• 4
 ≫ 

Litar košta 3.000 dinara: Magareće mleko iz ovih krajeva putuje sve do Švajcarske i Francuske

 ≫ 

Magareće ili kobilje mleko - koje vam je draže? Jedno je najsličnije majčinom mleku, a drugo je "proslavio" i Miloš Obilić

  • 4
Magareće meleko, mararica Foto: Shutterstock

Nedavno smo pisali o kobiljem mleku, koje važi za najskuplje, mada je "rame uz rame" sa magarećim, od kojeg se u Srbiji pravi i izvrstan sir, vredan čak 1.000 dinara po kilogramu.

Jedna porodica iz Gruda (BiH) godinama se bavi proizvodnjom magarećeg mleka, za kojim vlada velika potražnja i u zemljama zapadne Evrope, te ga tako prodaju i u Švajcarskoj, Švedskoj i Francuskoj.

Litar magarećeg mleka košta 50 konvertibilnih maraka (25,5 evra), a podsetićemo vas da svega pola litre mleka kobile košta oko 1.770 dinara. Dakle, ovo potonje je po svemu sudeći, ipak, malo skuplje.

Ante Grizelj je prvu magaricu nabavio 2010. godine, a danas sa braćom brine o 120 grla. Kaže da je potražnja velika zbog lekovitih svojstava magarećeg mleka, koje se ne može dobiti u velikim količinama.

- Jedna magarica, i to samo ona koja ima mladunče, daje od dva i po do tri decilitra mleka dnevno. Dnevno uspemo da proizvedemo šest do sedam litara mleka. Naravno, to zavisi od raznih okolnosti, vremenskih uslova, stanja u kojem se životinja nalazi - navodi Grizelj.

Kaže da se radi o veoma zahtevnom poslu, ali da ga je prijatno iznenadila potražnja, kao i raznovrsnost destinacija iz kojih stižu narudžbine za mleko. "Osim prodaje na domaćem tržištu, naš proizvod šaljemo brzom poštom i u mnoge druge zemlje kao što su Crna Gora, Srbija, Švajcarska, Švedska i Francuska", kaže Grizelj.

Magareće mleko je, kako kaže, dobro kao prirodni lek za mnoge probleme disajnog sistema, a u poslednje vreme ljudi ga masovno kupuju zbog virusa korona, jer se očito pokazalo kao dobro rešenje. "Rekao bih da čisti pluća bolje od sirupa, a ima čak 60 posto više vitamina od svih drugih mleka", kazao je Grizelj.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Срб

    22. mart 2021 | 09:44

    Шта вас је брига за бих па ми то имамо у засавици

  • N

    22. mart 2021 | 09:42

    Ne bi ga popila ni za džabe. Ni da li život zavisi od toga 🤮

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>