• 7
 ≫ 

Starčevići su "beli mrs" nekad vozili starim "opelom": Njihov rolovani kajmak danas je čuveni delikates

 ≫ 

Za ovaj mlečni proizvod pre svega potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave, a onda potom i dobra domaćica koja će ujutru pokupiti kajmak sa sveže skuvanog domaćeg mleka

  • 7
kajmak, Pranjani, porodica Starčević Foto: Rina.rs

Srpski kajmak, nadaleko čuven po svom ukusu, boji i mirisu nekada je bio sirotinjska hrana za vredne seljake, a danas pravi delikates i kulturno dobro naše zemlje. Na suvoborskim pašnjacima, kažu da je trava ukusnija nego na ostalim planinama, pa zato se ovdašnji domaćini ponose svojim stočnim fondom, ali i mlečnim proizvodima.

- Pre trideset godina kajmak sam starim opelom vozio na pijacu u Novom Sadu. Svi su znali kad dolazim i čekali su u redu za "beli mrs" iz Šumadije. Tada su proizvodi iz ovog dela Srbije bili prava atrakcija i na pijacama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Nismo mogli da pomuzemo, koliko smo mogli da prodamo - priča Miroslav Starčević iz sela Pranjani.

Iako i dalje postoje, pijace više nisu jedino mesto na kom se prodaju domaći kajmak i sir, a porodica Starčević je modernizovala je proizvodnju i pokrenula svoj sopstveni biznis. Modernizacija nije izostala, pa tako iz njihove mlekare put do kupaca pronašao je jedinstven rolovani kajmak.

- Svi mahom koriste tradicionalno pakovanje kajmaka, ja sam odlučila da ovaj naš savijem u rolnu i to je bio pun pogodak. Rolovani kajmak je brend naše mlekare i tražen je kako kod nas, tako i u inostranstvu. Može da se filuje pršutom, šunkom, pečurkama, ali dovoljni su i samo vrući uštipci - rekla je Olivera Starčević.

Za ovaj mlečni proizvod pre svega potrebno je dobro mleko od kvalitetne krave, a onda potom i dobra domaćica koja će ujutru pokupiti kajmak sa sveže skuvanog domaćeg mleka.

Jedinstvena manifestacija posvećena upravo mleku i mlečnim proizvodima biće održana 14,15, i 16. oktobra u selu Gornja Gorevnica kod Čačka pod nazivom Mlečni put, a na kojoj će se naći preko 30 izlagača iz svih delova Srbije.

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Video: Edina je najmlađa vlasnica škole jahanja u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Само ја

    9. oktobar 2022 | 22:00

    За сваку похвалу и дивљење је све што су урадили и што раде, заиста је то и на сликама све прелепо, само ми је засметало што раде без рукавица и непокривене косе.

  • Sibin

    9. oktobar 2022 | 22:05

    Svi ti proizvodjaci sa sela imaju dobre zarade ali vecina njih je navikla da kuka non stop, to je ta seljacka politika!!!!

  • Drug bevc

    10. oktobar 2022 | 16:52

    Pijemo mleko iz poljske bruka i sramota o kakvim kravama i domacinima vi pisete

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>