• 1

Uvezli konjsko meso s deklaracijom teletine: Za pola godine zaplenjeno 16.000 tona robe

Carinska uprava Hrvatske je učestvovala u akciji koja se sprovodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad ličnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima. Ipak, tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti

  • 1
Konjsko meso, teletina

Foto: Pixabay

U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom - teletine.

O tome je izvestio Evropol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. Ipak, kako piše Seebiz, hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Konjsko meso se u radnjama i onlajn prodavalo pod oznakom "teletine". Evropol je, inače, agencija Evropske unije koja državama-članicama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu, Biljana Borzan, otkrila je sledeće: "Mi redovno menjamo evropske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo kako bismo sprečili lažiranje hrane, ali nažalost, uvek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne rupe u zakonu".

U akciji nazvanoj OPSON X, koja se od decembra 2020. pa sve do kraja juna ove godine sprovodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje sveta, zaplenjeno je gotovo 16.000 tona robe: nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Biljana Borzan se, kako kaže, u svom radu susrela i sa drugim vrstama falsifikovanja hrane. Dodaje da se to često dešava s hranom označenom kao "bio", "organski", "eko" i tome slično.

Carinska uprava Hrvatske je učestvovala u akciji koja se sprovodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad ličnim vozilima, kombijima, teretnim vozilima i autobusima. Tvrde da nisu utvrđene nepravilnosti.

Osim njih, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu niti Državni inspektorat Hrvatske.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>