• 10

Šokantni rezuItati: Šta je pokazalo veliko testiranje kvaliteta mesa koje se prodaje u prodavnicama

Uzet je uzorak mesa iz raznih supermarketa

  • 10
Šunka. hrana, meso, mesne prerađevine

Foto: Shutterstock

Istraživački tim časopisa “Super.Markt”, koji se bavi istraživanjem proizvoda u nemačkim prodavnicama, nedavno je zajedno s ekološkom organizacijom Greenpeace sproveo istraživanje o mesnim proizvodima, pa su otkrili kako ih je rezultat “ostavio bez reči”.

Prema tom istraživanju, više od dve trećine proverenih mesnih proizvoda dolazi iz najgore proizvodnje, odnosno iz uzgajališta tipa 1. Većina preostalog mesa dolazi iz uzgajališta tipa 2.

Uzet je uzorak mesa iz raznih supermarketa, odnosno s njihovih polica sveže hrane i s polica hrane u pakovanjima. Istraživači su zajedno sa stručnjakom iz Berlina uporedili sveže meso s mesom u pakovanju.

U poslednjih nekoliko godina Greenpeace je nekoliko puta proveravao kvalitet mesa u svim velikim nemačkim supermarketima.

“Došli smo do zaključka da se meso iz uzgajališta tipa 1 i tipa 2 najčešće nudi u trgovinama”, rekla je Stephanie Towe-Rimkeit.

Greenpeace je takođe proverio meso u prodavnicama pa su došli do zaključka da u celom asortimanu svežeg mesa sopstvenih robnih marki supermarketa, prema vrstama uzgoja od 1 do 4, uzgoj tip 1 čini najveći udeo, čak 69,1 posto. Gotovo četvrtina (23,4 posto) dolazi iz proizvodnje 2. Meso iz uzgajališta 3 i 4 čini samo sedam posto u prodaji mesa. U svinjskom asortimanu, udeo najgoreg mesa, odnosno iz uzgajališta 1 je posebno uočljiv: Više od 90 posto dolazi iz uzgajališta 1.

U mnogim trgovinama meso u pakovanju je boljeg kvaliteta. Tim “Super.Markt” (RBB) je ispitao mešano mleveno meso. Rezultati su da mleveno meso dolazi iz proizvodnje tipa 3. Međutim, sad je skuplje nego ranije, cena mu je 11,96 evra po kilogramu umesto 8,49 evra.

Veliki lanci supermarketa 2019. godine uveli su jedinstveni sistem označavanja stočarstva. Uzgajalište tipa 1 (stabilnog stanovanja) odgovara samo zakonskim zahtevima. Uzgajalište tipa 2 “stabilni smeštaj plus”, između ostalog, ima više prostora i dodatne opreme za životinje. Tip 3 “spoljna klima” garantuje životinjama još više prostora i kontakta sa svežim vazduhom. Tip 4 “Premium” životinje mogu da se kreću van, organsko meso je takođe svrstano u ovaj nivo.

Video: Održan Međunarodni sajam Poljoprivrede u Novom Sadu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beba

    10. oktobar 2021 | 12:21

    Kod nas bolje da ne istražuju...

  • Milan

    10. oktobar 2021 | 12:26

    Kada je kod njih ovako onda ne smem ni da mislim šta mi jedemo. Zamisli samo 'suhomesnati' proizvod od 190 dinara kada je cena mesa preko petso dinara.😁

  • Bunar

    10. oktobar 2021 | 12:57

    Najbolji je domaći proizvod.Nekada smo uzgajali svinje samo za nas.I znali smo šta jedemo mi i kako hranimo te životinje.Danas ne znaš šta jedeš,a kamoli da znaš šta te životinje jedu.Meso sve više nema ni ukusa ni mirisa.A da ne govorimo o industrijskim proizvodima,gde se od svinjčeta od 150kg.dobije 300kg.razno raznog proizvoda.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>