• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto su nam jagode kisele ove godine? Nekoliko je razloga zašto ne liče na voće

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak ni jagode koje rastu na otvorenom polju ove godine nisu zadovoljile kupce, i pored početne visoke cene

  • 5
Jagoda, jagode, voće, bobičasto voće Foto:Pixabay

Kratka sezona jagoda još malo pa je na izmaku, a svi se žale da nijednu slatku ove godine nisu pojeli. 

Ništa nije više obradovalo ljude u ovim tmurnim danima od crvenila na pijačnim tezgama i u prodavnicama. Svi su pohrlili da uzmu parče mekanog slatkog voća i većina se razočarala, jer od slatkoće i mekanosti nije bilo ni traga.

- Šest puta sam kupila jagode ove godine i svaki put su mi se usta skupljala od kiselosti. Pokušala sam maloj deci da objasnim da su jagode najukusnije voće na svetu, ali su se samo stresli kada su ih probali. Ni šećer nije mnogo pomogao, a kada sam pokušala da ih zgnječim i pomešam sa medom, skoro da sam savila viljušku koliko su bile tvrde - priča Gordana M. i objašnjava da je sve to ne bi toliko začudilo da na izgled ne izgledaju prelepo.

Sada će većina ljudi prokomenatrisati "naravno, to je ona uvozna plastika, a ne domaće jagode", ali ne. I istina, uvozne jagode često su pomalo bezukusne, tvrde i bez slasti. Ali, sada ne pričamo o njima, ovde su svaki put bile u pitanju upravo domaće jagode.

Agroekonomista Milan Prostran objašnjava za Telegraf Biznis o čemu se radi.

- Sve vas razumem. I ja sam sada prvi put jeo jagode koje liče na prave jagode. Očigledno je da im je falilo sunca. Jagode koje su pod plastenicima ne mogu da prizvedu dovoljno šežera kao jagode na otvorenom polju - objašnjava on.

Ali, čak ni jagode koje rastu na otvorenom polju ove godine nisu zadovoljile kupce, i pored početne visoke cene. Zašto?

- Pre 15-ak dana su počele da dolaze jagode sa otvorenog, a pošto je čitav maj bio sa malo osunčanih dana, jasno je zašto nisu slatke. Ta slast se emituje preko sunčevih zraka. Evo, sada su duplo jeftinije nego na početku i napokon su malo slađe.

Prostran objašnjava da je slična situacija i sa trešnjama.

- Ni prve trešnje nisu slatke. U narednih nedelju dana biće dovoljno da budu tri, četiri dana sa suncem i one će da dobiju slatkoću. Problem je što se sezona jagoda za 10, 15 dana završava. Ovo je bilo jedno kišno proleće i to ostavlja trag na kvalitet voća - objašnjava naš fagovornik.

Inače, uznak nezadovoljstva zbog niske prodajne cene ovog voća veliki deo proizvođača ovog voća, prosuo je pre nekoliko dana svoje proizvode na otkupnom mestu u selu Volujac.

(Telegraf Biznis)

Video: Gorak ukus naših slatkih jagoda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    30. maj 2023 | 19:29

    ništa više nije kao što je nekad bilo ni voće ni povrće nema ukus ni slast kao što je nekad bilo pre 30 40

  • ...

    30. maj 2023 | 16:43

    Zato sto ih prskaju 15 puta

  • baba smilja iz darosave

    30. maj 2023 | 19:28

    neke jagode su ukrštane sa genom od ribe halibut (morski list) da se nebi promrzle ako se temperatura sposti ispod nule. kada se jedu nekad ti iz želudca dolazi takav psećaj kao da si jeo ribu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>