• 21
 ≫ 

Nove visoke cene i za med: Za kilogram i do 1.300 dinara, najjeftiniji 1.000

 ≫ 

U prethodnom priodu je došlo do velikog poskupljenja svih inputa u pčelarskoj proizvodnji u rasponu od 30 do 80 posto

 • 21
foto Pixabay

Foto: Pixabay

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije nedavno je utvrdio minimalne preporučene cene meda koje su, u pojedinim regionima, više od trenutnih. Po cenama koje je preporučila krovna organizacija pčelara med se negde već prodaje poslednjih godinu dana, a u Beogradu je i do sada bio još skuplji. Ova pojava nije neuobičajena jer je med na slobodnom tržištu koje određuje cenu, ali su u SPOS-u usvojili odluku o preporučenim minimalnim cenama radi stabilizacije tržišta i realnog sagladavana troškova u pčelarskoj proizvodnji.

Planinski livadski i med medljikovac, prema ovoj odluci trebalo bi da koštaju 1300 dinara za kilogram, bagremov i lipov 1200, cvetni 1100, a suncokretov 1000 dinara.

- U prethodnom priodu je došlo do velikog poskupljenja svih inputa u pčelarskoj proizvodnji u rasponu od 30 do 80 posto. Pčelari nisu obavezni da svoj med prodaju po preporučenim cenama, ali one predstavljaju realni minimum i zasnovane su na sve većim troškovima proizvodnje i doprinose zaštiti i unapređenju pčelarstva - istakli su u SPOS-u.

Mačvanski pčelari privode kraju vrcanje bagremovog meda. Oni koji su, kao Radojka Dražić iz Bogatića ovaj posao završili, već ga prodaju po novoj višoj ceni.

- Bagremov med je do sada koštao 1000 dinara, a u okolini je već duže vreme 1200 dinara. Mislim da će većina pčelara prihvatiti preporuku naše organizacije jer su troškovi zaista veći nego ranije i treba razmišljati kako da se sačuva i poveća proizvodnja pošto se ne zna koliko će još u narednom periodu rasti cene svega što je neophodno za ovaj posao - kaže pčelarka.

Poskupljenje goriva se najviše negativno odrazilo na rentabilnosti pčelarske proizvodnje s obzirom na to da najveći broj pčelara seli košnice na udaljene paše. Takođe, nepoznanica je koliko će koštati šećer na jesen, kada zbog opskrbe hranom za prezimljavanje počinje dohrana pčela šećernim sirupom.

Cena šećera je u ovom trenutku ograničena, ali je moguće da do kraja godine, kada pčelari kupuju veće količine, bude bude "zamrznuta" nova, viša cena.

Inače, mačvanski pčelari su zadovoljni prinosima bagremovog meda. U proseku su od jedne košnice vrcali 20 kilograma.

- Ova godina nije od onih najsretnijih, kada se po košnici dobijalo 40 kilograma meda, ali je najbolja u poslednje tri godine, iako je paša zbog promenljivih vremenskih prilika trajala nešto kraće - kaže pčelar Zlatko Lacković.

Pčelari iz ovog kraja najveće količine meda prodaju "na kućnom pragu", pijacama, vašarima i bazarima hrane, a izvesne količine u otkupu prodaju pogonu "Naš med" u Rači.

Video: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • V8

  27. maj 2022 | 08:00

  Sve se cene nadule bezpotrebno i zaplasio narod, samo da bi elita uživala..

 • Komsinica Cica

  27. maj 2022 | 08:48

  Najveci je problem naci pravi med. Pune su prodavnice i pijacne tezge vestackog meda. A negde na selu, jedva nadjes pravi med da kupis.

 • Joca28

  27. maj 2022 | 09:03

  Našeg meda original ima samo u Nemackoj... Kod nas ima samo melase... Bolje da ga ne jedete.. Bacate pare... .

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>