• 5

Zbog nikada nižih cena kupci rezervišu prasiće za Božić: Ovoliko danas košta božićna pečenica

Ove cene će se održati do Svetog Jovana

  • 5
Prasići

Foto: Dragan Grujić

Još dva dana traje veliki post, ali u susret velikom prazniku već danas počinje pripremanje mrsne hrane koja će se na Božić služiti na svečanoj trpezi, a na sreću, cena prasića je niža nego prethodnih godina. 

Po običajima na Tucindan se kolje se pečenica i u brojnim domovima na prazničnom meniju će se služiti pečeno prase, jagnje ili jare.

Za razliku od ranijih godina kada zbog visokih cena mnogi nisu mogli da priušte pečenje za praznični ručak, ove godine zbog nižih cena situacija je sasvim drugačija. Prasići su, zavisno od težine, u odnosu na prošlu godinu jeftiniji za 70 do 100 dinara po kilogramu, a niže su cene i u supermarketima.

- Poslednjih dana prošle godine prasići su bili još jeftiniji. Teži od 16 kilograma prodavali su se po 170 dinara, a prase do 15 kilograma je uvek bilo skuplje i moglo se pazariti za 3000 dinara. Odmah posle Nove godine cene su malo skočile, ali opet su niže nego prošle godine - kaže vlasnik jedne pečenjare u okolini Šapca.

Prase manje težine, do 20 kilograma u nedelji pred Božić prodaje se za 250 do 270 dinara, a teži prasići od 200 do 230 dinara za kilogram.

Praseće pečenje, Prasetina, ishrana, slava, slavska trpeza

Foto: Profimedia

Na ovu cenu  treba dodati još oko 2.500 dinara za klanje, trihinoskopski pregled i pečenje. Ova varijanta je nešto skuplja nego kada se zaklano prase kupi u supermarketu gde kilogram košta 350 dinara.

- Skoro sve količine prasetine su rezervisane jer cena nikad nije bila niža. Lane je kilogram koštao od 380 do 400 dinara. Ove godine prase od 20 kilograma može da se kupi za 7.000 i kada se uzme u obzir da nema dodatnih troškova osim da se ispeče, što u pečenjarama naplaćuju do 1000 dinara, ušteda je velika - kažu u jednom supermarketu u Šapcu.

Dok potrošačima pogoduju niže cene, proizvođači su svesni da je blago poskupljenje pred Božić samo zavaravanje da za stočare dolaze bolji dani. Prema njihovim prognozama, ove cene će se održati do Svetog Jovana, kada će se vratiti na nivo pre praznika što će umesto zarade doneti gubitak.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadic

    5. januar 2021 | 12:43

    Sveti Jovan pada u sredu, trebalo bi da se posti i taj dan!!!

  • .

    5. januar 2021 | 12:33

    Jadne neduzne zivotinje....Zbog stresa prilikom ubijanja ljudi ce snositi kroz halapljivost posledice....

  • Boko

    5. januar 2021 | 22:40

    Prasad ima i za izvoz!! Nek slavi narod..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>