• 0

Pokvareni sir super star: Proizvodnja zabranjena jer je opasan, a i dalje ga traže

Bio je proglašen za najopasniji na svetu

  • 0
sir kačkavalj

foto: pixabay.com

Pokvareni sircasu marzu” čuveni je sir koji proizvode ovčari sa Sardinije, a kojeg u svojoj reportaži televizija CNN na italijanskom, ocenjue kao “tajnog superstara”.

Još od 1960. godine zabranjena je proizvodnja tog sira, ali se on i danas može naći u većini domaćinstava na Srdiniji, jer se smatra posebnom poslasticom.

Prozvodnja je zabranjena jer se u postizanju posebnog ukusa dopušta da muha "piophila casei" polaže svoje larve u sir, a ta muha “posećuje” i crkotine, to jest leševe životinja.

Zbog toga je u Ginisovoj knjizi rekorda, sir “casu marzu”, kako se naziva na sardinijskom dijalektu, 2009. proglašen za najopasniji na svetu. Uprkos zabrani proizvodnje i prodaje, sir se i danas može naći na Sardinjii po ceni od 20 evra za kilogram.

Odluka o zabrani donesena je nakon što je utvrđeno da larve muhe koje se kote u siru mogu i nakon što dođu u stomak preživeti i izazvati u stomaku oštečenja i infekcije.

Ali, s druge strane, ovaj sir se na Sardiniji jede vekovima i do sada nije dokumentovano da šteti zdravlju.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>