Poskupljuje nam kafa, a upravo je donet pravilnik o tome kako se ona prodaje u Srbiji
Definisani su sirovine za proizvodnju zamene za kafu, a to su žitarice, proklijale žitarice, cikorija
Kafa bi u narednom periodu na domaćem tržištu trebalo da bude kvalitetnija, a na ambalaži možete da očekujete više informacija. S druge strane, očekuje se i njena blaža korekcija cene.
Ministarstvo poljoprivrede usvojilo je pravilnik koji bolje reguliše ovu oblast a tiče se kvaliteta sirove kafe kao i zamena za kafu. Tako, pržena kafa ne sme da sadži skrob, a definisan je i maksimalni udeo loma koji ona sirova može da sadrži
Ovim pravilnikom nastavljeno je dalje usklađivanje sa evropskim propisima o ekstraktima kafe i cikorije, a određene odredbe usvojene su u nameri da se zaštite potrošači i spreči nepoštena poslovna praksa koja bi ih dovela u zabludu.
Pravilnikom su takođe definisani sastojci koje se mogu dodavati tokom proizvodnje proizvoda od kafe, utvrđena su dodatna zajednička pravila o pakovanju i deklarisanju, kao i nazivi koji se mogu koristiti za neke od ovih proizvoda. Ti propisi odnose se ne samo na proizvođače na domaćem tržištu već i na uvoznike.
Među najvažnijim novinama, navode u ministarstvu, jesu one koje definišu botaničke vrste koje se mogu stavljati u promet. Takođe, pored postojećih parametara kvaliteta koje sirova kafa mora da ispunjava, definisan je i maksimalni udeo loma koja sirova kafa, kao i ona bez kofeina može da sadrži. Prema novim prpisima, pržena kafa ne sme da sadži skrob, a definisana je nova kategorija proizvoda ‒ napitak od hladno ekstrahovane kafe.
U delu zamena za kafu utvrđena su dodatna pravila o pakovanju i deklarisanju. Ubuduće ovi proizvodi neće moći da budu deklarisani i prodavani pod nazivom surogati kafe ili zamene za kafu već će se koristi samo naziv sirovine koje se koriste za proizvodnju zamene, kao i podatak o postupku prerade. Pravilnikom je takođe uređeno da ovi podaci moraju da budu istaknuti na glavnom vidnom polju proizvoda.
Definisani su sirovine za proizvodnju zamene za kafu, a to su žitarice, proklijale žitarice, cikorija, slanutak (naut) ili grašak, žir i soja.
Osim ovih pravila, novina za tržište kafe jeste i najava promena akciza, a one će, po pravilu uticati i na cene, pa se očekuje da uz gorivo i cigarete, neminovno skoči i cena kafe.
Potrošači će 100 grama kafe plaćati oko 20 para više.
Članice Evropske unije (EU) prošle godine su uvezle tri miliona tona kafe u vrednosti od 7,5 milijardi evra, prema izveštaju Eurostata, koji podseća da se juče obeležavao Međunarodni dan kafe. Kada je o Srbiji reč, kako je rečeno našem portalu, na srpskom tržištu, kao i u nekim zemljama u regionu, tradicionalna kafa ima primat.
U izveštaju se dalje navodi da je uvoz kafe u 27 članica EU 2019. godine povećan za 14 posto u odnosu na uvoz od pre deset godina. Najviše kafe u EU je uvezeno iz Brazila (932.000 tona), zatim iz Vijetnama (673.000 tona), Hondurasa (221.000 tona), Kolumbije (166.000 tona), Ugande (145.000 tona) i Indije (137.000 tona).
Najviše kafe među članicama EU prošle godine je uvezla Nemačka (1,1 milion tona), a slede Italija, Belgija, Španija i Fancuska. Uporedo s tim, članice EU prošle godine su i proizvele 1,8 miliona tona pržene kafe u vrednosti od 10 milijardi evra, a najviše je proizvedeno u Nemačkoj, Italiji i Španiji.
Koju kafu najviše građani Srbije vole da piju?
- Na srpskom tržištu, kao i u nekim zemljama u regionu, tradicionalna kafa ima primat. Međutim, segmenti instant i espresso kafe takođe su naš fokus, jer je reč o segmentima koje određene korisničke strukture preferiraju i negde više konzumiraju. I to je u stvari najveći izazov. Poslednjih godina navike potrošača se menjaju, tačnije prilagođavaju se izazovima svakodnevice, te mi kao kompanija moramo da imamo odgovor na to. Zato pažljivo pratimo i svetske trendove i lokalne navike, a onda razvijamo brendove i nove proizvode kako bismo kroz tu raznovrsnost potrošačima ponudili što veći izbor kafa - rekao je ranije za naš portal Zoran Golub direktor marketinga Grand kafe u Atlantic Grupi.
Na pitanje u kojoj meri je globalno tržište sirove kafe imuno na probleme izazvane korona virusom, kaže nam da je epidemija korona virusa uticala negativno na privredu čitave planete.
- Recimo prema izveštaju Kolumbijske federacije uzgajivača kafe (FNC), u aprilu je zabeležen pad proizvodnje kafe za čak 28%, što je rekord u novijoj istoriji. Osnovni razlog ovako lošeg rezultata jesu restriktivne mere koje su uvedene kako bi se zaštitili životi, i one su direktno pogodile sezonske radnike koji su bili onemogućeni, s razlogom, da rade. Najveće pitanje koje se postavlja jeste kako će uzgajanje i proizvodnja izgledati u budućnosti, imajući u vidu da će se sve gotovo sigurno promeniti - kaže Golub.
Video: Za lepa jutra: Nesvakidašnji gost pridružio se jutarnjoj kafi
(V.B.)
Video: Mile Jelić Business development manager Comtrade-a
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Veteran
Ima li šta da ne poskupljuje ove godine, čisto pitam!?
Podelite komentar
Šuki
Toliko beše povećanje za sirotinju penzija 5,9 poskupe struja gorivo cigare i sve ostale nemoj više da povećava te dok ne povećava te linearno
Podelite komentar
Marko Predator
I kafa nam dolazi iz amerike!
Podelite komentar