• 3

Ove godine bez ćurke na stolu? "To meso je simbol našeg Božića, a fali nam 1.000 radnika za klanje"

Proizvođači se u velikoj meri oslanjaju na licencirane i obučene radnike iz EU, kojih ove godine po svoj prilici neće biti

  • 3
ćurka Foto: Unsplash

Božićna večera mogla bi biti "uništena" ove godine u Velikoj Britaniji, jer će zalihe ćurki koje se tradicionalno spremaju - potencijalno nestati, poručuju iz ove industrije.

Problem je nedostatak kvalifikovanih radnika za preradu mesa, navodi Britanski savet za živinu (BPC), i dodaje da je potrebno oko 1.000 radnika iz EU, kako bi se zaustavilo propadanje "prazničnih zaliha", i poziva Vladu da ovu industriju izuzme iz karantinskih pravila.

- Veliki britanski Božić ne može opstati bez pristupa radnoj snazi koja nije iz Velike Britanije - rekao je šef Saveta, Ričard Grifits, zato što ta zemlja nema radnike sa "odgovarajućom obukom i kvalifikacijama" za klanje i obradu devet miliona ćurki, uzgajanih za Božić.

Proizvođači se u velikoj meri oslanjaju na licencirane i obučene radnike iz EU, sa specifičnim poljoprivrednim, prerađivačkim i mesarskim veštinama. Te veštine se ne mogu steći "preko noći", bez dugog perioda obuke i regrutovanja.

Problem je što radnici neće doći u Britaniju ako budu primorani na 14 dana karantina, pre početka rada. Industrija peradi procenjuje da je nekome potrebno najmanje 12 nedelja da bi stekao osnovne veštine klanja i rukovanja nožem. Grifits kaže da bi aktuelna situacija mogla da dovede do toga da ljudi masovno ostanu bez omiljenog mesa.

Predloženo "izuzeće" koje traži Savet, obuhvatilo bi sezonske radnike koji dolaze iz Poljske, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Češke, Slovačke i Slovenije krajem oktobra 2020.

Video: Prevara za minimum 50 evra: Prodavci u rakove natrpali eksere da im dodaju na težini

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>