• 86

Kilo boranije 300 dinara, niko ne pamti ove cene: Zašto nam je najprostije jelo postalo toliko skupo

Proizvođači objašnjavaju da su duga suša i nepovoljni vremenski uslovi, kao i najezda insekata u rano proleće uticali da rod bude oskudan

  • 86

Nema domaćice koja će potvrditi da je boranija nekada bila skuplja nego ove godine. Od proleća, kada se na pijačnim tezgama pojavljuje prva boranija iz plastenika pa do ovih dana kilogram ne može da se kupi za manje od 250 dinara koliko košta "šarena" do 300 dinara po kojoj se prodaje "puterica".

- Velika su ulaganja, pa 300 dinara nije mnogo naspram muke i jada. Pet puta sam od proleća sejala da bih nešto malo ubrala i prodala. I svaki put kada posejem nikne samo 30 posto, pa onda nasejavam i sada na njivi imam boraniju koja tek raste i cveta, nešto koja je stigla za berbu i onu koja zri. Ne može da se nabere neka veća količina, a ni kvalitet nije kao kada su uslovi normalni - kaže Dragana Radovanović.

Proizvođači objašnjavaju da su duga suša i nepovoljni vremenski uslovi, kao i najezda insekata u rano proleće uticali da rod bude oskudan pa je po logici tržišnih zakona zbog male ponude porasla prodajna cena. Kao i ostali poljoprivredni proizvodi i boranija je dodatno poskupela zbog visokih cena goriva, đubriva za prihranu i sredstva za zaštitu.

- Mnogo češće je trebalo da se navodnjava, ali i pored toga, zbog vremenskih prilika rod je znatno manji. Bile su hladne noći pa su otpadali cvetovi i mahune nisu mogle da se zametnu, a onda je stigao talas vrelih dana što boraniji ne odgovara. Kada se u cvatu pojave insekti mora da se tretira insekticidima. Ne može ni bez prihrane, a sve mnogo poskupelo, ne samo gorivo - dodaje Dragana.

Kupci ne veruju da je boranija toliko skupa, pa pazaruju manje nego obično.

- Pola kilograma sam kupila, taman koliko je dovoljno za pripremanje jednog obroka, ali i da ne prođe godina bez boranije na trpezi - jada se domaćica pred tezgom.

Jer, da kilogram boranije u jeku sezone košta koliko 3 kilograma paradajza ili 2 kilograma "ajvaruše" paprike ne pamte ni najstarije domaćice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    11. avgust 2022 | 21:48

    Navikli smo mi da nam seljak proizvede i pošto zašto proda. Jedna kafa u kafiću 250 dinara jeftina a boranija vam skupa. Da ne nabrajam. Ne mora da se jede ni boranija a ni ostali proizvodi seljaka. Niko vas ne sili da kupujete. Da je država normalna onda bi garantovala cenu svega što seljak proizvede. Srbija ti je zemlja čudna . Da sutra pola Srbije postane pustinja . Država bi podigla cenu peska a spustila cenu njiva koje su vlasništvo seljaka.

  • Mm

    11. avgust 2022 | 21:26

    Imate u Slancima Baštiliste gde mozete unajmiti parce zemlje i zasaditi boraniju a i jos ponesto pa okopavati,pleviti,zalivati i naravno ubirati plodove pa da vidite koliko je truda potrebno i da se manete kritika kako je skupo.

  • box

    11. avgust 2022 | 21:01

    Samo se izvlače da naduvavaju cene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>