričalo.
Za ovu godinu je već kasno ali za sledeću nudim gostoprimstvo onima koji neveruju da tegla vredi 700 dinara. Ja ću im obezbediti dobru i kvalitetnu papriku koju će platiti po povoljnoj ceni. Onda će tu istu papriku peći (drva za loženje im neću naplatiti, kakav bi onda bio domaćin), ljuštiti, samleti na mašini za mlevenje mesa i kuvati ajvar. Pa kada vide da na nogama treba provesti dva dana goreći pored furune ne da bi teglu plaćali 700 već i 1000 dinara.
Tako je druze, nasen narodu samo nek je made in zapad. ionako smo postali sluge, nigdje nasih firmi domacih, sve stranci beru lovu u nasim zemljama, zato se lose i zivi jer kapital ide van.Kupujte domace jer je bolji kvalitet od stranog.
Pravila sam ajvar od 150 kg paprike.... Prvo treba to oprati, pa ispeći, pa mleti, pa kuvati.... Svako ko pravi ajvar,zna koliki je to posao. Ja ga pravim za svoju porodicu, bez konzefvansa, i nebi prodala ni za 1000 din teglicu! Pravim ga 3 dana ali bukvalno! Tako da, ko hoće, slobodno nek kupi industrijski, ali nek ne komentarišeš nešto što ne zna!
Apsolutno ste u pravu. Dva dana sam se tako namučila, od jutra do večeri, za 33 tegle koliko sam napravila. Plus je muž pomagao kod pečenja paprike a sestra kod čišćenja. Veliki je to posao, veliki...
Poklonim dve-tri tegle ostalo pojedemo u slast!!!
Neka neko pravi jedan dan i videće da je cena od 700din niska. Pravi domaći ajvar vredi mnogo više. Moja porodica i ja pravimo godinama i znamo koja je muka doći do jedne tegle ajvara. I svi unižavaju taj radi i trud i žele sve ispod cene a ne pitaju se koliko sve košta. Meni je žao kada se ajvar prodaje po toliko niskoj ceni, a ima jako veliki vrednost jer je domaći. Svi ljudi koji se time bave, znaju o čemu pišem.
Evo ovako. Moja pokojna baka je bila iz okoline Leskovca. Prema tome, garnatujem vam da nisam jeo bolji ajvar nego njen. I svi kupovni su najblaze receno bleda slika od njenog. Sem jednog, njemu skidam kapu do poda. A to su inace svi proizvodi marke "bakina tajna". Njihov ajvar je nesto ubedljivo najblize domacim proizvodima. I ima i cenu. Koliko znam velika tegla je bila oko 550 dinara. I mislim da je vredna svakog dinara. Sve ostalo je pasirano povrce sa nekad boljim nekad losijim zacinima. A ajvar nije ajvar ako se ne prepoznaju komadici paprike u njemu.
Slažem se sa Vama. Ja sam iz okoline Niša, znači isto jug i moja baba pokojna je pravila najbolji ajvar na svetu. Jedino, ali jedino bakina tajna je domaći ajvar koji može da se kupi u prodavnicama. Koliko ja znam, on se i sprema po tradicionalnom receptu. U Nemačkoj je teglica od 350g oko 5-6€.
Jeste 500 grama. Što čini kilom 1100 dinara. Tako da 700 dinara ispada veoma dobra cena. Pa još i domaće. Namerno sam napomenuo proizvode te marke. Zato što i industrijski napravljen ajvar može biti dobar, uz veću cenu. Ali to treba svako za sebe da zna i odluči. Ja radije neću jesti ajvar, nego što ću kupiti onaj za 250 dinara. To nije ajvar.
Prvo sam kupio papriku pa onda peko i goreo ruke posle toga ljustio ,a zatim mesao... zena uzela pa zaprzavala sa vrelim uljem da bi se napravio kao kajmak... i takav i ispade s tim da me izgorela sa vrelim zejtinom... poenta cele price je da je za dobar ajvar realna cena oko 1000din... svako ko kaze mnogo toplo bi mu preporucio da prodje celokupnu liniju proizvodnje kao ja i posle toga da odredi cenu
Kupovni ajvar je realno bljutav nikakav....tako da domaci ajvar nema cenu. Ima pravo da stavi cenu koju zeli i uopste ne treba da je doticu negativni komentari🙂
Ma daj ne preterivajte vise, kakve su to cene 6eura za teglu ajvar, to moze samo ovima is Bg da loze, ajvar ti je preprzena paprika puna zejtina bez ikakve hranljive vrednosti
Pa pravite sami ako vam je skup ,a ima i onog jeftinog u radnjama koji je gorak ,jer svako ko je pravio ajvar od pecenih paprika zna koji je to proces i rad!
Kad bi neznalice uopšte imali realnu sliku koliko kilograma (primer.3,5-4kg) paprike treba ispeći za jednu teglu, koliko je to vremena, pa onda ljuštenje ispečene paprike,vadjenje semena iz istih krčkanje i neprestano mešenje na vatri 6,7 sati, pa neka kažu ovi da ne vredi toliko Srpski kavijar!
Ako vam je skupo kupite u radnji.Svako moze da trazi za svoju muku i rad koliko proceni da je u redu.Nikada ne moze biti domace i kupljeno u radnji usto.Ko je spremao ajvar od pecwnih paprika zna koja je to muka i proces rada.
Ja živim u RS BiH i gledala sam malo po većim marketima gdje je cijena ajvara od 550 gr.10 km il'5 eura a uz to nije od čistih paprika ima 15% patlidžana što će reći 1,100 grama košta 10 eura.
Pravila od čistih paprika,a pravila i samo malim postotkom patlidžana, vjerujte nebih ga prodala ni po toj cijeni.
Koliko se tu uloži truda to samo mi koji pravimo znamo.
A da ne spominjem kako je to raditi u stanu, to opet razumiju samo oni koji su u istoj situaciji kao ja.
Toliko o tome da je navodno skup.
Veliki pozdrav svim vrijednim domaćicama i počnite cijeniti sebe i svoj rad.
