Buša je iščezla iz Srbije, ali se sir opet traži: Jedno goveče košta 800 evra, da li se isplati?

Balkansko goveče ili buša, gotovo je iščezlo sa ovog podneblja, ali od nedavno ovih životinja ima i u okolini Vranja, te je sir od njihovog mleka delikates koji se mesecima unapred naručuje.
Buše je nedavno počeo da gaji Nenad Ordić, u selu Preobraženje, na desetak kilometara od Vranja.
Ordić je počeo i probnu proizvodnju atohtonog belog sira koji pravi od mleka dobijenog od krava rase buša, dodajući i mleko balkanske dugodlake koze, takođe autohtone životinje.
Čim je ovo mleko i sir, koji ukusom podseća na kajmak, ponudio kupcima usledila je takva potražnja, da on još uvek ne može da proizvede količine koje bi mogao da proda.
Imajući to u vidu Ordić je odlučio da krene u ozbiljniju i organizovaniju proizvodnju sira i mleka.
Iako je zbog pandemije virusa korona sve neizvesno, Ordić ne odustaje od ulaganja, jer sir i kiselo mleko, naročito traže oni koji su prežežali koronu, ali i ostali, pokušavajući da ojačaju svoj imunitet.
- Bez obzira što buša daje samo od tri do 3,5 litra mleka dnevno i što se teško privikava na štalski način držanja jer je reč o poludivljoj životinji, a pogotovo na mužu, odlučio sam da nabavim još četiri do pet krava ove rase.
Želim da proširim proizvodnju i podmirim potražnju mušterija za ovim mlečnim proizvodima - kaže Ordić.
Krave rase buša još uvek ima u Makedoniji, ali ih je u Srbiji veoma teško naći.
Buše su gotovo istrebljene u vreme pojave bolesti kvrgavosti kože kada su proglašena za prenosioca ove zaraze.
Zato cena jednog grla buše danas dostiže cenu od 800 evra, a sir oko 600 dinara. Mleko i meso ove rase su deliktes koji traže probirljivi kupci, tako da postoji potencijal za dalji rast broja životinja u čitavoj Srbiji.
Otpornost, zdravlje, prilagođenost surovim uslovima i izražen materinski instikt glavne su karakteristike buše.
Odrasla grla retko teže više od 300 kilograma. Mleko buše ima izuzetno visok sadržaj suve materije u sebi i spečifičan odnos masnih kiselina u
mesu, što mu daje poseban kvalitet.
Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu
(Slađana Tasić)
Video: Želimo da nađemo održivo rešenje, nalazimo se između dve svetske sile, pokušaćemo da ih približimo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bhm
Sve što valja i što je autohtono Srbi su ili pokusavaju da inište jer je od 5 oktobra na ovamo u Srbiji sramota reći da si Srbin jer je to valjda seljački ili bksm ne znam šta već.Gispoda iz kruga 2 nisu Srbi oni su fensi vanzemaljci a svi ostali kompleksaši bi da budu kao oni.Buša je najizdržljivije govedo kojem ne treba čak ni štala,siavaju na otvorenom i po najjačim zimama.Mangulice bi takođe do sada izumrle u Srbjji a nije bilo entuzijasta koji su se izborili da je sačuvaju i koliko toliko upute ljude u njihov kvalitet.Plašim se i za Požegaču i Miravku šljivu,Petrivaču jabuku i razne sorte voća i povrća koje su autohtone jer ima u Lidlu i Maksiju uvozne,mnogo lepe,prskane 27 puta a seme iz labaratorije,milina,sve iste...
Podelite komentar
Ivan
Vredni čoveče, gospodinu Ordiću, svaka Vam čast! Samo nastavite tako!
Podelite komentar
Lejla
Dođi mi doveče...ne budi goveče...
Podelite komentar