• 0
 ≫ 

Najskuplja koka na tržištu: Vrsta koja dostiže cenu i do 5.000 evra

 ≫ 

Ove crne kokoške koštaju čitavo bogatstvo a veruje se i da poseduju magične moći

  • 0

Ajam cemani je retka živinska vrsta  koja potiče iz Indonezije. Posebnost ove vrste ogleda se u  crnoj boji perja, kostiju kao i unutrašnjih organa.

Razlog za to je dominantni gen koji uzrokuje hiperpigmentaciju, čineći ih potpuno crnim. Zahvaljujući svojoj boji, ove jedinke su postale popularne širom sveta a posebno su cenjene one čije perje ima metalni sjaj ljubičaste ili zelene boje.

Uzimajući u obzir njihovu retkost kao i religijske mitove koji  prate ove crne lepotane, cena po komadu dostiže čak 2.500 evra. Ukoliko ih kupite dok su još pilići, možete ih nabaviti  za 200 evra po komadu, dok ćete za par odraslih kokoški morati da izdvojite i do 5.000 evra. 

Po tradiciji, njih su uzgajali  plemići i bogataši, čuvajući ih kao ukras u skrivenim delovima svojih palata. Zanimljivo je da se još od antičkih vremena i srednjeg veka, ova ptica nije mogla pronaći na pijacama jugoistočne Azije jer se nije uzgajala radi ishrane.

Postoji verovanje da crne koke donose sreću ali i da  poseduju magične moći zbog čega su jako uspešne u borbi protiv demona i crne magije. Zbog toga je ova vrsta i dan-danas uključena u razne ritualne događaje kod Indonežana.

Video pogledajte na početku ovog teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>