Tacno i korektno domaci pravi ajvar nemoze biti tegla od 1kg ispod 700 dinara?! Ako je tehnologija, najpre pece je, bez 4 kg paprike nema pravog ajvara. Tu je, cedjenje, pa da se paprika oljusti od korice, zatim se izvadi seme, pa se sa melje?! Zatim u serpama ili kaznu kuva, gde se sipa ulje i beli samlheveni luk, zatim se malo dodaje samlevena ljuta paprika?! Sve to se mesa najmanje tri sata uz umerenu vatru sa drvenom vecom kasikom. SVE BEZ ADITIVA. Kada je gotovo malo se ohladi pola sata i sipa u suve tegle. Prenoci i tek se stavljaju POKLOPCI!! Dakle, takav ajvar, nikako nemoze biti ispod 700 dinara vec do 1000 dinara?! Tako moja porodica radi unazad 80 godina?! Naravno, industrijski sa kuvanim paprikom nemoze ni prici domace ajvaru?! Tu se mesa sa plavim patlidzanom gde je tecnost oko 25 posto, dakle redak?! To ne vredi vise od 200 dinara tegla?!
Ja platila 800 dinara, uzela 5 tegli. Taman dok ga izgustiramo, pojedemo za koji dan, posle nam se i ne traži više. Dakle, meni nije problem da odvojim 4000 din. Ali mi jeste problem da izgubim najmanje dva cela dana u radu, plus nervoza. Neka hvala, platiću ga koliko god traže.
Baš tako. Ja sam u inostranstvu i nikad ovde nisam pravila ajvar jer se ne isplati pošto ne mogu da kupim tu papriku koja je dobra za ajvar. Mi ga ne jedemo nešto preterano i kad nam se jede odem i kupim bakinu tajnu. Jeste skuplji od svih drugih ali je jedini domaći koji može da se kupi. I nije mi skupo jer mi ispadne jeftinije nego da ga sama pravim.
Dobro,zena ceni svoj trud. Ali realno 1tegla 400 din sa pecenim paprikama jer ide pola na pola,pola u djubre i dok se uprzi. To je to,ali za starije dame. Dok za mladje koje su lenje i 1000
Beogradjani, skupo vam, a? 😂 Na selo, pa pravite sebi domaci ajvar, da vidite koliko sve to kosta. I nemojte da mislite da sve te registrovane i poznate firme rade sve po protokolu i da je sve cisto kod njih.
I moji prave ajvar,650 din tegla,a te price bajkina tajna 400 dinara,jeste,ali 300 grama ajvara,a kada sam video koliko tu ima posla dok dodje do tegle,onda mi je sve bilo jasno oko cene
Килограм кајмака, тегла меда и килограм ајвара увек прате једно друго тако да је то још и јефтино(наравно под условом да сва три наведена нису фуш). Проблем настаје јер је кајмак пун маргарина, ајвар патлиџана а мед кукуруза али о њима није вредно причати..
Upravo tako! U ajvar dodaju sve i svašta pored paprike, med u sebi ima pola šećera a kajmak prave uz dodatak projnog brašna i margarina da bi dobio gustinu,boju i ukus starog prevrelog kajmaka. Samo ako čovek sam pravi ajvar,ako poznaje nekog ko ima košnice i pravilno prehranjuje pčele, i ako ume da podlije domaće mleko da bi dobio sir i kajmak, taj čovek zna koji je to mukotrpan posao i zna da nije prevaren!
Ko nikada nije spremao ajvar samo od paprike, uz pečenje, čišćenje, mlevanje, mešanje, upržavanje, stavljanje u tegle, ne može da shvati da mu je vrednost tolika.Ko voli, nek' izvoli, a ko hoće jeftiniji, ima ga u velikim trgovinskim lancima i po 170 din. ali kuvanog.
Za dobar ajvar je potrebno 4 kg paprike puta 120 dinara, dodajte tome troškove pečena i kuvanja doći ćete do 550 din. Mislim da je 150 din. sasvim pristojna cena za toliki rad.
Žena je odredila cenu, pa ko voli nek' izvoli. Smatram da je to realna cena jer pored paprike i rada, koji nimalo nije lak (pranje, pečenje, ljuštenje, ceđenje, mlevenje, prženje iliti pečenje, stavljanje u tegle), tu su troškovi energije (drva, struja, gas), so, šećer, tegla. Dakle, zahtevan proizvod i normalno je da ima cenu. Jeste ona visoka ali nije nerealna.
Gospodja neka ne brine. Ima gde da proda, ako se udruzi sa sposobnim, vrednim, postenim, zenama po Srbiji! Dijaspora u Americi placa i $7 - $10 pa i vise dolara teglu, ali imamo samo. najkvalitetnija makedonske i nase..
Ovde ne prolaze fuš industrijski!! ☝️To je tako gust ajvar, kao bake i mame sto prave , nije retko.. kao po prodavnicam u Srbiji. Jedemo bolji nego vecina tu, a nase balkanske zene i porodice izvoze, zarade i imaju siguran plasman u Americi 🤗💞
Sve od najbolje makedonske i leskovacke paprike, sa ili bez patlidzana i sl.... Ima i pindzura najkvalitetnijeg, ljutenica, onda malidzano takodje..
Pozdrav svima, zivi bili❤️🇷🇸
Paprika je od 100 do 120 din.ako hocemo kvalitetnu to sto kazete od 70 do 100 okacite macku o rep ima za 70 din ali nikakva I samim tim nekvalitetan ajvar,dakle za kilo ajvara treba 4 kg.paprika I to je u startu 400 din.a mozda I 480 ,pa onda tu ide ulje koje je 120 I to je vec 500 din samo paprika I ulje a gde su ostali zacini pa jos mukotrpan rad pa onda I da se zaradi makar 100 din po tegli I dodjemo do neke realne cene od 600 - 650 din.za dobar I kvalitetan domaci ajvar pa ko voli I ima novca nek izvoli.
Nemas ti pojma kad mozes da kazes da je za teglu ajvara potrebno materijala u vrednosti 350 din.dobra I kvalitetna paprika je 100 din a za kilo ajvara potrebno je 4 do 5 kg paprike dakle vrednost materijala samo u paprici za kilo ajvara je 400-500 din.bez ulja,soli.
