• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka poljoprivrede obišla vinograde na Svetog Trifuna: Poželela dobar rod i uspešnu berbu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka je posebno istakla da je broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58% u prethodnih nekoliko godina

  • 0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković poželela je povodom praznika Sv. Trifuna, vinogradarima i vinarima, dobar rod, uspešnu berbu i odličan kvalitet vina po čemu se Srbija iz godine u godinu sve više izdvaja u regionu i svetu.

Ministarka je posebno istakla da je broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58% u prethodnih nekoliko godina i trenutno iznosi 466. U proizvodnoj 2021/22. godini vinarije su prijavile proizvodnju od oko 29,5 mililona litara vina što je za 32 % više u odnosu na prethodnu godinu.

- U periodu od 2019. godine do 2022. godine, podignuto je 953 hektara novih vinograda a najviše u 2021. godini - 285 hektara novih vinograda dok su registrovani proizvođači vina prijavili proizvodnju od oko 29,5 mil. litara vina, što je za 32 % više u odnosu na proizvodnu 2020/21 godinu - rekla je Tanasković prilikom posete vinariji “Cilić“ u Lozoviku kod Jagodine.

Ministarka je podsetila da Ministarstvo poljoprivrede izdvaja značajna sredstva za podsticaje za vinogradarstvo i proizvodnju vina koji se odnosi na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, investicije u preradu i marketing, proizvodnju sadnog materijala i sertifikaciju i klonsku selekciju vinove loze, nabavku novih mašina i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcionisanje udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla i osiguranje zasada i rasadnika a značajna sredstva se obezbeđuju i iz IPARD programa.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari