• 0

"Naša mala fabrika": Učenici formirali zadrugu u srednjoj školi, proizvodiće sok od jabuke

Ovih dana u školu je stigao savremeni pasterizator, a u planu je da se kupi i pasirka za voće

  • 0
Topola, Srednja škola Foto: RINA

U srednjoj školi "Kralj Petar I" u Topoli prošle godine osnovana je učenička zadruga "Oplenačka vizija 2019".

Glavni motiv direktora i nastavnika ove škole bio je da njihovi đaci uz pomoć stečenog znanja i praktične nastave pripremaju finalni proizvod, a zarađeni novac ulažu u dalji razvoj zadruge.

Koliko je ovakav vid školovanja pozitivan za mlade prepoznalo je i Ministarstvo prosvete, pa je ovoj učeničkoj zadruzi u Topoli doniralo novac.

- Počeli smo da opremamo jednu učionicu koja je namenjena učeničkoj zadruzi, tu će deca uz pomoć nastavnika raditi i pripremati finalni proizvod koji oni prodaju. Prošle godine smo radili uz minimalnu opremu i bez adekvatnih uslova, ali, ipak, deca su dobila vredne nagrade i priznanja - rekao je Miloš Petković, direktor srednje škole "Kralj Petar I".

Kako je dalje naveo: "Ove godine idemo korak napred. Dobili smo donaciju od Ministarstva prosvete za stimulaciju učeničkih zadruga, sredstva u iznosu od 300.000 dinara koja smo opredelili za nabavku uređaja za preradu voća i povrća. Projekat se zove "Naša mala fabrika", a planirali smo da od tog novca kupimo smo sve što je potrebno da se prostor opremi adekvatno".

Prema njegovim rečima, u učionici je postavljena sudopera, kupiće se električni šporet, zamrzivač, frižider, blender, mašina za mlevenje povrća i hidropresa.

- Ovih dana u školu je stigao savremeni pasterizator, a u planu je da se kupi i pasirka za voće. Početkom novembra stići će još dve mašine, tako da što pre počinjemo sa pripremom soka od jabuke - kaže direktor, i dalje objašnjava da je uz osnivanje đačke zadruge osmišljeno i uvođenje novog smera, uz pomoć kojeg bi učenici imali veće šanse za zaposlenje.

Video: Crne kokoške najskuplje na tržištu: Cena im dostiže čak do 5.000 evra

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>