Pa to je sasvim ok. Pa restorani imaju zaradu 1:3. Kao sto nije moranje da se ide u restoran, nije moranje ni da se uzme kvalitetan ajvar. A na sve treba dodati i cenu tegle. Mukotrpan je to posao.
Ja ajvar koji pravim i da prodajem ne bih ga ispod 1000 dinara prodavala nikad pa ko hoće hoće. Zna se kako se sprema ko misli da je skupo neka uzme pa neka sprema sam. A ne da uzima iz maksija i slično gde se ko zna sta stavlja i sprema
Sta 700,pa mi prodajemo ajvar za 800 din.Oko 6 kg paprike ide u pravi ajvar.Samo paprika I nista vise.Mozda je to nekom puno ali toliko rada ima a pravi domaci ajvar nemoze da se meri sa kupovnim.Nemozemo da postignemo koliko porudzbina ima.
Zlatko Todorović
Pa nije problem. Neka svako pravi sebi ajvar, pa on neće biti skup. To isto važi i za ostale usluge ili proizvode. Kada sam čuo da ljudi naplaćuju i po 1000 dinara da po izbušenoj rupi u betonu, to se odnosi na standardne rupe do 10mm prečnika, ili plaćaju do 2000 dinara za zamenu grejača na bojleru i td. a posle se žale kako su usluge skupe, prosto se nameće pitanje " a što to ne radite sami"? Cena se formira na odnosu ponuda:potražnja, vazda bilo. Ako je ponuda velika, potražnja mala, cena mora da ide na niže. Ali, gospoda neće da prljaju ruke, da peku papriku, ljušte, cede, cepkaju ili melju, upržavaju i pakuju u tegle. Da li ste vi svesni da za jedan proces proizvodnje do 10 tegli ajvara, treba minimum dva dana. Tehnički, nemoguće brže. Ako se radi serijski, više ljudi, to može da se nadomesti, ali onda je u pitanju veća količina. Prvo odete da kupite papriku. Pa donesete kući, operete, osušite, pa se peče. Zatim, u džakove, da se potpari. Posle, ljušćenje paprike, odvajanje od peteljki i uklanjanje semenki. Zatim, u džakove pa na ceđenje. Kad se dobro ocedi, ide cepkanje ili mlevenje, to važi i za dodatke, ako neko stavlja patlidžan, paradajz, ljutu papriku. Zatim upržavanje, mešanje, dodavanje ulja, soli, da ispari ostatak vode. Grejanje tegli, pakovanje ajvara, stavljanje u rernu da se zapeče. Zatvaranje i pakovanje u toplom, da se postepeno hladi. I kažu, mnogo 700 dinara. Stavio bih 1500 dianra, da se ja pitam.
Podelite komentar
Strahinja
I to je mala cena koliko posla ima oko ajvara .Kome je velika cena papriku u ruke drva ,Kube i neka pravi sam
Podelite komentar
Maja
Treba da bude 1100din a, ko preferira plastiku nek kupuje u prodavnici, svako ko proizvodi sam, ima pravo da sam odluči koliko njegov trud i rad vredi. Kakva vremena stižu zlatom ce se placati prirodni domaci proizvodi, kada bi ljudi znali sta kupuju u prodavnicama nebi ni ulazili unutra al lakse im da prate rijalitije nego da se malo zainteresuju sta unose u sobstveni organizam.
Podelite komentar
LudZbunjenNormalan
Ovi sto kazu da je skup ajvar po kojoj ceni bi ga oni prodavali da treba sve da urade ? Njima bi bilo malo i 1.000 dinara. Cenim i poštujem svako ko radi pošteno. Znači svud u svetu porez mora da se plati drzavi pa spremaj ajvar ili šta god zelis. Da li je pošteno neko da plaća porez a neko ne ? Jel to fer prema onim "budalama" koji plaćaju? Počevši od pevača pa nadalje. Gledao sam na youtube za sat zarade 500 evra a jel placen porez ? Odnosi se na svaku delatnost ne samo na pevače i ovu gospodju sto sprema ajvar .
Podelite komentar
Mirjana
Kome je skup neka zasuce rukav i napravi sam ima tu dosta posla ali kad otvoriš teglu uzivas onaj iz prodavnice nebi ni kupila
Podelite komentar
Rada
Kome je skup domaci ajvar nek kupuje u prodavnicama.Paprika prvi dan se ispece i tu se potrose drva.Zatim ispecene i najlon kesama prenoce.Sutradan ociste se i opet se preko noci cede.I treci dan samelju se i kuva se ajvar na sporetu i opet drva se potrose.Minimum izmedju dva do tri sata treba stajati i mesati ajvar .Ja ga nikad ne bi pravila za prodaju.Velik je to posao.
Podelite komentar
Anka
@Rada
Pravim i sama ajvar, vrlo zahtjevna zimnica, dok ih opereš i posušiš, pa ih ispečeš, staviti u kese i sačekati da se ohlade i ogule i očiste od sjemenki, pa ono svuda oko sebe tragova sjemenki, pa ih ostaviti preko noći da se ocijede, pa ih samliti, pa ih staviti kuhati, upaliti pećnicu da sterilizaš boce , ili tegle, 2- 3 sata kuhati i miješati. Sve to staviti u tegle, pasterizirati u pećnici , ostaviti da se ohlade i spremiti. Sad vas pitam, koliko bi oni šta ne rade, naplatili svoj rad, kad bi počeli raditi ajvar.
Podelite komentar
Miloš
Ko nije pravio ajvar njemu je skup.Nemora ni da ga jede,ni ja nejedem skampe.
