Prozivali ženu koja svoj ajvar prodaje za 700 dinara: Koliko biste vi platili teglu domaćeg?

Glavno pitanje je da li je ova cena previsoka za domaći ajvar? Kupci kažu da se u marketima nalazi dobar ajvar po mnogo nižoj ceni, ali domaćice navode da se kvalitet ne može porediti. Ko je u pravu?

Ajvar, tegla, cena, Tviter rasprava

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ajvar, specijalitet od paprika koji maltene cela Srbije konzumira tokom jeseni i zime, već neko vreme je glavna kulinarska tema u javnosti.

Doduše, prvo je doticao "političke okvire", kada je britanska pevačica albanskog porekla, Dua Lipa, rekla da je ajvar - albanski specijalitet, a sada se u sve pomalo umešala i "ekonomija". Tačnije, pitanje cene domaćeg ajvara.

Jedna korisnica Tvitera je pre nekoliko dana postavila tvit u kojem stoji da prodaje teglu domaćeg ajvara po ceni od 700 dinara, na šta su ostali tviteraši burno reagovali, aludirajući na to da je cena previsoka.

Iako se u marketima može naći tegla ajvara po nižoj ceni (industrijska proizvodnja), činjenica je da njihov kvalitet teško može da parira onom kojim se ponose domaćice iz Srbije, a posebno sa juga zemlje. Takođe, bilo je i onih koji kažu da "ajvar nije osnovna namirnica", te da njegova cena ne treba toliko da potresa građane.

Treba reći i da je pomenuta korisnica ove, ali i ostalih društvenih mreža, odlučila da ajvar prodaje kako bi poboljšala svoje finansijsko stanje, ali i kako bi određeni deo novca otišao u dobrotvorne svrhe.

"Vidim da me mnogi osuđuju i ismevaju i nema veze, neka ih. Ja se ne ljutim, ali i ne stidim ničega jer svojim trudom i radom dolazim do svakog dinara. I moram da pomognem svom suprugu i svojoj porodici da stanemo finansijski na noge", napisala je ona nakon lavine komentara, a onda je ubrzo obrisala i ovu objavu.

Kako bismo malo više ušli u "matematiku", iznosimo jasnije cifre: za jedan kilogram ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma pečenih paprika, koje, kako kažu domaćice, moraju biti kvalitetnije, a samim tim i skuplje. Ove godine, najviše su se kupovale paprike po srednjoj ceni od 70 dinara, ali i one za 100.

Domaćice kažu da ajvar iz "kućne režije" ne može da košta manje od 600-700 dinara, jer se drugačije ne isplati, kao i da je onaj iz marketa koji košta do 350 ili 400 dinara, uglavnom pravljen od kuvanih, a ne pečenih paprika.

Dakle, to je u startu 300 dinara, samo za kilo paprika. Kada tome pridodamo ostale sastojke i, što je najvažnije, uloženo vreme i trud, možda dobijamo realnu cifru.

Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima kakav je vaš stav o cenama ajvara u zemlji i da li je on, ipak, preskup za domaće stanovništvo? Možete popuniti i anketu.

Koliko ste spremni da platite prosečnu teglu ajvara?

Glasajte

Video: Većnici i pomoćnici gradonačelnika Zaječara skuvali najbolji ajvar u gradu!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatko Todorović

    Pa nije problem. Neka svako pravi sebi ajvar, pa on neće biti skup. To isto važi i za ostale usluge ili proizvode. Kada sam čuo da ljudi naplaćuju i po 1000 dinara da po izbušenoj rupi u betonu, to se odnosi na standardne rupe do 10mm prečnika, ili plaćaju do 2000 dinara za zamenu grejača na bojleru i td. a posle se žale kako su usluge skupe, prosto se nameće pitanje " a što to ne radite sami"? Cena se formira na odnosu ponuda:potražnja, vazda bilo. Ako je ponuda velika, potražnja mala, cena mora da ide na niže. Ali, gospoda neće da prljaju ruke, da peku papriku, ljušte, cede, cepkaju ili melju, upržavaju i pakuju u tegle. Da li ste vi svesni da za jedan proces proizvodnje do 10 tegli ajvara, treba minimum dva dana. Tehnički, nemoguće brže. Ako se radi serijski, više ljudi, to može da se nadomesti, ali onda je u pitanju veća količina. Prvo odete da kupite papriku. Pa donesete kući, operete, osušite, pa se peče. Zatim, u džakove, da se potpari. Posle, ljušćenje paprike, odvajanje od peteljki i uklanjanje semenki. Zatim, u džakove pa na ceđenje. Kad se dobro ocedi, ide cepkanje ili mlevenje, to važi i za dodatke, ako neko stavlja patlidžan, paradajz, ljutu papriku. Zatim upržavanje, mešanje, dodavanje ulja, soli, da ispari ostatak vode. Grejanje tegli, pakovanje ajvara, stavljanje u rernu da se zapeče. Zatvaranje i pakovanje u toplom, da se postepeno hladi. I kažu, mnogo 700 dinara. Stavio bih 1500 dianra, da se ja pitam.

    2
    1

    Podelite komentar

  • Strahinja

    I to je mala cena koliko posla ima oko ajvara .Kome je velika cena papriku u ruke drva ,Kube i neka pravi sam

    2
    0

    Podelite komentar

  • Maja

    Treba da bude 1100din a, ko preferira plastiku nek kupuje u prodavnici, svako ko proizvodi sam, ima pravo da sam odluči koliko njegov trud i rad vredi. Kakva vremena stižu zlatom ce se placati prirodni domaci proizvodi, kada bi ljudi znali sta kupuju u prodavnicama nebi ni ulazili unutra al lakse im da prate rijalitije nego da se malo zainteresuju sta unose u sobstveni organizam.

    6
    0

    Podelite komentar

Google preporuke