• 1
 ≫ 

Kad se nađu biznismen i stočar: Dragan gaji stotinak krava pored fabričkih hala

 ≫ 

Biznismen je višak prostora ustupio poljoprivredniku

  • 1
Krava, krave Foto: Pixabay.com

Dragan Mijatov drži farmu muznih krava pored jedne od zrenjaninskih industrijskih zona i poput poslednjeg Mohikanca opstaje u naletu globalizacije. On je specifičan i po tome što sa industrijom nije u sukobu već dokazuje da stočarstvo s njom nije u konfliktu i da mogu jedna pored druge, pa i da sarađuju.

Stotinak grla stoke Dragan svakodnevno izgoni na pašnjak koji se nalazi odmah pored velikih fabričkih hala u kojima radi preko pet hiljada zaposlenih u kompaniji „Drekslmajer”. Nemački proizvođač elektronskih kablova je iznajmio hale od svog sunarodnika biznismena Rudolfa Valtera .

Ovaj se prvi uselio u prvu zrenjaninsku radnu zonu i izgradio hale i njih je, po već poznatim principima koji važe u tržišnoj privredi, iznajmio drugoj kompaniji. Valter se građenjem hala bavi i u drugim krajevima sveta i onda ih iznajmljuje investitorima. Tu investitori vide prednost jer se, ako posao ne ide po planu, lako povuku pa im je tako manji rizik, piše Politika. 

Do sada su na prostoru koji je zakupio gospodin Valter izgrađene tri hale ukupne površine blizu 40 hiljada kvadratnih metara u kojima ima mesta za pogone u kojima može da radi gotovo 10 hiljada radnika. Na parceli koju je kupio vremešni, već je zagazio u desetu deceniju života, biznismen ima još mesta pa je taj prostor pod zakup ustupio stočaru Mijatovu. Stočar tvrdi da je Valter dobronameran, a u svetu je poznat po humanitarnom angažmanu i izgradnji dečjih sela na više kontinenata. On sada živi u Subotici gde se skrasio nakon putovanja po svetu.

Dragan Mijatov ima kuću u Zrenjaninu, a da na svom salašu koji je zasnovao pre nego što je u ovom delu periferije grada izgrađen industrijski park, podigne farmu morao je silom prilika. U vreme vlasničke tranzicije i on i supruga su ostali bez posla.

krava, krave, kamion, prevoz transport krava Dragan ima stotinak krava, Foto: Shutterstock

Propala je „njezina” firma „Jugoremedija”, a istu sudbinu doživelo je i trgovačko preduzeće „Ceba” u kome je radio on, pa su počeli da gaje stoku. Zahvaljujući svom stadu oni dnevno isporuče 800 litara mleka. Sin studira na Poljoprivrednom fakultetu pa u stočarstvu uočava perspektivu.

Stočar kuburi sa zemljištem na kome proizvodi stočnu hranu. Na licitacijama državne zemlje loše prolazi. Na prošloj su mu nudili 54 hektara njiva, ali na 27 mesta. Nije mogao da prihvati kompletnu ponudu jer bi morao silno vreme da troši putujući od njive do njive. Uzeo je u arendu deset hektara i to kod Čuruga koji je daleko 30 kilometara.

Zato stočar ceni što mu je biznismen Valter izašao u susret i iznajmio mu skoro 50 hektara blizu farme. Tu krave pasu u senci fabričkih hala, a Dragan im dovozi i biljne ostatke kojima se hrane kad izađu „u šetnju”. U najvećem delu parcele pored fabrike posejao je detelinu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>