• 2

Otkupna cena "crnog zlata" višestruko skočila: Gospavići naberu oko 220 kilograma kupina dnevno

Srpska kupina ove godine je izuzetno tražena zbog nestašice na globalnom tržištu

 • 2
Čačak Rošci selo berba kupina porodica Gospanić Milenko i supruga Zorica

Foto: RINA

Berba kupina je u punom jeku, a ove godine uprkos suši rodila je izuzetno dobro i kvalitetno. Na svoje radne zadatke sa prvim svitanjem ide porodica Gospavić iz sela Rošci podno Kablara, kao i berači koje su angažovali ove sezone. Iako se ustaje jako rano, ne skidaju osmeh sa lica jer kupina, kako kažu, nikad nije bila krupnija i veoma je laka za berbu.

Otkupna cena je višestruko bolja nego ranijih godina, pa su i vlasnici parcela i radnici zadovoljni zaradom piše RINA.

"Milina je raditi u ovakvom zasadu, posebno, jer je kupina napredna, ne može više od tri da se uzme u šaku. Ovakve kupine i deca mogu da beru. Nisu velike vrućine, teren je dobar i ravan. Za razliku od malina koje su jako zahtevne za berbu, u kupinjaku je odlično”, pričaju zadovoljni radnici.

Milenko sa svojom suprugom Zoricom, već čitavu deceniju na parceli od deset ari uzgaja zasad kupine i ovo je prvi put da se može pophvaliti i prinosom i džinovskom veličinom ove jagodaste voćke. Berba će potrajati do septembra. Srpska kupina ove godine je izuzetno tražena zbog nestašice na globalnom tržištu, stoga sve što se nabere u rekordnom roku se i proda.

"Podnožje Kablara pogodno je za uzgoj kupine, samo su potrebni rad i trud, pa je kvalitetan rod neizbežan. Stvarno bih voleo da svi ljudi u našoj zemlji vide i postignu ovakav rod kupine, jer to uz adekvatno angažovanje može da se izvede. Ovaj kraj može biti jako plodan za ovu voćnu vrstu, pa se možda i drugi odluče da ovde posade kupinjak”, pojasnio je on.

Bračni par Gospavić u svom kupinjaku kada je to neophodno rade puno radno vreme i kako kažu uz slogu im ništa ne pada teško.

"Moj muž i ja ustajemo rano, od pola šest do četiri popodne smo ovde i dnevno možemo da naberemo oko 220 kilograma nas dvoje”, objašnjava Zorica.

Ponosni kupinar Milenko pored primene adekvatnih agrotehničkih mera tvrdi da su red, rad i disciplina glavne karike da se podigne i održi dobar zasad ove čačanske beztrne kupine.

Video: Počela berba kupine, ovo su prve cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bgd

  24. avgust 2022 | 12:12

  Ja pomislih da je ovo žena na slici!🤦‍♀️ ima g.udi....🙄

  11
  1

  Podelite komentar