• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema stoke, pa nema ni mesa, a ni nižih cena: Biftek bi vrlo uskoro mogao da poskupi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj goveda u SAD sveden na najniži nivo u skoro 10 poslednjih godina

  • 1
biftek Foto: Freepik

Hamburgeri i odresci, koji su već blizu rekordnih cena, trebalo bi još da poskupe - barem u SAD.

Krivac za to je brzo opadajuća brojka stoke. Godine upornih suša, koje su uzgoj stoke učinile skupljim, zatim poremećaji usled pandemije i široko rasprostranjena povećanja troškova - zajedno su podstakli farmere u Americi da rasprodaju stoku.

Tako je broj goveda u SAD sveden na najniži nivo u skoro 10 poslednjih godina.

Američka proizvodnja govedine je na putu da opadne za više od neverovatnih 900 miliona kilograma do 2024. godine, što je najveći godišnji pad još od 1979, prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD.

Pošto troškovi rastu za skoro svaki aspekt uzgoja stoke, stočari kažu da im "ponestaje razloga da čak i zamene stoku koju šalju na klanje, a kamoli da povećaju svoja stada".

- Potrošimo milion dolara da bismo zaradili 4.000 dolara - rekao je Rajan Stromberger, farmer u jugozapadnoj Nebraski, nedaleko od grada Ogalala, piše WSJ.

Sa manje govedine na raspolaganju, jasno je da potrošači - za sada - ne mogu očekivati niže cene. Inače, i cene mlevenog junećeg mesa, koje su porasle za više od 20% od 2020. godine, mogle bi da dostignu rekordne vrednosti ovog leta.

Cilja se na špic sezone, dakle jul/avgust, kada Amerikanci masovno roštiljaju i borave napolju. Građani se, prema pisanju WSJ-a, sve više okreću svinjetini koja je jeftinija, ili biraju biftek u restoranu tek s vremena na vreme.

Biftek je, kao što znamo, najkvalitetnije i najmekše crveno meso, koje kroz istoriju ima najvišu cenu među sličnim proizvodima.

Podsećamo, zbog nezapamćenih suša koje pogađaju Evropu drugu godinu zaredom, a pre svega Španiju, Portugal, Italiju, očekuje se i poskupljenje maslinovog ulja u narednom periodu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    6. jun 2023 | 08:31

    Za Amere nema problema. Imaju insekte, pa nek jedu do mile volje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>