Podelite komentar
Nenad51
ha ha ha ajvar u marketima i nije ajvar vec neka smesa koja po otvaranju tegle posle 6-7 dana postaje kisela masa sklona budji. pa gde su materije koje ubijaju. Domaci ali bas bas domaci sa dobrom paprikom i radom od pranja pecenja na rostilju ciscenja cedjenja celu noc pa 2-2.5 sati pored sporeta punjnja pa "ususkavanje" Alo bre vredi svaki dinar i ne lupetajte kad neznate
Podelite komentar
Sanja
Moj ajvar prodajem po 800din.a razmisljam i da podignem na 1000. Ni jedan ajvar domaci ne moze da se poredi ni sa bakinom tajnom niti bilo kojim drugim. Ovi sto komentarisu verovatno ne kupe ni onaj od 200din.ali zato im nije skupa kutija cigara od 300din.pa na dalje ili poruka za zadrugu koja poprilicno kosta i sl. Skupo je samo onome ko ne zna kako se pravi ajvar i ko nikada nije zasukao rukave. Ako nekome treba ajvar,pindjur,ljutenica...javite se cena je za sada 800din.
Podelite komentar
Aca
@Sanja
O.k.800 din,jel imaš gospođo ili proizvođače ajvara pečat od inspekcije da je tvoj proizvod ispravan,,zatim plaćen pdv itd itd.Da ti sutra na pijaci ili još gore kući naplate 100-200 hiljada kazne za prodaju na crno da li bi se kurčila da prodaješ i za 1000 i više dinara.Alo ženo to može da plati neko ko ima prihoda preko 1000 eura mesečno a koliko porodica nemaju uslova da prave i moraju da kupuju.Šta bi rekla da zejtin bude 500 din i kubik drva 100 eura.Jer bi opet pravila.Ja kupujem godinama i prošle 2019 su nas zamalo otrovali hemijom u ajvaru tzv domaći proizvođači.
Podelite komentar
Zagor
Sve je narodu skupi kad domaci covjek nesto napravi, kad se kupuje uvozni nekvalitet, tad nema primjedbi na cijenu. Kome je skupo nek zasuce rukave i sam sebi pravi. Domaci prirodni proizvodi nikad nisu skupi jer su vrhunski kvalitet i bez kemikalija.
Podelite komentar
Macva
Ja prodajem po 500. Ne obaram cenu nego je to trziste kod nas u Knezevini Macvi. Javite se,kvalitet vrhunski bez plavog patlidzana i konzervansa. Dve godine moze da stoji. Ponuda stoji do srede ili isteka zaliha!
Podelite komentar
Nenad51
@Macva
nema dobrog ajvara bez plavog patlidzana ima svoju svrhu u proporciji 10:3 al mozda si ti pametniji od moje babe moje pokojne majke i mene samog koji imam 70 g
Podelite komentar
Spale
@Macva
Mozes da Imas i 100 godina ako nesto radis pogresna onda je pogresno ma koliko ga godina radis, moji prave ajvar sa crvenim patlidzanom i odlican je ne svidja nam se plavi, tako da je to samo stvar ukusa.
Podelite komentar
Nenad51
@Macva
besmisleno je diskutovati sa osobom koja poredi dve razlicite stvari pa predlazem probaj sa pomoranza.ma mozda ti se dopadne
Podelite komentar
Hmm....
Nemogu se porediti babe i žabe.Ako je pravi od cepkanih celih paprika taj vredi i 10 evra za teglu.Jednostavno svaki kvalitet ima visoku cenu pa ko može neka izvoli.A svako može bar da proba jednu teglu pa onda da komentariše a ne ovako napamet.
Podelite komentar
Saša 123
Ipak je domaci ajvar ukusniji
Podelite komentar
djole
Cena je i vise nego korektna za dobar ajvar,stim da u njemu nema nista dobro,termicka obrada+zejtin=otrov..
Podelite komentar
Zikic
Kao prvo u prodavnicama aj sto je od barene Paprike nego natrpaju i patlidzana . Patlidzan pokvari i razblazi ukus ajvaru. A i nek gospoda samo oljuste paprike (a gde je pecenje,przenje i izgorele noge i ruke od vatre) pa ce im biti jasno ds je 700 din dzabe cena.
Podelite komentar
Ilija Cvorovic
Ja kao seljak vam kazem da ako povrce nije tretirano hemijom, zemlja vjestackim djubrivom.... 700 dinara je jeftino i nije skupo.
Podelite komentar
Aca
@Ilija Cvorovic
Živim na jugu Srbije i znam šta je paprika i ajvar.Da li može neko da dokaže da bez hemikalija i raznih sredstava može u današnje vreme da se dobije ta količina paprika koja se u Leskovcu i okolini proizvodi.Znači nije organsko i tačka.I ne.može se taj ajvar prodavati kao domaći bez ovoga i onoga.Drugo većina koja kao proizvodi ajvar kuouje paprike.Opet znači poluproizvođač.Niti zna kako su tretirane ili prskane samo je bitno pto jeftinije da kupe.
Podelite komentar
DRagutin
Tržište i kupci su ti koji diktiraju cenu a ona može da traži koliko hoće za teglu a koliko će tegli prodati, to će biti njena gorka ili slatka muka 🙂 !
Podelite komentar
Cica
Iz Leskovac sam. Kod nas je ajvar hit. Najrealnija cena je 500din. Nit po babu nit po stričevima. Ne znam ko pravi ajvar tri dana. Pola stvari je električno-- mlevenje mešanje
Podelite komentar
Herc
Plaćamo u Australiji oko $10 u zavisnosti u kojoj prodavnici kupujem ali to je razlika u par centi.
Podelite komentar
Zeljko
@Herc
Ja ga placam u Sidneju 5 $ ili manje od 400 dinara,Tanasic proizvodjac i mislim da je taj dosta dobar. Ali domaci moze i za 700,nema problema,samo sto mi je daleko. :)
Podelite komentar
zvezdas
Ove godine sam platio 800dinara - poskio je 100 dinara u odnosu na proslu godinu - to je cena za pravi ajvar od kurtovke paprike
Podelite komentar
Dusan
Majka spremala ajvar pre 10ak dana i kada je izracunala koliko kosta teglica ajvara bez rada nije bilo dobro ni meni ni njoj. Opravdano je skroz da domaci ajvar kosta 600 700 din, pa mora i rad da se naplati pogotovo sto ne moze da se meri domaci i industrijski koliko god bio dobar
Podelite komentar
Marko
Ovako....pošto se svašta piše...da nešto i ja napišem. Moja žena godina pravi zimnicu...imamo ženu na Zemunskoj pijaci gde uzimamo papriku,koja je najbolja. Ove godine je paprika jako loša,puna vode. Pošto ja idem da kupujem...uzimamo stalno po 7kg paprika (1000 din) plus ulje,so,šećer i alkohojno sirće i ono Najvažnije,vreme i trud....i od toga se naprave 3 tegle vrhunskog ajvara.....Sad,koja bi bila realna cena da mi to prodajemo?????? Između 600 ili 700 din, manje ne...... Zato, ako je njen ajvar vrhunskog kvaliteta, od extra paprike, onda cena nije velika.... Hvalaaaa
Podelite komentar
Žika
SKUPO,350 dinara najviše, svi hoće zaradu bez muke, čuj pecem ajvar muka teška,a onaj što radi na kran,ajde bogati...
