• 0

Nekada najveći izvoznik krzna od kune, danas zatvorena vrata: Farmeri menjaju zanimanje

Pol Erik Vestergard ne planira da se vrati u biznis, štaviše, svoj farmu pretvoriće u pivaru

  • 0
Virus Outbreak Denmark Minks, Kuna, farma, ubijanje, zaraza, Danska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Pol Erik Vestergard (62) nije očekivao da će u godinama pred penziju morati da razmišlja o promeni svog zanimanja. Nakon što je Danska 2020. godine naredila klanje uzgojene populacije kune nakon otkrića mutiranog soja koronavirusa, ovaj farmer ne planira da se vrati u biznis, štaviše, svoj farmu pretvoriće u pivaru.

- Farma može da bude korišćena za druge stvari. To je moje mišljenje. Gotovo je sad, jednostavno mora da ode - priča farmer za AFP, koji nakon dvogodišnje zabrane, u januaru ne planira da se vrati uzgoju kuna.

Većina od 1.000 farmera u Skandinaviji, nekada najvećeg lidera u izvozu krzna kune, prate odluku svog kolege Vestergarda.

Polu se 2006. godine u poslu pridružio i sin, ali po početku pandemije, vratio se na posao električara, istražujući spravljenje piva u svojoj kuhinji sa porodičnim prijateljem.

Kako Pol naglašava, možda je to baš novi pravac kojim treba da krenu.

- Biće uzbudljivo, novo poglavlje - dodaje.

Naime, dobili su grant od 143.000 dolara da pretvore svoju farmu kuna u novi biznis. Kako bi išli u skladu sa rastućim troškovima života, okrenuće se ekološkim izvorima energije.

Mali broj njih ostaje u industriji

Od oko 200 farmera koji su aplicirali, oko njih 60, dobilo je sličnu novčanu pomoć od strane lokalne vlasti.

Neki će pomoć iskoristiti da pretvore svoj prostor u farme za jagode, drugi razmišljaju o kuvanju, a treći o farmama posvećenim obrazovanju.

Ima i onih koji ne odustaju od biznisa uzgoja kuna, jedan od farmera kupio je oko 2.000 žiovtinja, ali kako navodi AFP, biće to spor i težak nov početak.

- Do prve dve godine ne treba očekivati priliv novca. Ali to je za njih rad od srca - navodi jedan od stručnjaka.

Podsetimo, Telegraf Biznis je u oktobru preneo priču iz Rumnije gde organizacija za zaštitu životinja apeluje od vlade da ukine biznis preprodaje krzna.

"Evropa bez krzna", evropska građanska inicijativa koju podržavaju desetine organizacija za zaštitu životinja i koju je Evropska komisija registrovala u martu, pokreće peticiju kojom se poziva na zabranu farmi krzna i trgovine krznenim proizvodima na tržištu bloka u celoj EU.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>