• 1

Mogu li maline da podnesu hladnoću i mraz: Voćari zabrinuti, a šta kažu stručnjaci za zaštitu bilja?

Dubok minus može da pokosi maline, prošle godine od mraza stradalo 50 odsto zasada

  • 1
Maline su vremenom postale naš brend Foto: Pixabay

Malinari iz podnorudničkih sela zabrinuti su za svoje zasade malina zbog niskih temperatura koje su prethodnih noći bile oko minus deset.

- Bilo je nekoliko dana sa visokim temperaturama, koje nisu poželjne za ovo doba godine, malina je povukla sokove i sada strahujem šta će biti. Prošle godine je kod mene bilo dosta štete od mraza, negde oko 50 odsto zasada je stradalo - rekao je Saša Savić, uzgajivač maline iz Jarmenovaca.

Ovaj voćar malinu gaji na površini od jednog hektara, sortu vilamet.

- Imam 80 ari na rodu i posadio sam još 20 ari. Za ovaj mlad zasad posebno brinem, mraz može da bude izuzetno opasan. Kad krene vegetacija i počne rezidba, videćemo kakva je situacija i da li je bilo oštećenja - kaže on.

Iako malinari opravdano strahuju, stručnjaci poručuju da nema razloga za brigu, jer su ovako niske temperature karakteristične za ovo doba godine.

Vocari iz Topole Foto: RINA

- Mraz oko minus 10, neće oštetiti malinu, ako je po neki pupoljak krenuo na nekoliko pojedinačnih grana, to su sporadični primeri i nema velikih oštećenja. Problema može biti kod maline koja je skorije posađena, onda može doći do izmrzavanja. Ja strahujem za one zakasnele mrazeve, koji nas uglavnom zadese u aprilu i tada su štete daleko veće ne samo na malini, nego na većini voćnih vrsta - objašnjava Verko Kačarević, diplomirani inženjer zaštite bilja iz Vinče.

Inače, u selima oko Topole uveliko se izvodi rezidba voća, a Kačarević poručuje da voćari obavezno obave plavo prskanje posle rezidbe, kako bi se dezinfikovali preseci na stablu i time sprečio razvoj gljivičnih i bakterioznih bolesti.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    17. februar 2021 | 12:21

    Hm, ne znam za maline, ali šta ćemo sa džabe pšenicom, suncokretom, kukuruzom?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>