• 0
 ≫ 

Kriza piletine i pirinča: "Nismo imali vodu devedesetih, sad nemamo hranu. Istorija se ponavlja"

 ≫ 

Zavladala je kriza po nacionalno jelo Singapura zbog zabrane izvoza iz Malezije

  • 0
Piletina Foto: Printskrin/Youtube/Tasty

Mohamed Džalehar je bio tinejdžer devedesetih kada je čuo upozorenja o nestašici hrane i vode u Singapuru.

„Kad god bi se naša vlada sukobila sa malezijskom, rečeno nam je da više neće dolaziti meso, riba ili povrće iz Malezije da bismo prehranili naše porodice. Voda bi takođe stala“, rekao je on.

Sada u svojim pedesetim, prodavac pilića koji sa svojom suprugom drži tezgu na pijaci u okrugu Bedok oseća kao da se istorija ponavlja.

Singapur, bogata, ali u isto vreme siromašna ostrvska država, decenijama se oslanja na svog najbližeg suseda Maleziju za trećinu svog uvoza živine.

Svakog meseca se oko 3,6 miliona uglavnom živih pilića izveze u Singapur.

Ali malezijski premijer Ismail Sabri Jakob je prošle nedelje najavio drastične mere: njegova zemlja će zabraniti izvoz žive piletine u Singapur od juna u pokušaju da se izbori sa domaćom nestašicom koja je izazvala skok cena.

Očekuje se da će zabrana teško pogoditi Singapurce, ne samo zato što je de fakto nacionalno jelo grada-države piletina plus pirinač, a ljubitelji kažu da zamena svežeg mesa smrznutim jednostavno neće uspeti.

I dok je vlada Singapura dala uveravanja da će i dalje biti više nego dovoljno piletine, trgovci kažu da će cene živine naglo porasti. Trenutno, trgovci plaćaju 3 dolara za celo pile, ali očekuju da će cene porasti kako se zalihe smanjuju i ta cena bi uskoro mogla da poraste na 4-5 dolara po komadu.

"Svaki prst boli", rekao je Jalehar. „Dobavljači nam govore da se pripremimo za veće cene. Jedna piletina sada može koštati dolar više, ali gde ću dobiti dodatni novac koji mi je potreban da kupim 100 komada na prodaju? Da li će i moji kupci prihvatiti troškove?“

„Kriza piletine i pirinča“, kako je nazvana, samo je najnoviji znak nestašice hrane koja se oseća širom sveta. Ruska invazija na Ukrajinu, problemi u lancu snabdevanja povezanim sa Covidom i ekstremne vremenske prilike doprinose nestašicama i povećavaju cene.

U Sjedinjenim Državama, Aziji i Africi, nestašica krompira dovela je do toga da restorani brze hrane ostanu bez proizvoda poput pomfrita i čipsa. U Maleziji su rastući troškovi hrane doveli do porasta cena pilića poslednjih meseci, a trgovci su kao odgovor na to smanjili prodaju.

Singapur se sada priprema za sopstvenu nestašicu, koja bi mogla da traje mesecima.

Prodavci piletine u Singapuru rekli su da su kupci ove nedelje pokušavali da izbegnu nadolazeću zabranu kupovinom na veliko, ali su se prodavci suočili sa nestašicom dok su pokušavali da popune svoje zalihe.

piletina, bataci Foto: Shutterstock

„Kriza piletine i pirinča“

Strahovi od nestašice pilića takođe su bili očigledni u bezbrojnim redovima koji su se formirali na štandovima sa piletinom i pirinčem širom grada.

Vlasnici Tian, jednog od najpopularnijih restorana na ostrvu, rekli su da će, iako će nastaviti da služe piletinu-pirinač, prestati da služe druga jela od piletine ako ne mogu da obezbede sveže meso.

Na tezgi sa piletinom bez kostiju Katong Mei Vei, još jednoj popularnoj destinaciji za ostrvske gurmane, lojalni gosti dobijali su piletinu pre zabrane.

"Moramo uživati dok možemo dokle god zalihe traju", rekao je Tan.

Iako bi kratkoročno rešenje moglo biti da se uveze više smrznute piletine iz zemalja poput Tajlanda i Brazila, za prodavace piletine i pirinča širom ostrva to jednostavno nije opcija.

"Smrznuta piletina? Očekujete da kuvamo piletinu-pirinač od smrznute piletine? Neće biti dobrog ukusa", rekla je prodavačica Tong.

Video: Kako da prepoznate svežu piletinu i kako najlakše da odvojite belo meso?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>