• 0

Anina zimnica je nešto posebno: Mušterije dobijaju cvetiće i smajliće, u ponudi više od 80 vrsta

Ova mlada žena iz Topole kaže da je za nju privilegija što u današnje vreme radi ono što voli

  • 0
zimnica

Foto: Rina

Zahuktala se sezona spremanja zimnice, domaćice se trude da ona bude ukusna i posebna, ali Ana Nikodijević iz sela Ovsište kod Topole otišla je korak dalje i napravila verovatno najkreativniju zimnicu u Srbiji.

Ona u tegle zajedno stavlja i voće i povrće, a svaki komadić posebno je izrazbaren.

- Različite boje i ukusi, zato kažem da je spoj nespojivog. Pasterizacija bez hemije, pa se u mojoj zimskoj salati ili turšiji nalazi i voće. Sve je raznolikog oblika, cvetići, smajlići, sve je to poklon mojim mušterijama i nešto što je meni jako bitno, ta poruka koju ostavljam njima, kojima je, pored ukusa, važno i da to lepo izgleda - kaže Ana.

Ljuta paprika i grožđe čine jednu od kombinacija, koju je još pre nekoliko godina Ana uvrstila u zimnicu. Ni sama nije znala kakav će ukus biti, ali fruktozni šećer mu daj poseban ukus. Još jedna neobična kombinacija koja obećava jeste oskuruša sa ljutom paprikom.

Inače, plodovi oskuruše mogu da se suše, te se koriste i za čaj ili kompot.

- Ja sam sigurna da svaka moja tegla koja stigne do mušterija nosi neku poruku; smajlići da veruju u sebe, a cvetići da veruju u budućnost. Ima dana kada prevaziđem sebe i radim ceo dan, ali ovaj deo zimnice meni je kao odmor, opuštanje. Najteži je ajvar, ali on je druga priča, jer onda, kako ja volim da kažem, odmaram mozak - kaže ova domaćica iz okoline Topole.

Za Anu je privilegija da u današnje vreme radi ono što voli, a kada, kako kaže, to radi sa dozom upornosti, volje i želje, onda je i uspeh neminovan. Njena primarna delatnost je poljoprivreda i preradu je započela prvenstveno radi školovanja dvoje dece.

- Kada sam započela proizvodnju, sirovine sam koristila iz svog voćnjaka i povrtnjaka. Vremenom, proizvodnju sam proširila, tako da sada povrće i deo voća uzimam od poljoprivrednika isključivo sa ovih prostora, iz oplenačkog kraja koji je prepoznatljiv po najkvalitetnijem voću, a verujte, ja vam tvrdim, i po povrću. Moja proizvodnja ne može biti industrijska, ovo radim samo ja i želim da zadržim kvalitet koji se može prepoznati u svakoj tegli u više od 80 vrsta zimnice - priča Ana.

Njena radna sezona počinje krajem aprila, sirupom od zove, a završava se krajem decembra - zimskom salatom, odnosno turšijom. Ana kaže da za nju "nema zime", jer voli svoj posao, a od njega može i fino da zaradi.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>