Rod i kvalitet grožđa odlični, ali je cena niža: Arsenijevići teško da će imati zavidnu računicu
Akontna cena bila je od 80 dinara za jedan kilogram, sada se ona kreće pred kraj berbe od 100-120 dinara
Berba grožđa završena je za ovu godinu, a voćari srpske Toskane ovih dana imaju pune ruke posla. Vinogradarstvo je u porodici Arsenijević tradicija i već treća generacija bavi se proizvodnjom grožđa. Na površini od oko 50 ari gaje sorte hamburg i italiju, a nakon završene sezone zadovoljni su količinom i kvalitetom prispelog roda.
- Godina je bila izazovna, a grad i suša su u par navrata desetkovali rod za oko 20 odsto, na kraju su prinosi bili bolji ove nego prethodne sezone. Plodovi su krupniji i manje je bilo truleži. Iz našeg vinograda u gajbice smo spakovali blizu pet tona lepog grožđa, što je solidna godina - priča Saša Arsenijević iz sela Božurnja kod Topole.
Iako je cena repromaterijala poskupela, kao i dnevnice berača, Arsenijevići nisu odustali od proizvodnje. Ipak, zbog niže otkupne cene teško da će imati zavidnu računicu.
- Rad u vinogradu traje tokom čitave godine. Sa lepim vremenom, s početka proleća počinje orezivanje pa sve do kraja oktobra. Ono što posebno razočara nas proizvođače koji svake godine proizvodimo ovo voće je cena, koja je bila niža u odnosu na prošlu godinu. Akontna cena bila je od 80 dinara za jedan kilogram, sada se ona kreće pred kraj berbe od 100-120 dinara, što je opet za nas nisko, dodaje ovaj voćar.
Oni se nadaju, kao i mnogi proizvođači, da će njihov trud moći da naplate, kada već plasman imaju zagarantovan.
- Za sve što proizvedemo, mi imamo kupca. Tržište nam je od Kragujevca do Čačka, a nešto prodajemo na pijaci - dodao je Saša.
Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?
(Telegraf Biznis/Rina)
Video: Aleksandar Đorđević o saradnji sa Privrednom komorom Srbije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Rođak sa sela
Od svih poljoprivrednih radova u vinogradu je najveći posao. Od rezidbe do branja tu uvek ima nešto da se radi. Onda za svoje potrebe dođe muljanje grožđa pa bar dva pretakanja vina pa pečenje rakije. E onda tek 'zimska čarolija' do svetog Trifuna.😀
Podelite komentar
Sibin
Bacite ga u djubre ako vam je cena mala, vama bre seljacima nikad nista ne odgovara!!!!!!!
Podelite komentar
Vuking
A prošle godine bilo 60 din. Godinama je cena oko 1/2 evra.
Podelite komentar