• 15
 ≫ 

Smederevac kilogram ovog sira prodaje za 1.000 evra: Afrodizijak je, kupuju ga na grame

 ≫ 

Ovakvi sirevi služe se uz flašu dobrog vina i posle glavnog jela kao poseban delikates

  • 15
Zvonko Jovanović, sir od tartufa, najskuplji sir na svetu, smederevo, carski sir

Foto: Rina

Mnogi građani Srbije dali su se u lov na tartufe, jer se pokazalo da naša zemlja i te kako ima čime da se pohvali kad su u pitanju ove najskuplje gljive na svetu. Zvonko Jovanović iz Smedereva otišao je korak dalje i odlučio da napravi sir sa tartufima koji se zbog svoje paprene cene kupuje na grame, a ne na kilograme.

- Mi smo odlučili da napravimo nešto što mnogima nije pošlo za rukom. Sir sa tartufima nije za svakodnevnu konzumaciju. Ima ekstremno jak ukus, a njegova cena je 100 evra za 100 grama. Pravi se isključivo od kravljeg mleka, dodaje se beli ili crni tartuf i to sve sazreva četiri godine. Pre toga ne treba da se konzumira. U takav stir stavljaju se i dodaci poput žalfije i oraha - rekao je za RINU Zvonko.

Ovakvi sirevi služe se uz flašu dobrog vina i posle glavnog jela kao poseban delikates. Pošto je izuzetno jakog ukusa, čak i najvatreniji ljubitelji sira sa tartufima mogu da pojedu male količine.

Primera radi, 100 grama ovog specijaliteta za jedno veče mogu da pojedu četiri osobe.

- Ono što je bitno jeste da se unutar ovog sira stavljaju dodaci pravog tartufa a ne neka ulja. Sastav je šest odsto belog, dok je u crnom deset posto tartufa. Ovaj sir je odličan afrodizijak, a zbog svojih svojstava preporučuje se osobama preko 50 godina - dodao je Zvonko uz osmeh.

Ovaj Smederevac svoj asortiman izložio je na prvom sajmu mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji koji je proteklog vikenda održan u selu Gornja Gorevnica kod Čačka.

Na manifestaciji Mlečni put mnogi su prvi put imali priliku da probaju upravo ovaj skupoceni sir, ali i mnoge druge specijalitete od mleka poput rolovanog kajmaka, magarećeg sira ali i lekovitog sira od aronije.

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>