• 1

Meso odstojalo u snegu je novi trend: Pola kilograma košta 250 evra

Wagyu šnicla treba da bude u snegu 30 dana, a onda postaje delikates u Japanu

  • 1
wagyu meso

Foto: Freepik

Premijum govedina iz Japana, Wagyu, dugo važi za preskupo, ali izuzetno kvalitetno meso. Danas se, piše Blumberg, može naći širom sveta, a jedan proizvođač iz ove azijske zemlje ima odgovor na to.

Govedina Wagyu, jedna od četiri rase izuzetno negovane stoke, stoji 30 dana u snegu pre nego se konzumira. Ovaj delikates, naravno, ima svoju cenu. Oko 450 grama mesa, bez kostiju, košta 300 dolara (oko 250 evra) u SAD.

Ipak, konkurencija raste. Sada potrošači maltene mogu da pronađu onoliko vrsta Wagyu mesa, širom sveta, koliko je emisija na Netfliksovoj listi za praćenje. Potražnja za slasnim japanskim originalom intenzivno raste, a Amerika je 2020. uvezla Wagyu u vrednosti od gotovo 39 miliona dolara.

To je rast od 136% u odnosu na 2019. godinu. Očekuje se da će cifra nastaviti da se penje, dok se kuvari dovijaju i koriste ovo specijalno meso i u druge svrhe: npr, odreske stavljaju na picu. Sigurno je da pica sa goveđom pečenicom ima manju cenu od one sa Wagyu komadićima.

Iz zapadnog Japana, tačnije iz Nigate, stiže Wagyu koji se čuva u posebnim kućama po imenu yukimoro (snow-aged wagyu), gde je temperatura između 1 i 2 stepena Celzijusa. Vlažnost je na oko 90 odsto.

 

Umesto da se čuva u industrijskim, ponekad nedoslednim sistemima hlađenja, snow-aged wagyu je u prirodno hladnom okruženju, pri čemu kiseonik prodire kroz njegove niti. Krajem 2019. je stigao u SAD, a potiče samo od jedne osobe: to je Takaši Uono, koji je s proizvodnjom krenuo 2012. godine.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Борис Белич

    23. april 2021 | 18:13

    Није тачно Аустралија узгаја та говеда и извози их. Килограм меса у мелбурну пре мало више од године дана био је око $60 аустралијских.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>