• 2

Nekada najjeftinija namirnica mogla bi postati luksuz ove godine: "Više ne smemo da dižemo cene"

Proizvođači kažu da su cene rasle zbog troškova proizvodnje i vremenskih neprilika

  • 2
španski omlet

Španski omlet sa krompirom i lukom / Foto: Shutterstock

Krompir je oduvek važio za (naj)jeftiniju namirnicu, odnosno jednu od povoljnijih. Međutim, i to se promenilo, barem u našem komšiluku.

Dnevnik.hr je ovih dana istraživao koliko ga plaćaju Puljani, a cena je zapanjila mnoge - 1,33 evra ili 10 kuna za kilogram obožavane povrćke. Da li su spremni da daju taj novac?

- To je mnogo, meni je mnogo - kaže Ljerka iz Siska.

Kupuje se na riječkoj pijaci, a nađe se i za jedan evro. Ipak, za kilogram mladog krompira treba izdvojiti čak 1,59 evra. Jedan prodavac, doduše, kaže kako cenu nije dirao.

- Cena je ostala ista kakva je bila cele godine, to je bilo i lani - priča trgovac Duško Diklić, i objašnjava da je prinos zbog suše bio manji, te da uzgajivačima krompira vreme i dalje ne ide na ruku.

U Osijeku je zato u subotu - akcija. Na drugim štandovima, cena ide do sedam kuna za kilogram. Na zagrebačkom Dolcu, stari krompir je nešto povoljniji nego na obali, pa se kilogram može kupiti već za 65 centi. Doduše, mladi je 1,60 evra.

Proizvođači kažu da su cene rasle zbog troškova proizvodnje i vremenskih neprilika, a predsednik Udruženja proizvođača krompira, Damir Mesarić, navodi da "sada više nemaju pravo da podižu cene, jer ih je Vlada Hrvatske zaštitila u energetskom smislu".

Sve što je posadio, Mesarić iz Istre je već i prodao, a cena je rasla za kunu po kilogramu. Međutim, ostaje pitanje šta će biti sa novim zasadima - i zbog količina i zbog cena?

Podsećamo, hrvatski kupci se trenutno suočavaju sa još jednim velikim izazovom, a to je prelazak na evre, koji je, posle prelaznog perioda, od ponoći tj. od danas - u potpunosti na snazi.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bax

    16. januar 2023 | 23:12

    Pa pisite o cenama u Srbiji sta nas beiga za cene u hrvatskoj ne zivimo tamo..

  • Migalo

    15. januar 2023 | 22:31

    Ne jedem krompir, proja je zakon.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>