• 49

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prasad sve skuplja, kilogram već 500 dinara: Hoće li cene još rasti do Uskrsa?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od prošle sedmice prase teško između 12 i 25 kilograma ne može da se kupi jeftinije od 500 dinara po kilogramu

  • 49
prasad, svinje, pečenje Foto: Dragan Grujić

Na stočnim pijacama u Srbiji od sredine marta beleži se rast cene prasadi koji su se prodavali od 350 do 400 dinara po kilogramu. Očekivanja da će do Uskrsa kilogram prasetine žive vage koštati 500 dinara obistinila su se ranije.

Od prošle sedmice prase teško između 12 i 25 kilograma ne može da se kupi jeftinije od 500 dinara po kilogramu, a na onlajn pijacama i specijalizovanim stranicama na društvenim mrežama pojedini proizvođači iz šabačkog kraja od jutros za kilogram traže i 550 dinara.

- Prodao sam 20 komada maltene istog trena kada smo oglasili. Zvali su kupci iz cele Srbije, čak do Užica i Čačka. Pristaju na cenu, traže da ih rezervišu. Više od 30 poziva je bilo i na kraju sam morao da isključim mobilni telefon - kaže proizvođač Goran Jašić iz Dublja.

Posle Božića cena prasadi je pala i stočari su zbog visokih cena hrane bili na gubitku. Novo poskupljenje je, po mišljenju Jašića, više posledica male ponude prasadi na tržištu zbog skoro uništenog stočnog fonda i malog broja krmača, nego što se približava Uskrs kada cene, kao pred Božić uvek "idu gore".

- Bio sam na pijaci u Bogatiću i nisam verovao šta se dešava. Čovek drži prase u jednoj ruci, isteglo se, da li ima 15-16 kila, nema šta da ga vidiš i prodade se za 8.000 dinara. Bilo je malo prasadi, a nakupci su obletali oko seljaka i na kraju jedan od drugog kupovali tu na pijaci - priča Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog.

Nešto jeftinije, za 450 do 470 dinara po kilogramu, na pijaci može da se pazari prase teško između 25 i 30 kilograma.

Na pijacama i u klanicama u šabačkom poskupeli su i jaganjci sa 350 do 370 na 400 dinara po kilogramu žive vage.

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navikavajte se...

    30. mart 2023 | 17:38

    Pa samo nismo navikli. Sve je poskupelo, pa i taj seljak treba da kompenzuje troškove uzgoja i da poveća svoju zaradu da bi mogaonda za taj nivac kupi proizvode koji su poskupeli. I sama tražnja vam hovori još nešto, ima bre narod pare a oči mu uvek gladne. Meni je skupo jer nemam sa kim da pojedem to prase a za 4 člana kedno prase je nacanje novca. Zato ću kod tasta na Uskrs. 😁

  • Kursumlija

    30. mart 2023 | 17:19

    Eh sto mi drago sto je zima bila blaga a DRVOSECE podigle cenu za 50% mislili da se obogate preko noci ali se malo zeznuli... E tako ce i sa prascima biti, setite se za vreme korone koliko su bili jaganjci 180din kg. E to ceka i ove!!! E to smo mi SRBI!!!

  • Miki

    30. mart 2023 | 18:55

    STO SE LICNO TICE MENE I TREBA DA POSKUPI JER NIKO VISE NE HRANI STOKU SVI HOCE DOBRO DA ZIVE A KAD IM OOLJUPRIVREDNIK OONUDI ROBU ONI SVI KUKAJU KAKO JE SKUPO PODRZAVAM SVE PROZVODE POLJUORIVREDNIKA DA BUDU SKUPLJI PA MOZDZA CE SE NEKO PRIHVATIT MATIKU..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>