
Rod i kvalitet grožđa odlični, ali je cena niža: Arsenijevići teško da će imati zavidnu računicu
Berba grožđa završena je za ovu godinu, a voćari srpske Toskane ovih dana imaju pune ruke posla. Vinogradarstvo je u porodici Arsenijević tradicija i već treća generacija bavi se proizvodnjom grožđa. Na površini od oko 50 ari gaje sorte hamburg i italiju, a nakon završene sezone zadovoljni su količinom i kvalitetom prispelog roda.
- Godina je bila izazovna, a grad i suša su u par navrata desetkovali rod za oko 20 odsto, na kraju su prinosi bili bolji ove nego prethodne sezone. Plodovi su krupniji i manje je bilo truleži. Iz našeg vinograda u gajbice smo spakovali blizu pet tona lepog grožđa, što je solidna godina - priča Saša Arsenijević iz sela Božurnja kod Topole.
Iako je cena repromaterijala poskupela, kao i dnevnice berača, Arsenijevići nisu odustali od proizvodnje. Ipak, zbog niže otkupne cene teško da će imati zavidnu računicu.
- Rad u vinogradu traje tokom čitave godine. Sa lepim vremenom, s početka proleća počinje orezivanje pa sve do kraja oktobra. Ono što posebno razočara nas proizvođače koji svake godine proizvodimo ovo voće je cena, koja je bila niža u odnosu na prošlu godinu. Akontna cena bila je od 80 dinara za jedan kilogram, sada se ona kreće pred kraj berbe od 100-120 dinara, što je opet za nas nisko, dodaje ovaj voćar.
Oni se nadaju, kao i mnogi proizvođači, da će njihov trud moći da naplate, kada već plasman imaju zagarantovan.
- Za sve što proizvedemo, mi imamo kupca. Tržište nam je od Kragujevca do Čačka, a nešto prodajemo na pijaci - dodao je Saša.
Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?
(Telegraf Biznis/Rina)
Video: Lučić: Telekom će imati manje troškove za sportske sadržaje,dolazak PPF važan za SRB
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Rođak sa sela
Od svih poljoprivrednih radova u vinogradu je najveći posao. Od rezidbe do branja tu uvek ima nešto da se radi. Onda za svoje potrebe dođe muljanje grožđa pa bar dva pretakanja vina pa pečenje rakije. E onda tek 'zimska čarolija' do svetog Trifuna.😀
Podelite komentar
Sibin
Bacite ga u djubre ako vam je cena mala, vama bre seljacima nikad nista ne odgovara!!!!!!!
Podelite komentar
Vuking
A prošle godine bilo 60 din. Godinama je cena oko 1/2 evra.
Podelite komentar