Podelite komentar
PatiMils
@Žika
Nemoj da si smesan.
Podelite komentar
Ej
@Žika
Pametni,,,, kupi ti za 300 din industrijski. Nemaš ti pojma ali bukvalno!
Podelite komentar
Stevan
@Žika
Očigledno je da u životu ajvar pravio nisi. Inače ne bi lupio ovakvu glupost neviđenu.
Podelite komentar
Vesna
Licno sam ga pravila.Kupila papriku 30kg.Donela kuci oprala ispekla oljustila i skinula semenke cedilo se celu noc sutradan mlela i konacno 2 sata przila dobila sam 10 tegli.Moj ajvar NEMA CENU.
Podelite komentar
Zagor
@Vesna
Bravo Vesna, u pravu ste potpuno, nas narod je naucio na dzabalesku jer nevile da zasuku rukave i sami nesto urade.
Podelite komentar
Hmm...
@Vesna
Da ste cepkali papriku viljuškom umesto mleli iznenadili biste samu sebe....Probajte iduće godine setićete me se .
Podelite komentar
sova
A zasto mora pecene paprike, kada je dobar ajvar i od kuvanih paprika. Stvar ukusa,i duplo jeftiniji.
Podelite komentar
Cvrc
@sova
Ti sledeci put nemoj da peces prase za slavu nego uhvati pa ga skuvaj. Onda ce ti biti jasna razlika izmedju kuvane i pecene paprike z aajvar.
Podelite komentar
J...
Paprika 100-120 dinara kilogram tri dana rada i
Podelite komentar
Sanja2
Prodacu ja teglu ajvara za 600 dinara imam sokove od kupine domaci 300 dinara.litar sve je tesko da se pravi.
Podelite komentar
Mane
Ja prodajem za 1200.
Podelite komentar
Kiza
@Mane
Od kada Mane, dalmos, zna za ajvar. Verovatno iz onog kamenjara.
Podelite komentar
Nina
@Mane
Zasto vredjanje .ko je iz kamenjara ili odakle god.Mi smo dosli pre 25 g i vredni smo.sticemo sve.zasto podele i vredjanja pa i medju nama srbima
Podelite komentar
Ena Delic
Zasto nam servirate price sa Tvitera? Da li ste vi novinari, da li vi umete da napisete svoju pricu ili prepisujete sta pisu neki ljudi na Tviteru? Imate li vi svoje ideje? Kakve sadrzaje nudite citaocima? Prepisujete agencijske vesti i vi se nazivate novinarima koji ne znaju sta je cifra, a sta brojka. Jos vas za to neko placa. Lepo!
Podelite komentar
Zagor
@Ena Delic
Svi to danas rade u svijetu, dobro im pomogla tehnika, nema vise pravih novinara koji putuju i obilaze mjesta trazec dogadjaje za novine, cast izuzecima.
Podelite komentar
Vratiće se rode
A da to rešite na jedan vrlo jednostavan način... Uzmete jednu teglu iz prodavnice, kako kažete, po povoljnoj ceni, i jednu ovog domaćeg... Lepo sednite i probajte, pa koji vam se dopadne... Pazite i jedan i drugi su za jelo, ali ukus sigurno nije isti... I Puntom i Audijem možete da se vozite, Ali... Svako uzima ono što mu odgovara, a cenu određuje onaj ko proizvodi...
Podelite komentar
baba smilja iz darosave
svaka roba ima musteriju
Podelite komentar
Pekmen
Ja ove godine pravio(pomagao ženi) sledeće godine kupujem nepitam šta košta. Bolje da sam džakove nosio dva dana
Podelite komentar
Dana
15 kg paprika su 1500din,od ove koliicine ispadne 8tegle A treba 2 dana ,1 dan peces ,ljustis cedis Sutradan meljes ,pa przis sve uz vatru i vama je skupo 700din tegla ,a sednes u kafic odu 700dinara ko pod led
Podelite komentar
Vladimir
@Dana
Ni tegla ajvara kod mene u kuci za ruckom ne bude duze od 20 min.
Podelite komentar
Dunja
U čemu je problem? Kome je skupo, neka napravi sam. Ja nikad ne bih prodavala ajvar koji ja napravim iz prostog razloga što bih ja formirala cenu o kojoj bi se baš dugo pričalo.
Podelite komentar
Boki
Uzimam za 600 i mislim da je 700 najvise sto bih platio za teglu. Za 1000 din ga ne bi ni jeo...
Podelite komentar
Leskovčanin
Za ovu godinu je već kasno ali za sledeću nudim gostoprimstvo onima koji neveruju da tegla vredi 700 dinara. Ja ću im obezbediti dobru i kvalitetnu papriku koju će platiti po povoljnoj ceni. Onda će tu istu papriku peći (drva za loženje im neću naplatiti, kakav bi onda bio domaćin), ljuštiti, samleti na mašini za mlevenje mesa i kuvati ajvar. Pa kada vide da na nogama treba provesti dva dana goreći pored furune ne da bi teglu plaćali 700 već i 1000 dinara.
Podelite komentar
Nešo
@Leskovčanin
👍
Podelite komentar
Marko
Ja kupujem po 600 din i prezadovoljan sam
Podelite komentar
Milan
Kome je skupo neka ga sam pravi.....ima zena pravo da ceni svoj proizvod.....u Lidlu vam sve jeftino.....
