• 1

Rusi traže samo prvu klasu: Ne mare za sorte, ali trešnja mora biti obima od minimum 24 milimetra

Naši voćari se trude da ispune rigorozne kriterijume

  • 1
voće

Foto: Rina

Za poslednjih deset godina razmena prehrambene robe naše zemlje s Rusijom je pet puta porasla. Juče je i zvanično stigla potvrda da će još 7 domaćih kompanija moći da izvoze na tržište Evroazijskog ekonomskog saveza.

Izvoz koštičavog voća iz čačanskog kraja ponovo je dozvoljen, nakon što je zbog komplikovanih administrativnih procedura jedno vreme bio stopiran.

- Do zastoja u izvozu dolazi kada ruska fitosanitarna inspekcija zahteva da se odrade analize na moniliju. To je najčešća bolest koja zahvata koštičavo voće, tada dolazi do sušenja i truljenja plodova. Dodatne analize su usporavale i na nekim mestima potpuno zaustavljale izvoz voća za Rusiju. Dešavalo se da usred sezone, zbog pojave bolesti, stopiraju izvoz - kaže Boris Petrovski, inženjer agronomije.

Ova vest je od velikog značaja za voćare iz ovog kraja, jer su se Rusi prethodnih godina pokazali kao zahtevni kupci, ali i izuzetno dobre platiše. Najveći deo roda ekstra kvaliteta - odlazi upravo tamo.

- Njihov glavni zahtev je izuzetan kvalitet. Nisu im toliko važne sorte, koliko ima je bitan izgled plodova. Voće mora da bude što krupnije, bez ikakvih oštećenja, dobro obrano i spakovano. Da bi trešnja završila na ruskom tržištu mora da ima obim od minimum 24 milimetra, dok višnja treba da bude veličine od bar 22 mm - kaže Petrovski i dodaje da Rusi traže samo prvu klasu.

- Naši voćari se trude da ispune njihove rigorozne kriterijume. Ulažu u sisteme navodnjavanja i agrotehničke mere, jer znaju da samo ukoliko imaju kvalitet mogu da profitiraju - navodi dalje.

Iz Srbije se za Rusiju najviše izvoze jabuke, potom nektarine, breskve, višnje i borovnice. Izvoznicima su lakše plasiranje robe na to tržište, pre svega jagodičastog voća, omogućila i nova pravila doneta prošle godine po kojima je neophodni minimalni kapacitet hladnjača smanjen sa 500 na 200 tona.

Po novoj Uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju, izvoznici šljiva, trešanja, višanja, jagoda, malina, borovnica, kupina, ribizli, drenjina, brusnica i sličnog sitnog voća - moraće u vlasništvu ili zakupu da imaju hladnjaču kapaciteta najmanje 200 tona.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    8. jul 2021 | 14:24

    Pa neće moći da bude obima 24 milimetra jer bi joj prečnik bio 6 milimetra. Pa aronija je po tome krupnija voćka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>