• 10

Cena najniža u poslednjih šest godina: Voćari bi da seku zasade višanja, nemaju kome da prodaju rod

Rod odličan, ali kvalitet ploda slab. Kupci traže samo prvu klasu

  • 10
Topola, Višnja, rod, gajenje višanja, voćarstvo Foto: RINA

U selima u okolini Topole berba višanja privodi se kraju, međutim, voćari nisu zadovoni jer su vremenske neprilike uticale na kvalitet i veličinu plodova, pa je veoma teško ispuniti zahteve kupaca koji traže isključivo prvu klasu.

- Rodila je odlično, ali smo imali vremenske nepogode, pa je kvalitet umanjen za nekih 40 odsto. Prva klasa ide u hladnjaču, za izvoz. Cena je najniža u poslednjih šest godina, a pritom imamo dosta odbacivanja i lošijeg kvaliteta tako da je to generalno problem - kaže Sima Zečević iz sela Lipovac kod Topole.

Da bi rod i kvalitet višnje bili zadovoljavajući, a plodovi svoje mesto na zahtevnom tržištu pronašli kao prva klasa, neophodna su velika ulaganja voćara. U takvim okolnostima višnja postaje neisplativa voćna vrsta, ali proizvođači je moraju obrati, što iziskuje i dodatne troškove.

Na Siminom imanju najviše se uzgaja sorta šumadinka, koja je i najzahtevnija.

- To je specifična sorta, bere se sa peteljkom, prva klasa mora da izgleda perfektno. Gleda se boja, kalibraža, mora da bude krupna, ne sme da ima nikakvo, ni najmanje fizičko oštećenje. Rod je vrhunski, čak prelazi i 10 kilograma po stablu, ali od toga samo nekih 40 odsto može da ide u prvu klasu - priča Sima.

Topola, Višnja, rod, gajenje višanja, voćarstvo Foto: RINA

Dalje navodi i da "zdrava višnja koja nema crva i ima malo fizičkog oštećenja od grada - ne može da se preda i mora da se odstrani".

- To je druga klasa s kojom ne znamo gde, ili da je ostavimo na grani ili da nešto radimo sa njom. Jedino da se preradi na neki način, ali teško može da se unovči i takva - objašnjava ovaj voćar. Sve slabiji kvalitet i niska otkupna cena destimulisali su voćare, pa Sima planira čak i da poseče mlade zasade višnje, koji se prostiru na 44 ara.

Video: Šuma svetska, a naša raste na padinama Ovčara kod Čačka: Stefan je napravio svoju fabriku kiseonika

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nišlija

    5. jul 2021 | 13:15

    Žalosno je to, i lako je seći.....uloženo je tu i vreme, i para, i truda....grehota je seći. Ja bih tu preskočio te što drže hladnjače, jer treba biti nezavisan od njih, i stvoriti svoje "malo" tržište. A za to, treba imati dobrog trgovca, napraviti dobar sajt na više jezika i prodavati na malo. Ljudi šalju širom sveta i prepeličava jaja, zašto nebi i višnje?

  • Srba

    5. jul 2021 | 13:39

    Ja sam jos prosle god isekao moj zasad visanja u punom rodu na povrsini 1 Hektara. Nece niko se bogatiti na mom znoju i ne zwlim da radim za skupstinske parazite.

  • Браца из Баната

    5. jul 2021 | 13:08

    На северу земље цена вишње већ две недеље просек 150 д.и тако годинама,тренутно се не може наћи мање од 100д. То смо ми ,тако се организујемо ми срби......

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>