Prozivali ženu koja svoj ajvar prodaje za 700 dinara: Koliko biste vi platili teglu domaćeg?
Ajvar, specijalitet od paprika koji maltene cela Srbije konzumira tokom jeseni i zime, već neko vreme je glavna kulinarska tema u javnosti.
Doduše, prvo je doticao "političke okvire", kada je britanska pevačica albanskog porekla, Dua Lipa, rekla da je ajvar - albanski specijalitet, a sada se u sve pomalo umešala i "ekonomija". Tačnije, pitanje cene domaćeg ajvara.
Jedna korisnica Tvitera je pre nekoliko dana postavila tvit u kojem stoji da prodaje teglu domaćeg ajvara po ceni od 700 dinara, na šta su ostali tviteraši burno reagovali, aludirajući na to da je cena previsoka.
Iako se u marketima može naći tegla ajvara po nižoj ceni (industrijska proizvodnja), činjenica je da njihov kvalitet teško može da parira onom kojim se ponose domaćice iz Srbije, a posebno sa juga zemlje. Takođe, bilo je i onih koji kažu da "ajvar nije osnovna namirnica", te da njegova cena ne treba toliko da potresa građane.
Treba reći i da je pomenuta korisnica ove, ali i ostalih društvenih mreža, odlučila da ajvar prodaje kako bi poboljšala svoje finansijsko stanje, ali i kako bi određeni deo novca otišao u dobrotvorne svrhe.
Ismevate ženu koja prodaje ajvar, ali zato verovatno kao ludi šaljete poruke za nagradnu igru u kojoj neko od vas "dobija" auto na poklon. Cena poruke prava sitnica 2K dinara Da li su kompleksi ili bolest ne znam, ali idite lečite se— Stevanovic Svetlana (@lanaks) October 1, 2020
"Vidim da me mnogi osuđuju i ismevaju i nema veze, neka ih. Ja se ne ljutim, ali i ne stidim ničega jer svojim trudom i radom dolazim do svakog dinara. I moram da pomognem svom suprugu i svojoj porodici da stanemo finansijski na noge", napisala je ona nakon lavine komentara, a onda je ubrzo obrisala i ovu objavu.
Kako bismo malo više ušli u "matematiku", iznosimo jasnije cifre: za jedan kilogram ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma pečenih paprika, koje, kako kažu domaćice, moraju biti kvalitetnije, a samim tim i skuplje. Ove godine, najviše su se kupovale paprike po srednjoj ceni od 70 dinara, ali i one za 100.
Ja nisam pronašao ni jedan komentar gde se neko podsmeva, samo nekoliko konstatacija da je 700 din. preskupo što realno i jeste s obzirom da je do juče vrhunski ajvar Bakina tajna sa fitosanitarnim i ostalim pregledima i sertifikatima bila 400 dinara u Maxiju na akciji.— Miqara (@Ener02032808) October 1, 2020
Domaćice kažu da ajvar iz "kućne režije" ne može da košta manje od 600-700 dinara, jer se drugačije ne isplati, kao i da je onaj iz marketa koji košta do 350 ili 400 dinara, uglavnom pravljen od kuvanih, a ne pečenih paprika.
Ljubinka sine, ide tata na tviter da pita što je tako skup ajvar— Ne slažem se (@Postojano) October 1, 2020
Dakle, to je u startu 300 dinara, samo za kilo paprika. Kada tome pridodamo ostale sastojke i, što je najvažnije, uloženo vreme i trud, možda dobijamo realnu cifru.
Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima kakav je vaš stav o cenama ajvara u zemlji i da li je on, ipak, preskup za domaće stanovništvo? Možete popuniti i anketu.
Video: Većnici i pomoćnici gradonačelnika Zaječara skuvali najbolji ajvar u gradu!
(Telegraf Biznis)
Video: Vučić na otvaranju deonice Moravskog koridora: "Ovo je najbolji put u Srbiji, pišemo istoriju"
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Vratiće se rode
A da to rešite na jedan vrlo jednostavan način... Uzmete jednu teglu iz prodavnice, kako kažete, po povoljnoj ceni, i jednu ovog domaćeg... Lepo sednite i probajte, pa koji vam se dopadne... Pazite i jedan i drugi su za jelo, ali ukus sigurno nije isti... I Puntom i Audijem možete da se vozite, Ali... Svako uzima ono što mu odgovara, a cenu određuje onaj ko proizvodi...
Podelite komentar
Dana
15 kg paprika su 1500din,od ove koliicine ispadne 8tegle A treba 2 dana ,1 dan peces ,ljustis cedis Sutradan meljes ,pa przis sve uz vatru i vama je skupo 700din tegla ,a sednes u kafic odu 700dinara ko pod led
Podelite komentar
Leskovčanin
Za ovu godinu je već kasno ali za sledeću nudim gostoprimstvo onima koji neveruju da tegla vredi 700 dinara. Ja ću im obezbediti dobru i kvalitetnu papriku koju će platiti po povoljnoj ceni. Onda će tu istu papriku peći (drva za loženje im neću naplatiti, kakav bi onda bio domaćin), ljuštiti, samleti na mašini za mlevenje mesa i kuvati ajvar. Pa kada vide da na nogama treba provesti dva dana goreći pored furune ne da bi teglu plaćali 700 već i 1000 dinara.
Podelite komentar