• 2

Treći svetski proizvođač vina u panici: Nemaju gde da pakuju piće, a praznici samo što nisu

Inflacija u Španiji dostigla je 29-godišnji maksimum

  • 2
Grozđe, berba, jesen

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Flaše koje je Fransisko Ibaibariaga naručio iz Francuske, da napuni vino u svojoj maloj vinariji Betolasa u La Riohi, jednostavno neće stići na vreme za Božić.

- Rekli su nam da je nemoguće, da neće moći da ga proizvedu do maja. Sve je rasprodato. Ne možete učiniti ništa povodom toga - kaže on, a prenosi CNN. Vinogradi širom Španije sada, u kasnu jesen, imaju prelepu narandžastu boju, a vinari rade što je brže moguće da napune flaše na vreme, pred vrhunac praznične sezone sledećeg meseca.

Ali, to ne izgleda tako lako u trećoj zemlji po proizvodnji vina na svetu."Božićna kampanja je izuzetno važna", rekao je Santjago Frias, predsednik "Bodegas Riojanas", govoreći za medije ispred ogromnih rafova sa drvenim buradima odležalog vina. "Ako nemamo materijale koji su nam potrebni za pakovanje, nećemo moći da isporučimo vino našim kupcima", dodao je.

Pošto su restorani i barovi ponovo otvoreni i spremaju se za svoju prvu veliku prazničnu sezonu od zatvaranja, usled pandemije, potražnja za vinom je porasla. Ali, kao i druge industrije širom sveta, proizvođači se suočavaju sa rastućim cenama i nedostatkom zaliha. Inflacija u Španiji dostigla je 29-godišnji maksimum, a neke zalihe su jednostavno nedostupne.

Španska federacija proizvođača vina saopštila je da bi poremećaji u lancu snabdevanja trebalo da se reše u narednim mesecima, i da je bilo dovoljno flaša da se osigura da se Španci neće suočiti sa nestašicom vina za Božić. Ali, izvoz usporava nedostatak brodskih kapaciteta. Udruženje proizvođača stakla u zemlji priznalo je nestašicu boca u nekim oblastima, ali je takođe navelo da očekuje kako će vrhunac potražnje biti uglavnom rešen do kraja godine.

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata raka

    16. novembar 2021 | 18:39

    Manje vina manje vina

  • Tek

    16. novembar 2021 | 17:01

    Sledi Haos i 3 svetski rat!!???E od metka i bombe tu vam Vakcine nisu od pomoći??!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>