Podelite komentar
Zagor
@Milan
Tako je druze, nasen narodu samo nek je made in zapad. ionako smo postali sluge, nigdje nasih firmi domacih, sve stranci beru lovu u nasim zemljama, zato se lose i zivi jer kapital ide van.Kupujte domace jer je bolji kvalitet od stranog.
Podelite komentar
Nešo
Mislim da domaćinski ajvar ima nerealnu cijenu za prodaju, jer treba paprike popeći pa oguliti, što nije slučaj sa ni jednim kupovnim.
Podelite komentar
Ja
Pravila sam ajvar od 150 kg paprike.... Prvo treba to oprati, pa ispeći, pa mleti, pa kuvati.... Svako ko pravi ajvar,zna koliki je to posao. Ja ga pravim za svoju porodicu, bez konzefvansa, i nebi prodala ni za 1000 din teglicu! Pravim ga 3 dana ali bukvalno! Tako da, ko hoće, slobodno nek kupi industrijski, ali nek ne komentarišeš nešto što ne zna!
Podelite komentar
Veki
@Ja
Apsolutno ste u pravu. Dva dana sam se tako namučila, od jutra do večeri, za 33 tegle koliko sam napravila. Plus je muž pomagao kod pečenja paprike a sestra kod čišćenja. Veliki je to posao, veliki... Poklonim dve-tri tegle ostalo pojedemo u slast!!!
Podelite komentar
Tijana Dinić
Neka neko pravi jedan dan i videće da je cena od 700din niska. Pravi domaći ajvar vredi mnogo više. Moja porodica i ja pravimo godinama i znamo koja je muka doći do jedne tegle ajvara. I svi unižavaju taj radi i trud i žele sve ispod cene a ne pitaju se koliko sve košta. Meni je žao kada se ajvar prodaje po toliko niskoj ceni, a ima jako veliki vrednost jer je domaći. Svi ljudi koji se time bave, znaju o čemu pišem.
Podelite komentar
Somborac
Evo ovako. Moja pokojna baka je bila iz okoline Leskovca. Prema tome, garnatujem vam da nisam jeo bolji ajvar nego njen. I svi kupovni su najblaze receno bleda slika od njenog. Sem jednog, njemu skidam kapu do poda. A to su inace svi proizvodi marke "bakina tajna". Njihov ajvar je nesto ubedljivo najblize domacim proizvodima. I ima i cenu. Koliko znam velika tegla je bila oko 550 dinara. I mislim da je vredna svakog dinara. Sve ostalo je pasirano povrce sa nekad boljim nekad losijim zacinima. A ajvar nije ajvar ako se ne prepoznaju komadici paprike u njemu.
Podelite komentar
plavi safir
@Somborac
Slažem se sa Vama. Ja sam iz okoline Niša, znači isto jug i moja baba pokojna je pravila najbolji ajvar na svetu. Jedino, ali jedino bakina tajna je domaći ajvar koji može da se kupi u prodavnicama. Koliko ja znam, on se i sprema po tradicionalnom receptu. U Nemačkoj je teglica od 350g oko 5-6€.
Podelite komentar
ISTINA
@Somborac
Ta tegla je od 500 gr.
Podelite komentar
Somborac
@Somborac
Jeste 500 grama. Što čini kilom 1100 dinara. Tako da 700 dinara ispada veoma dobra cena. Pa još i domaće. Namerno sam napomenuo proizvode te marke. Zato što i industrijski napravljen ajvar može biti dobar, uz veću cenu. Ali to treba svako za sebe da zna i odluči. Ja radije neću jesti ajvar, nego što ću kupiti onaj za 250 dinara. To nije ajvar.
Podelite komentar
Zagor
@Somborac
Lijep pozdrav divnom gradu Somboru gdje sluzih vojsku, najlepsi dani mog zivota. LP
Podelite komentar
Ana
Ajvar spremam svake godine po nekoliko tegli ništa preterano,kupovni bez obzira na cenu ne jede niko iz moje porodice jer ne vole takav ukus ajvara.
Podelite komentar
Putin
Prvo sam kupio papriku pa onda peko i goreo ruke posle toga ljustio ,a zatim mesao... zena uzela pa zaprzavala sa vrelim uljem da bi se napravio kao kajmak... i takav i ispade s tim da me izgorela sa vrelim zejtinom... poenta cele price je da je za dobar ajvar realna cena oko 1000din... svako ko kaze mnogo toplo bi mu preporucio da prodje celokupnu liniju proizvodnje kao ja i posle toga da odredi cenu
Podelite komentar
Vodolijax
To su ti što bi od jedne ture odmah da kupe stan.Takvih ima u svim profesijama.
Podelite komentar
Urke
@Vodolijax
Ne slažem se baš, ako je stvarno domaći proizvod, bez nekakve hemije i ručni rad vredi dati više para !
Podelite komentar
Züri
Taj domaći ajvar ovde ide po 300 din.sa prostora bivše Yuge,bolji kvalitet je za zapad nego što se u Srbiji prodaje.
Podelite komentar
Trig
@Züri
Pojma ti nemas.
Podelite komentar
Еуклид
Некима је скупо по тој цени, али сам скоро убеђен да такви 'ладно дају толико за две пакле цигара и то им није скупо...
Podelite komentar
M-78
Kupovni ajvar je realno bljutav nikakav....tako da domaci ajvar nema cenu. Ima pravo da stavi cenu koju zeli i uopste ne treba da je doticu negativni komentari🙂
Podelite komentar
Roks
@M-78
Ma daj ne preterivajte vise, kakve su to cene 6eura za teglu ajvar, to moze samo ovima is Bg da loze, ajvar ti je preprzena paprika puna zejtina bez ikakve hranljive vrednosti
Podelite komentar
BASA
Sami pravimo ,, po prababinom receptu ! Do god budemo mogli , sami cemo praviti !
Podelite komentar
Daki
Dao bih i 1000 dinara za dobar ajvar vredi domaći ajvar svaki dinar...
