• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li kupujete govedinu? Dok se priča o piletini i svinjetini, cena ovog mesa ostala u senci (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada je ekstremna suša pogodila Sjedinjene Države poslednjih godina, farmeri su počeli naglo da prodaju stoku

  • 0
meso Foto: Shutterstock

Usporena ekonomija u SAD može dovesti do pada prodaje skupljih komada govedine.

Na takav ishod je uticalo više faktora, a ponajviše se govori o razornim sušama. To znači da će pljeskavice i odrezak ubuduće nastaviti da imaju sve jače i jače cene.

Zbog svih navedenih problema, činjenica je da ima i manje govedine na tržištu.

- Smanjenje po pitanju zaliha govedine "dolazi već neko vreme" - rekao je David Anderson, profesor na odeljenju za ekonomiju poljoprivrede Teksaškog univerziteta A&M, piše CNN.

Kako kaže, sada počinju da se vide efekti za koje su znali da će dolaziti. Kada je ekstremna suša pogodila Sjedinjene Države poslednjih godina, farmeri su počeli naglo da prodaju stoku jer su sušni uslovi, zajedno sa višim troškovima hrane, održavanje njihovih stada učinili skupim, gotovo nemogućim za održavanje.

Taj talas prodaje, posebno krava koje su se uzgajale, doveo je do ograničenja ponude ove godine.

U nastavku se pominje kako se očekuje da će smanjenje zaliha goveda izazvati značajno smanjenje proizvodnje govedine u odnosu na prethodnu godinu, što je prvi pad od 2015. godine.

O tome se oglasilo američko Ministarstvo poljoprivrede, koje u svojim u martovskim tržišnim izgledima navodi sledeće: "Ako proizvodimo manje govedine, pritisak na cene je veći".

Ono što, pak, ostaje nepoznanica jeste potražnja potrošača.

Da li kupujete govedinu?

Glasajte

Kada je reč o Srbiji, bez sumnje najviše konzumiramo svinjsko i pileće meso. Upravo tom temom smo se najviše i bavili poslednjih meseci, prateći tokove rasta cena. Negde od jula 2022. ne vidimo očigledniji pad cena.

- Uzmem junetinu ponekad za supu, rozbratna sa koskom i juneći ribić su oko 1.000 dinara, a but ili vrat idu do 1.200 dinara. Ali, ne samo da mi je ponekad skupo, već ne jedem to meso često. Doduše, i svinjsko je dosta poskupelo... Ali, kako je meni junetina kvalitetnija od svinjskog, uvek bi pre nju izabrala. Uglavnom uzimam piletinu i ćuretinu - priča nam Sanja iz Beograda i dodaje:

"Nekada je ćuretina bila dvostruko skuplja od piletine, a sada je možda za svega 20 odsto. Ako imam taj izbor, onda uvek pre biram ćureće meso koje mi je laganije i zdravije".

CNN dalje napominje da je prodaja govedine u SAD pala za 5,6% u poređenju sa rekordno visokom prodajom u prethodnoj godini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>