Buša je iščezla iz Srbije, ali se sir opet traži: Jedno goveče košta 800 evra, da li se isplati?
Balkansko goveče ili buša, gotovo je iščezlo sa ovog podneblja, ali od nedavno ovih životinja ima i u okolini Vranja, te je sir od njihovog mleka delikates koji se mesecima unapred naručuje.
Buše je nedavno počeo da gaji Nenad Ordić, u selu Preobraženje, na desetak kilometara od Vranja.
Ordić je počeo i probnu proizvodnju atohtonog belog sira koji pravi od mleka dobijenog od krava rase buša, dodajući i mleko balkanske dugodlake koze, takođe autohtone životinje.
Čim je ovo mleko i sir, koji ukusom podseća na kajmak, ponudio kupcima usledila je takva potražnja, da on još uvek ne može da proizvede količine koje bi mogao da proda.
Imajući to u vidu Ordić je odlučio da krene u ozbiljniju i organizovaniju proizvodnju sira i mleka.
Iako je zbog pandemije virusa korona sve neizvesno, Ordić ne odustaje od ulaganja, jer sir i kiselo mleko, naročito traže oni koji su prežežali koronu, ali i ostali, pokušavajući da ojačaju svoj imunitet.
- Bez obzira što buša daje samo od tri do 3,5 litra mleka dnevno i što se teško privikava na štalski način držanja jer je reč o poludivljoj životinji, a pogotovo na mužu, odlučio sam da nabavim još četiri do pet krava ove rase.
Želim da proširim proizvodnju i podmirim potražnju mušterija za ovim mlečnim proizvodima - kaže Ordić.
Krave rase buša još uvek ima u Makedoniji, ali ih je u Srbiji veoma teško naći.
Buše su gotovo istrebljene u vreme pojave bolesti kvrgavosti kože kada su proglašena za prenosioca ove zaraze.
Zato cena jednog grla buše danas dostiže cenu od 800 evra, a sir oko 600 dinara. Mleko i meso ove rase su deliktes koji traže probirljivi kupci, tako da postoji potencijal za dalji rast broja životinja u čitavoj Srbiji.
Otpornost, zdravlje, prilagođenost surovim uslovima i izražen materinski instikt glavne su karakteristike buše.
Odrasla grla retko teže više od 300 kilograma. Mleko buše ima izuzetno visok sadržaj suve materije u sebi i spečifičan odnos masnih kiselina u
mesu, što mu daje poseban kvalitet.
Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu
(Slađana Tasić)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bhm
Sve što valja i što je autohtono Srbi su ili pokusavaju da inište jer je od 5 oktobra na ovamo u Srbiji sramota reći da si Srbin jer je to valjda seljački ili bksm ne znam šta već.Gispoda iz kruga 2 nisu Srbi oni su fensi vanzemaljci a svi ostali kompleksaši bi da budu kao oni.Buša je najizdržljivije govedo kojem ne treba čak ni štala,siavaju na otvorenom i po najjačim zimama.Mangulice bi takođe do sada izumrle u Srbjji a nije bilo entuzijasta koji su se izborili da je sačuvaju i koliko toliko upute ljude u njihov kvalitet.Plašim se i za Požegaču i Miravku šljivu,Petrivaču jabuku i razne sorte voća i povrća koje su autohtone jer ima u Lidlu i Maksiju uvozne,mnogo lepe,prskane 27 puta a seme iz labaratorije,milina,sve iste...
Podelite komentar
Ivan
Vredni čoveče, gospodinu Ordiću, svaka Vam čast! Samo nastavite tako!
Podelite komentar
Lejla
Dođi mi doveče...ne budi goveče...
Podelite komentar