• 15

Biljana i Ivan dobili kuću na poklon od 85 kvadrata: Kako u praksi izgleda pomoć države od 10.000 €

Životu na selu najviše se raduju deca

 • 15
Država dala sredstva za kupovinu kuće, Vladičin Han, selo Repince

Foto S.Tasić

Porodica Biljane Radenković i Ivana Milosavljeića iz Vladičinog Hana, jedna je od 12, koje su dobile bespovratna sredsta od države za kupovinu kuće na selu sa okućnicom, u okiru kampanje oživljavanja sela u Srbiji.

Oni bi uskoro sa svojom decom trebalo da se usele i počnu novi život. Kuća se nalazi u selu Repince, na svega 15 minuta pešaka od centra Vladičinog Hana.

I dok traju radovi na uređenju dvorišta i kuće, Biljana priča kako joj je od uvek bila želja da ima kuću na selu, dvorište i baštu.

- Živeli smo u stanu u Vladičinom Hanu, nas četvoro i svekrva. Imamo dvoje dece, tako da je dvosoban stan već počeo da biva tesan. Imala sam odavno želju da se preselim na selo. Onda smo čuli da se ova kuća prodaje i počeli smo da pravimo planove kako da je kupimo. Kuća je blizu puta, autobuskog prevoza, blizu grada tako da deca mogu i pešaka u školu. Devojčica Mila (6) sada je krenula u predškolsko, a Iva (8) u drugi razred, tako da će dvorište za igru njima najviše značiti - priča Biljana, koja radi kao profesor i predaje filozofiju u tri srednje škole u Vranju i Vladičinom Hanu.

Kako kaže, nije ni slutila da će san o životu na selu tako brzo da se ostvari, preko noći, bukvalno, kako kaže.

- Mi smo prvo našli kuću i taman da se dogovorimo oko cene i prenosa, kad sam čula vest o konkursu. Baš na Vidovdan čula sam na vestima, na nekoj televiziji da kreće konkurs, odnosno subvencije za kupovinu kuća na selu. Onda sam detaljnije informacije potražila preko interneta i čitajući konkurs, shvatila da se naša porodica uklapa u priču. Jedan od uslova je bio da nemao nikakvu imovinu, zemljište, na svoje ime, da smo prosvetni radnici, farmaceuti i sl, da živimo u gradskoj sredini- priča ona.

Onda je otišla kod predsednika opštine za dodatne informacije da li kao porodica podnose prijavu ili to opština treba da se prijavi kod ministarstva. Prikupljanje potrebnih dokumenata trajalo je 26 dana.

- Potom sam ja poštom, prijavu i sva dokumenta poslala na adresu ministarstva. Već 6. avgusta komisija je zasedala i donela odluku na osnovu ispravne dokumentacije, da mogu da nam uplate novac za kupovinu kuće i okućnice na selu. Neko iz Ministarstva za brigu o selu mi je javio telefonom da smo prošli na konkursu. U prvi mah sam bila zbunjena, iskreno nisam očekivala da ćemo dobiti sredstva, bez obzira što ispunjavamo uslove - priča ona.

Uplatili su 9.800 evra u dinara. Komisija je izašla i procenila kuću da toliko vredi. Uz kuću ide i stara pomoćna zgrada.

- Kuća je 85 kvadrata i sad nju renoviramo, adaptiramo. Imamo rok da se uselimo u periodu od 30 dana od zaršetka tih svih procedura. Imamo prostora za baštu, uselićemo se na sprat, deca su srećna i već zovu drugare da prave žurke - dodaje Biljana.

Novac za kupovinu kuća dodeljuje se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021.godinu.

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Video: Miloš i Biljana za Anikino zdravlje dali svoju rodnu kuću

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Miomir Mitrić

  Kod nas se ljudi u ničemu ne bave suštinom niti ikoga išta interesuje osim usmerenog naslova nečeg. Koga briga ako je kuća za rušenje stara memljiva ,pitanje kvaliteta tog života ,pre svega dece kao i dokle će ovaj narod biti sam od sebe slep

  1
  0

  Podelite komentar

 • Cane

  Da vam prenesem svoje lično iskustvo, a tiče se bespovratnih sredstava u Vojvodini za porodice sa četvoro dece...Uslovi za dobijanje ove pomoći su gotovo nemogući, a ja sam sve ispunjavao. Kada sam krenuo da skupljam dokumentaciju i to je poprilicno koštalo, a onda me je jedan prijatelj osvestio da ne trošim novac uzalud, jer se unapred zna ko će ta sredstva dobiti...Živimo od jedne plate supruga i ja i četvoro dece, i nemamo prava na dečiji dodatak, jer prelazimo cenzus za par stotina dinara. Besplatne nove udžbenike na koje treće dete ima pravo nismo ni dobili...Jednu pomoć vam kao dodele, al zato sve pre toga ukinu, pa izadjemo na isto...strasno...živo ne zanima gde te silne pare završavaju ako ih ne dobijaju oni kojima su namenjene

  9
  0

  Podelite komentar

 • Milena

  Kuca se raspada. I u nju treba da se ulozi bar još 15.000e da bi se zivelo. Sa 10.000 e ne moze da se kupi normalna kuca za zivot. Tako da je ovo totalna glupost.

  8
  0

  Podelite komentar

Google preporuke