• 0

Nedeljkovići se već pola veka bave malinarstvom i ovo je njihova poruka za uspeh

Malina se u kući Vasa Nedeljkovića iz sela Stupčevići gaji pet decenija

  • 0
male, stupčevici

Foto: RINA

Arilje je mesto u kome se rodila priča o malini iz Srbije i retki su oni koji se ne bave proizvodnjom ili preradom ovog voća. Malina je postala sinonim za ovaj kraj, glavno zanimanje brojnih meštana i temelj razvoja čitavog područja. Kako bi se proizvodnja crvenog zlata unapredila država je u poslednjih pet godina značajno pomogla u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje kroz sistem subvencija, ali i nabavku kvalitetnog sadnog materijala.

Malina se u kući Vasa Nedeljkovića iz sela Stupčevići gaji pet decenija, ali poseban elan i volju za radom dobili su kada je najmlađi član porodice, sin Svetolik, odlučio da tradiciju nastavi i ostane svoj na svome.

„Kod mene je za ovoakvu odluku bila presudna ljubav prema svom kraju, mojoj zemlji, tu sam zasnovao porodicu i odlučio da nastavim posao koji su moji roditelji započeli i gledam da to radim što kvlitetnije i bolje”, kaže za RINU Svetolik.

Njegov otac Vaso ne krije radost što je njegov naslednik doneo takvu odluku i ističe da su nakon toga krenulu u intenzivniju proizvodnju.

„Kada sam video da će Svetolik da ostane ovde krenuli smo u kupovinu zemlje, jer mi nismo imali dovoljno i počeli smo da proširujemo zasade. On je doneo sam takvu odluku iako je imao mogućnosti da ode da radi u Švedskoj i Americi i meni kao roditelju je to mnogo značilo”, ističe Vaso.

Ovi vredni domaćini malinu gaje na 3, 5 hektara i odlučili su da poseban akcenat stave na povećanje prinosa, a najboljeg saveznika u tome dobili su upravo u svojoj državi kroz različite subvencije.

„Ako hoću kvalitetan rasad maline, država mi to subvencioniše sa čak 90 odsto. Moj posao je da nađem kvalitetan rasad, posadim, sačekam vreme kada izađe konkurs za subvencije, predam sva potrebna dokumenta u ministarstvo i čekam realizaciju. Hvala bogu u poslednjih nekoliko godina to odlično funkcioniše i evo ih rezultati”, kaže Svetolik i sa ponosom pokazuje svoj malinjak koji je ove godine poneo kao retko kad.

Prve maline iz Mačve

Foto: D.G.

Otac Vaso slaže se sa tvrdnjom svoga sina i dodaje da bez subvencija nije moguće bavljenje ozbiljnijom proizvodnjom.

„Pomoć države kroz subvencije mnogo znači, mi smo na taj način došli do mašina koje su nam neophodne u našoj proizvodnji i koje bi teško mogli da pribavimo bez toga”.

U prestonici maline i lokalna samouprava ulaže značajna sredstva kako bi se malinarima pomoglo da dođu do vrhunskih rezultata. Ove godine najviše novca uloženo je u protivgradnu zaštitu i to šest miliona dinara.

„Tačno je da dobar deo uzgajivača sada osigurava zasade, međutim nije poenta da se uzme novac od osiguranja jer ljudi koji se bave malinom oni to zaista vole, saživeli su se sa tom proizvodnjom i zamislite njihov osećaj kad posle neke nepogode uđu u svoj malinjak i vide taj prizor, a uložili su toliki trud i rad. Na žalost dešava se da vrlo često usled grada budu polomljeni i mladi izdanci za sledeću godinu a oni se ne mogu osigurati, to predstavlja veliki problem. Zbog toga smo odlučili da značajna sredstva uložimo u nabavku protivgradnih raketa”, naglasio je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

A kada država, lokalna samouprava i malinari igraju u istom timu onda je osvajanje titule svetskog prvaka neminovno, jer samo timski rad donosi rezultate, tvrdi Svetolik.

„To znači da smo mi proizvođači zadovoljni koliko je država obratila pažnje na nas i pomogla nam, sada je trenutak da i mi malinari uzvratimo našoj državi tako što ćemo našu malinu najvalitetnije obraditi i proizvesti, da od tog proizvoda ne stidujemo već da se njime ponosimo kada se pojavi na tezgama i u marketima širom zemlje, regiona, Evrope a nadamo se i sveta gde će biti prepoznatljiva kao naš srpski brend”, zaključio je Svetolik.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>