• 4

Srbija bogata šljivicima: Predsednik otvorio Sajam u Osečini i najavio nova ulaganja

Biće predstavljeno više od stotinu izlagača iz osam zemalja

  • 4
Aleksandar Vučić  Osečina Sajam šljiva Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

U Osečini je otvoren 17. po redu Sajam šljiva na kome će biti predstavljeno više od stotinu izlagača iz osam zemalja. Zvaničnom otvaranju prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Predsednik Srbije najavio je da će država pomoći i Osečini i Valjevu, ali i Kraljevu, Prokuplju i Blacu koji imaju najviše šljive, dodajući da Srbija ukupno ima 74.000 hektara pod zasadima šljive.

Vučić je dodao da je zemlja ostvarila veći izvoz nego prethodnih godina uprkos "specijalnoj ruskoj operaciji" u Ukrajini, što pokazuje da interesovanje za srpsku šljivu raste.

Za put se izdvaja 5,5 miliona evra

Predsednik je najavio izgradnju 37 kilometara puta u Osečini koja će koštati 5,5 miliona evra, kao i gradnju prečišćivača za otpadne vode i kanalizacije u Peckoj.

"Onda će investitori želeti da dođu u Podgorinu", istakao je Vučić dodajući da je država spremna da da posebne subvencije za dolazak investitora u taj deo zemlje.

Sajam će biti otvoren do 28. avgusta, a centralni događaj je izložba šljivarske proizvodnje - svežih i suvih šljiva, pekmeza, džemova, rakija, kompota, slatka, kolača od šljiva, ali i jedinstvenih proizvoda poput afrodizjačkog okrepljivača "karaban" načinjen po jedinstvenoj recepturi od meda, rakije i oraha.

Na sajmu se predstavljaju i privredne i preduzetničke firme, ustanove i institucije čije su delatnosti neposredno ili indirektno povezane sa šljivarstvom, voćarstvom ili agrarom, kao i sa turizmom koji je u ovom delu Srbije u fazi razvoja.

Program Sajma

Poseban deo posvećen je izložbi poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala.

Izložba "Zlatne ruke", na kojoj se predstavljaju sačuvani primerci domaće bogate baštine, rukotvorine i gastronomski specijaliteti urađeni po tradicionalnoj receputiri, jedna je od najatraktivnijih pratećih sadržaja.

Tu spada i "Trg starih zanata" sa nekoliko, samo za sajamske prilike, obnovljenih radnji ovdašnjih majstora-zanatlija.

Takođe, poseban deo je predviđen za negovanje tradicije - "Poselo kod lampeka", gde se uz kazan dok se peče rakija pevaju stare izvorne pesme, pijucka rakijica i služi suva šljiva.

Na licu mesta kuva se i pekmez, koji posetioci mogu da degustiraju vruć u lepinji.

U okviru sajamskih manifestacija predviđen je i takmičarski deo u šahu i zdravicama, kao i proglašenje pobednika za najbolje štandove, hranu, proizvode od šljive i alkoholna pića.

Čitav događaj upotpunjuje bogat kulturni, muzički i umetnički program, sadržaji za decu, stručna predavanja i debate, promocije, ali i vožnja kroz grad fijakerom i vozićem.

Cilj Sajma je da povrati važnost šljivi, podgorskoj i srpskoj najrasprostranjenijoj voćarskoj kulturi, zatim da doprinese unapređenju šljivarstva na ovom području, kao i da kroz brojne sajamske sadržaje afirmiše i sve druge resurse i potencijale kojima opština Osečina raspolaže ne samo u ovoj, već i u drugim oblastima.

Organizatori Sajma su opština Osečina i Turistička organizacija "Podgorina".

Video: Srbi stvorili novu super šljivu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>