Podelite komentar
Ceca
Pa pravite sami ako vam je skup ,a ima i onog jeftinog u radnjama koji je gorak ,jer svako ko je pravio ajvar od pecenih paprika zna koji je to proces i rad!
Podelite komentar
Miki
Kad bi neznalice uopšte imali realnu sliku koliko kilograma (primer.3,5-4kg) paprike treba ispeći za jednu teglu, koliko je to vremena, pa onda ljuštenje ispečene paprike,vadjenje semena iz istih krčkanje i neprestano mešenje na vatri 6,7 sati, pa neka kažu ovi da ne vredi toliko Srpski kavijar!
Podelite komentar
proka
Po toj i visoj ceni za kilo ajvara, sto je babi milo to joj se i snilo, ipak cete ga sami morati pojesti po toj ceni.
Podelite komentar
Mirjana
Cena je sasvim realna.Koliko ima truda i rada oko paprike a ona mora da bude mesnata i kvalitetna. Cena takve paprike je od 110-150 dinara.
Podelite komentar
Smokvica
Ako vam je skupo kupite u radnji.Svako moze da trazi za svoju muku i rad koliko proceni da je u redu.Nikada ne moze biti domace i kupljeno u radnji usto.Ko je spremao ajvar od pecwnih paprika zna koja je to muka i proces rada.
Podelite komentar
Darinka
Ja živim u RS BiH i gledala sam malo po većim marketima gdje je cijena ajvara od 550 gr.10 km il'5 eura a uz to nije od čistih paprika ima 15% patlidžana što će reći 1,100 grama košta 10 eura. Pravila od čistih paprika,a pravila i samo malim postotkom patlidžana, vjerujte nebih ga prodala ni po toj cijeni. Koliko se tu uloži truda to samo mi koji pravimo znamo. A da ne spominjem kako je to raditi u stanu, to opet razumiju samo oni koji su u istoj situaciji kao ja. Toliko o tome da je navodno skup. Veliki pozdrav svim vrijednim domaćicama i počnite cijeniti sebe i svoj rad.
Podelite komentar
Toma
Tacno i korektno domaci pravi ajvar nemoze biti tegla od 1kg ispod 700 dinara?! Ako je tehnologija, najpre pece je, bez 4 kg paprike nema pravog ajvara. Tu je, cedjenje, pa da se paprika oljusti od korice, zatim se izvadi seme, pa se sa melje?! Zatim u serpama ili kaznu kuva, gde se sipa ulje i beli samlheveni luk, zatim se malo dodaje samlevena ljuta paprika?! Sve to se mesa najmanje tri sata uz umerenu vatru sa drvenom vecom kasikom. SVE BEZ ADITIVA. Kada je gotovo malo se ohladi pola sata i sipa u suve tegle. Prenoci i tek se stavljaju POKLOPCI!! Dakle, takav ajvar, nikako nemoze biti ispod 700 dinara vec do 1000 dinara?! Tako moja porodica radi unazad 80 godina?! Naravno, industrijski sa kuvanim paprikom nemoze ni prici domace ajvaru?! Tu se mesa sa plavim patlidzanom gde je tecnost oko 25 posto, dakle redak?! To ne vredi vise od 200 dinara tegla?!
Podelite komentar
Branka
@Toma
Ja pravim ajvar sa patlidjan om. I nije redak kad se dobro ukuva. A ovi sto proizvode za prodavnice ne ispeku ajvar kako bi trebalo.
Podelite komentar
Dipl tehnolog Zika
@Toma
Bas tako kako napisa gospodin Toma,to je redosled za pravi domaci uprzeni ajvar!!! Bravo Tomo.
Podelite komentar
SRB
Za Beogradjane i 1000 din realna cena.
Podelite komentar
Wien
Samo dizi cenu...da gradske skutre nauce da cene selo i seljaka...
Podelite komentar
Verka
Ja platila 800 dinara, uzela 5 tegli. Taman dok ga izgustiramo, pojedemo za koji dan, posle nam se i ne traži više. Dakle, meni nije problem da odvojim 4000 din. Ali mi jeste problem da izgubim najmanje dva cela dana u radu, plus nervoza. Neka hvala, platiću ga koliko god traže.
Podelite komentar
plavi safir
@Verka
Baš tako. Ja sam u inostranstvu i nikad ovde nisam pravila ajvar jer se ne isplati pošto ne mogu da kupim tu papriku koja je dobra za ajvar. Mi ga ne jedemo nešto preterano i kad nam se jede odem i kupim bakinu tajnu. Jeste skuplji od svih drugih ali je jedini domaći koji može da se kupi. I nije mi skupo jer mi ispadne jeftinije nego da ga sama pravim.
Podelite komentar
Ljubiša
To se bune ajvar turisti. Nije im isplativ put.
Podelite komentar
Tako bas
Dobro,zena ceni svoj trud. Ali realno 1tegla 400 din sa pecenim paprikama jer ide pola na pola,pola u djubre i dok se uprzi. To je to,ali za starije dame. Dok za mladje koje su lenje i 1000
Podelite komentar
Ja
Samo napred gospodjo. Svaka roba ima svog kupca. Kom se ne svidja, nek trazi dalje.
Podelite komentar
Persa
Ma ja bih naplatila brat bradu dva soma !
Podelite komentar
Chance
Beogradjani, skupo vam, a? 😂 Na selo, pa pravite sebi domaci ajvar, da vidite koliko sve to kosta. I nemojte da mislite da sve te registrovane i poznate firme rade sve po protokolu i da je sve cisto kod njih.
Podelite komentar
Jeca
@Chance
I beogradjani prave ajvar i ostavljaju zimnicu
Podelite komentar
Vratiće se rode
@Chance
Pa dobro Jeco, ako već praviš zimnicu trebalo bi da znaš koliko to košta... A košta, plus rad...
Podelite komentar
milos
I moji prave ajvar,650 din tegla,a te price bajkina tajna 400 dinara,jeste,ali 300 grama ajvara,a kada sam video koliko tu ima posla dok dodje do tegle,onda mi je sve bilo jasno oko cene
Podelite komentar
Клоп
Килограм кајмака, тегла меда и килограм ајвара увек прате једно друго тако да је то још и јефтино(наравно под условом да сва три наведена нису фуш). Проблем настаје јер је кајмак пун маргарина, ајвар патлиџана а мед кукуруза али о њима није вредно причати..
Podelite komentar
Ceca D.
@Клоп
Upravo tako! U ajvar dodaju sve i svašta pored paprike, med u sebi ima pola šećera a kajmak prave uz dodatak projnog brašna i margarina da bi dobio gustinu,boju i ukus starog prevrelog kajmaka. Samo ako čovek sam pravi ajvar,ako poznaje nekog ko ima košnice i pravilno prehranjuje pčele, i ako ume da podlije domaće mleko da bi dobio sir i kajmak, taj čovek zna koji je to mukotrpan posao i zna da nije prevaren!
Podelite komentar
Gaga
Ko nikada nije spremao ajvar samo od paprike, uz pečenje, čišćenje, mlevanje, mešanje, upržavanje, stavljanje u tegle, ne može da shvati da mu je vrednost tolika.Ko voli, nek' izvoli, a ko hoće jeftiniji, ima ga u velikim trgovinskim lancima i po 170 din. ali kuvanog.
Podelite komentar
Prost račun
Za dobar ajvar je potrebno 4 kg paprike puta 120 dinara, dodajte tome troškove pečena i kuvanja doći ćete do 550 din. Mislim da je 150 din. sasvim pristojna cena za toliki rad.
Podelite komentar
Sitničar
@Prost račun
Tegla i poklopac nemaju cenu..?
Podelite komentar
SasaPk
Svaka roba ima svoju cenu,a ko ne zeli ne mora da kupuje.Hocete da ste gispoda onda platite.. Koliko placate kafe i pica po splavovima?
Podelite komentar
Qwer
Žena je odredila cenu, pa ko voli nek' izvoli. Smatram da je to realna cena jer pored paprike i rada, koji nimalo nije lak (pranje, pečenje, ljuštenje, ceđenje, mlevenje, prženje iliti pečenje, stavljanje u tegle), tu su troškovi energije (drva, struja, gas), so, šećer, tegla. Dakle, zahtevan proizvod i normalno je da ima cenu. Jeste ona visoka ali nije nerealna.
Podelite komentar
cvetko
Gospodja neka ne brine. Ima gde da proda, ako se udruzi sa sposobnim, vrednim, postenim, zenama po Srbiji! Dijaspora u Americi placa i $7 - $10 pa i vise dolara teglu, ali imamo samo. najkvalitetnija makedonske i nase.. Ovde ne prolaze fuš industrijski!! ☝️To je tako gust ajvar, kao bake i mame sto prave , nije retko.. kao po prodavnicam u Srbiji. Jedemo bolji nego vecina tu, a nase balkanske zene i porodice izvoze, zarade i imaju siguran plasman u Americi 🤗💞 Sve od najbolje makedonske i leskovacke paprike, sa ili bez patlidzana i sl.... Ima i pindzura najkvalitetnijeg, ljutenica, onda malidzano takodje.. Pozdrav svima, zivi bili❤️🇷🇸
Podelite komentar
@ja
@cvetko
Priča kao i za sve drugo... Uložite, država subvencionise, prodate umesto za 7e za 3.5. :)
Podelite komentar
Domacica
Paprika je od 100 do 120 din.ako hocemo kvalitetnu to sto kazete od 70 do 100 okacite macku o rep ima za 70 din ali nikakva I samim tim nekvalitetan ajvar,dakle za kilo ajvara treba 4 kg.paprika I to je u startu 400 din.a mozda I 480 ,pa onda tu ide ulje koje je 120 I to je vec 500 din samo paprika I ulje a gde su ostali zacini pa jos mukotrpan rad pa onda I da se zaradi makar 100 din po tegli I dodjemo do neke realne cene od 600 - 650 din.za dobar I kvalitetan domaci ajvar pa ko voli I ima novca nek izvoli.
Podelite komentar
Domaćica
Ako je cena 700 din za teglu ajvara, onda je zarada sa radom 100%. Materijal 350 din, rad 350.
Podelite komentar
Milica
@Domaćica
Nemas ti pojma kad mozes da kazes da je za teglu ajvara potrebno materijala u vrednosti 350 din.dobra I kvalitetna paprika je 100 din a za kilo ajvara potrebno je 4 do 5 kg paprike dakle vrednost materijala samo u paprici za kilo ajvara je 400-500 din.bez ulja,soli.
Podelite komentar
Slobodan
@Domaćica
Pa to je sasvim ok. Pa restorani imaju zaradu 1:3. Kao sto nije moranje da se ide u restoran, nije moranje ni da se uzme kvalitetan ajvar. A na sve treba dodati i cenu tegle. Mukotrpan je to posao.
Podelite komentar
Tehnolog Branko
@Domaćica
Vi,, domacice,, ocito niste upoznati u ovaj mukotrpan posao?! Latite se ovog rada, videcete da neznate da neznate?!
Podelite komentar
Ivana
Ja ajvar koji pravim i da prodajem ne bih ga ispod 1000 dinara prodavala nikad pa ko hoće hoće. Zna se kako se sprema ko misli da je skupo neka uzme pa neka sprema sam. A ne da uzima iz maksija i slično gde se ko zna sta stavlja i sprema
Podelite komentar
Srbin
Sta 700,pa mi prodajemo ajvar za 800 din.Oko 6 kg paprike ide u pravi ajvar.Samo paprika I nista vise.Mozda je to nekom puno ali toliko rada ima a pravi domaci ajvar nemoze da se meri sa kupovnim.Nemozemo da postignemo koliko porudzbina ima.
Podelite komentar
Sima
@Srbin
Tako je.Pravi ajvar, čist, bez dodataka, uz sve druge troškove, toliko vredi.
Podelite komentar
DARKO 100%
U danasnjem i predstojecem buducem vremenu gmo hrane placacete vi suvim zlatom za zdravu izvornu hranu bez vestackih primesa
Podelite komentar
Vlada
1000 za teglu od kilograma
Podelite komentar