• 2

Kancerogena supstanca otkrivena u voću iz Poljske

Dimetoat i ometoat otkriveni su u zamrznutim trešnjama na tržištu Belgije, trešnje su poreklom iz Poljske, a distribuirane su, osim u Belgiju, i u Hrvatsku, Francusku i Holandiju

  • 2
Trešnje, voće

Foto:Pixabay

S tržišta se hitno povlači popularno voće zbog prisutnosti zabranjenih pesticida dimetoata i ometoata, izvestio je Evropski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, piše Danica.hr.

Dimetoat i ometoat otkriveni su u zamrznutim trešnjama na tržištu Belgije. Trešnje su poreklom iz Poljske, a distribuirane su u Belgiju, Hrvatsku, Francusku i Holandiju.

Rizik je ozbiljan, a tragovi pesticida otkriveni su u proizvodu prilikom službene kontrole na tržištu. Zemlja prijave je Belgija, a poreklo voća Poljska, napominju u Evropskom centru za uzbunjivanje.

Inače, donedavno široko rasprostranjen insekticid koristio se najviše u suzbijanju voćne mušice na maslinama, trešnjama i višnjama. Evropska komisija donela je meru kojom se zabranjuje produženje odobrenja za aktivnu tvar dimetoat pa se pesticid u EU sasvim izbacio iz upotrebe od oktobra 2020. godine.

Mera se temeljila na zaključcima Evropske agencije za nezbednost hrane, prema kojima nije moguće isključiti rizik koji proizlazi iz „izloženosti ostacima dimetoata, za kog se genotoksični potencijal ne može isključiti i njegov glavni metabolit ometoat za koji je zaključeno da je in vivo mutagena supstanca.”

Neke naučne studije koje su sprovođene na području SAD-a otkrile su da konzumiranje hrane tretirane dimetoatom može povećati rizik od karcinoma. Evropska agencija za sigurnost hrane još je u aprilu 2016. upozorila kako taj pesticid može biti štetan za ljude.

Dimetoat je, prema naučnim tumačenjima, organofosforni insekticid koji uzrokuje oksidacijski stres i oštećuje mnoge organe, uključujući reproduktivne, piše Danica.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata Boki

    9. oktobar 2022 | 11:49

    I mi svasta uvozimo iz Poljske...mleko,tecnu cokoladu(soko stark,dok nije prodat hr,uvozio se kakaoc,i bila je mnogo kvalitetnija cokolada)..trebalo bi proveriti i kod nas!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>