• 4

Čiju kafu ćemo piti? Trgovci tvrde da Brazilci već drugu godinu ne ispunjavaju svoje obaveze

Brazilski farmeri ne uspevaju da ispune unapred dogovorenu prodaju i izlažu trgovinske kuće gubicima

  • 4
kafa u Beču Foto: Shutterstock

Brazilski proizvođači kafe ne ispunjavaju ugovore drugu godinu zaredom, tvrde trgovci i advokati koji predstavljaju tu industriju.

Kako se navodi, brazilski farmeri ne uspevaju da ispune unapred dogovorenu prodaju i izlažu trgovinske kuće gubicima prenosi Reuters.

Neispunjenja obaveza počela su da rastu prošle godine nakon niza cenovnih šokova uzrokovanih jakim mrazevima koji su uništili žetvu.

Ovogodišnja žetva bila je manja od očekivane. Neki analitičari su smanjili svoje početne procene za skoro 4 miliona vreća jer je drveću trebalo duže da se oporavi od mrazeva i suše 2021. Cene kafe u avgustu i septembru kretale su se između 2.17 i 2.21 dolara za pola kilograma, više od 70 odsto nego pre dve godine.

Porast cena dao je brazilskim farmerima mogućnost da ne izvrše ugovore kako bi mogli da prodaju zrna na spot tržištu, zarađujući višu cenu koja nadmašuje svaku odgovornost za neizvršenje obaveza.

Nekoliko velikih izvoznika kao što su Sucafina, Olam, Louis Dreyfus i COFCO, kao i zadruge, uključujući prvog izvoznika Cooxupe, legalno se bore protiv farmera za kompenzaciju zbog neispunjenja ugovora, prema sudskim dokumentima u koje je Rojters imao uvid.

Sucafina, Olam, Dreyfus i COFCO nisu se javili za komentar, dok je Cooxupe odbio da komentariše.

Pržena kafa Foto: Shutterstock

- Rečeno nam je da budemo manje izloženi (brazilskim farmerima). Proći će godinu ili dve dok trgovci ne zaborave i počnu opet da kupuju unared - rekao je trgovac u velikoj međunarodnoj kompaniji za trgovinu robom, tražeći da ostane anoniman.

Prodaja unapred pomaže u smanjenju tržišnih fluktuacija jer omogućava poljoprivrednicima da prodaju tokom cele godine, a ne samo tokom žetve.

Advokat Kristijano Zauli iz advokatske firme Cristiano Zauli Advogados, koji pomaže trgovcima u slučajevima protiv brazilskih farmera, rekao je da je ove godine podneo oko 50 tužbi i oko 100 prošle godine, tražeći odštetu od proizvođača kafe koji nisu uspeli da isporuče.

Rekao je da je dobio sudske naloge za zaplenu kafe na farmama, slično kao prošle godine kada su jaki mrazevi oštetili oko 15 odsto brazilskog roda kafe i gurnuli cene na višegodišnje maksimume.

Trgovci koji kupuju kafu godinu ili dve unapred obično štite kupovinu zauzimanjem kratkih fjučers pozicija.

Kada fjučersi rastu, oni gube na toj poziciji, ali mogu to nadoknaditi sličnim rastom fizičkih cena kafe.

Međutim, kada farmeri ne ispunjavaju obaveze, trgovci nemaju fizičku kafu koju bi prodali kako bi nadoknadili tržište fjučersa. Umesto toga, trgovci pokrivaju kratke pozicije kupujući više fjučersa, uvećavajući divlje promene na tržištu.

To se desilo u septembru, kada su fjučersi kafe Arabica porasli sa oko 2,16 centi za pola kilograma na 2,32 centa krajem meseca, što je povećanje od 7 odsto.

Advokat koji radi za jednog od pet najvećih izvoznika kafe u Brazilu rekao je da se neplaćanja odnose na manje od 10 odsto ukupnih brazilskih terminskih ugovora. To bi i dalje bila značajna količina pošto Brazil proizvodi oko 35 odsto svetske kafe.

Početkom meseca posetili smo pržionicu kafe u Italiji staru 140 godine, gde smo imali priliku da razgovaramo sa Karolinom Vergnano, prvom ženom na čelu porodične kompanije Caffe Vergnano koja nam je u intervjuu otkrila kako su održali posao dug vek i po, kako odoleli krizama, ali i šta čeka tržište kafe u narednom periodu.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • С-17

    1. novembar 2022 | 21:04

    Јој сад нећу моћи да спавам због тога. Баш ме заболе за кафу,ја је не пијем.

  • Čokolada

    2. novembar 2022 | 05:29

    Zadnjih 5 g rod kafe je u celom svetu podbacio i bice je još manje,kao i kakao Još pre 3 g su progmozirali da do 2o25 nece biti ni kakaa ni kafe.I eto polako se ostvaruje.

  • Srba

    2. novembar 2022 | 13:37

    Vijetnam je drugi najveci proizvodjac i izvoznik zrna kafe u svetu ,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>