• 2

Sve je više onih koji sade vinograd i otvoraju vinarije, Topola sa pravom nosi epitet srpske Toskane

Vina sa ovog podneblja su karakteristična po tome što zahvaljujući klimi, tradiciji i vinskoj kulturi koja je viševekovna imamo mogućnost da proizvodimo vrhunska bela, crvena i roze vina

  • 2
Topola, promocija vina u Šumadiji, Udruženje vinara Šumadije je  2014. godine organizovalo 1. Festival Šumadijskih vina.

Foto: RINA

U cilju promocije kvaliteta vina koja se danas proizvode u Šumadiji, Udruženje vinara Šumadije je 2014. godine organizovalo 1. Festival Šumadijskih vina. Zahvaljujući sadržaju festivala, reakcijama posetilaca, ali i ambicijama samih vinara ova manifestacija je postala tradicionalna. Svake godine u isto vreme, drugog vikenda u junu, u Kraljevoj vinariji podno Oplenca, Festival Šumadijskih vina gostima pruža jedinstven užitak, da na jednom mestu mogu probati vrhunska bela, crvena, crna i roze vina proizvedena na prostoru čitave Šumadije.

„Našim gostima predstavili smo najbolja vina sa ove teritorije. Sa ponosom mogu da kažem da je na osnivanju ovog Udruženja bilo 13 vinarija a danas imamo 35 članova, vinska priča u Topoli, Šumadiji i Srbiji se širi, ljudi otvaraju nove vinarije, sade vinograde, mi ćemo biti podrška i ostalima koji žele da se upuste u tu priču“, izjavio je Veselin Despotović predsednik udruženja vinara Šumadije.

Okupili su se oko ideje da zaštite geografsko poreklo vina Šumadije i u tome su uspeli, izradom elaborata koji je usvojen kod Ministarstva.

„Sada radimo na promociji, na poboljšavanju kvaliteta, na omasovljenju, naravno ima teških situacija, gradonosnih oblaka ali to je tako u svakom poslu mi ovome pristupamo sa ljubavlju i željom onda mora doći i dobro vino“, izjavio je Despotović.

Kako Topola sa pravom nosi epitet Srpska Toskana, onda ne čudi zašto je u ovoj maloj varošici bilo tako puno izlagača vina i veliki broj gostiju. Prema rečima predsednika Udruženja vina sa ovog podneblja su drugačija i upravo zbog toga piju se širom sveta.

 

„Sa nama je ovde 22 vinarije, neki su u fazi sađenja vinograda, ovo je Udruženje vinara Šumadije ali primamo i proizvođače grožđa sa zaštićenim geografskim poreklom tako da je ovo definitivno najmasovnija manifestacija u Srbiji ovog tipa kada govorimo o regionalnim Udruženjima. Vina sa ovog podneblja su karakteristična po tome što zahvaljujući klimi, tradiciji i vinskoj kulturi koja je viševekovna imamo mogućnost da proizvodimo vrhunska bela, crvena i roze vina. Vina koja dolaze iz severnih i južnih regija su na neki način hendikepirana, Šumadija i još neke regije u Evropi imaju tu mogućnost da proizvedu vrhunska vina svih profila. Zavisno od vinarije do vinarije i stila, zemljišta, primenjene tehnologije kako će to na kraju izgledati ali je sigurno da ono što nam je dato od Boga i prirode treba da iskoristimo i tu neće biti greške“, kaže Despotović.

Koliko je ovaj festival značajan za vinare, isto toliko je bitan i za lokalnu samoupravu, što nam je i potvrdila zamenica predsednika opštine Topola Jasna Vuković.

„Festival je veoma važan pre svega što je Topola jedna od opština koja ima veliki turistički potencijal, koji nastojimo da još više proširimo. Ovakvim i sličnim festivalima dozvaćemo goste“, kazala je Vuković.

Video: Nakon što se vakcinišete protiv korone, u ovoj pivari možete i da popijete Vakcinu

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>