• 6

Ptičji grip na farmi u Velikoj Britaniji, više od 10.000 ćurki biće zaklano mesec dana pre Božića

, Telegraf Biznis

Nadležni ističu da ptičji grip predstavlja vrlo mali rizik po ljude i da su pravilno kuvani proizvodi od živine bezbedni za jelo

  • 6
Ćurka

Foto: Pixabay.com

Ukupno 10.500 ćurki biće zaklano na farmi u Severnom Jorkširu u Velikoj Britaniji nakon izbijanja ptičjeg gripa.

Ćurke će biti ubijene kako bi se zaustavilo širenje bolesti, a postavljena je privremena kontrolna zona od tri i 10 kilometara kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Javno zdravstvo Engleske (PHE) i Agencija za standarde hrane uveravaju potrošače da ptičji grip predstavlja vrlo mali rizik po ljude i da su pravilno kuvani proizvodi od živine, uključujući jaja, bezbedni za jelo, prenosi Daily mail.

Još se ističe da ptičji grip predstavlja mali rizik za javno zdravlje i da ovaj soj virusa ne utiče na bezbednost hrane.

Glavna veterinarska služba u Velikoj Britaniji dodaje da su preduzeti "hitni koraci" kako bi se zaustavilo širenje bolesti, nakon što je ptičji grip otkriven na farmi u subotu.

U toku je detaljna istraga kako bi se utvrdio izvor ovog izbijanja, ali nadležni ne predviđaju bilo kakav uticaj na zalihe ćurki ili drugih ptica tokom Božića.

Migracija divljih ptica iz kontinentalne Evrope tokom zimskog perioda može da proširi bolest na živinu i druge ptice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke