• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

BiH zabranila uvoz 22 tone krompira iz Poljske: Sadrži prevelike količine opasnog pesticida?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Imazalil prodire u dubinu ploda i sve delove biljke, tako da nekoliko kapi deterdženta i trljanje ploda pod tekućom vodom neće pomoći u čišćenju

  • 3
krompir

Foto: Pixabay

Sanitarna inspekcija Bosne i Hercegovine zabranila je na graničnom prelazu Orašje uvoz 22 tone krompira za industrijsku preradu iz Poljske jer sadrži nedozvoljenu količinu pesticida.

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, uzeti su uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem utvrđena nedozvoljena količina pesticida "imazalil", što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnom nivou ostatka pesticida u i na hrani, bilo da je biljnog ili životinjskog porekla, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, pišu Nezavisne novine. 

U skladu sa Zakonom o hrani i Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne količine od 22.000 kilograma je zabranjen i naređeno je njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno, uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć, navedeno je u saopštenju.

Imazalil je fungicid koji se široko koristi u agrikulturi, najviše u uzgoju citrusnog voća, a njime se tretiraju citrusni plodovi i posle berbe, kako bi se smanjilo njihovo truljenje u skladištu i tokom prevoza.

Imazalil prodire u dubinu ploda i sve delove biljke, tako da nekoliko kapi deterdženta i trljanje ploda pod tekućom vodom neće pomoći u čišćenju.

(Telegraf Biznis)

Video: Tanasković: Od danas dodatni namet na uvozno mleko od 15 dinara po litru, za Gaudu 30 po kilogramu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>