• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li biste uveli veći porez na nezdravu hranu? (ANKETA)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika Britanija je uvela "porez na šećer" u bezalkoholnim pićima 2018. godine, ali je odbacila novije predloge da se dodaju veći porezi na druge nezdrave proizvode

  • 5
pomfrit Foto: Freepik

Šef jedne od najvećih prehrambenih firmi u Velikoj Britaniji poziva na povećanje poreza na slanu, masnu i slatku hranu.

- Proizvođači hrane nisu pokazali "dovoljno apetita za promene" - rekao je Džejms Majer, koji vodi Danone u Velikoj Britaniji i Irskoj Republici.

Ova francuska firma je najpoznatija po brendovima jogurta, ali takođe poseduje brendove flaširane vode Evian i Volvic. Rekao je da će samo 10% Danoneovih proizvoda biti pogođeno onim što je nazvano "sin taxes" (što se odnosi na poreze na "greh" ili "grešne" namirnice).

Napori prehrambene industrije u Velikoj Britaniji - da poboljša zdravstveni aspekt svojih proizvoda - čini se da nisu napredovali dovoljno brzo, konstatuje Majer, a pišu Observer i BBC.

Rekao je da je vreme za "smislenu intervenciju" od strane vlade, jer smatra da je uvođenje poreza na nezdrave ili manje zdrave namirnice jedini način da se industrija u celosti podstakne da krene ka zdravijim, održivijim rešenjima, u odnosu na često jeftinije, ali nezdrave alternative.

Velika Britanija je uvela "porez na šećer" u bezalkoholnim pićima 2018. godine, ali je odbacila novije predloge da se dodaju veći porezi na druge nezdrave proizvode. Umesto toga, zemlja se oslanja na dobru volju proizvođača da smanje so, mast i šećer u svojim proizvodima.

Ali, nagli rast troškova hrane tokom prošle godine otežava zalaganje za veće poreze. Međutim, Majer je rekao da bi novi pristup trebalo da uključi ograničenja reklamiranja, kao i "posmatranje kako se stope PDV-a mogu uskladiti sa zdravstvenim akreditivima proizvoda".

Trenutno se VAT (vrsta višefaznog opšteg poreza na promet proizvoda i usluga), zastupljen kao forma u zemljama Zapadne Evrope, ne naplaćuje na većinu prehrambenih proizvoda, ali se standardna stopa PDV-a od 20% primenjuje na alkoholna pića, konditorske proizvode, mnoge čipseve i slane grickalice, sladoled i bezalkoholna pića.

Mineralna voda, koja čini značajan deo Danoneovog portfelja proizvoda, takođe podleže PDV-u.

Salsa tortilja čips Foto: Shutterstock

Prehrambena industrija je, inače, ranije lobirala protiv dodatnih poreza, tvrdeći da bi to dovelo do povećanja cena. Međutim, aktivisti koji podržavaju ovu strategiju tvrde da bi poreski prihodi mogli da se koriste za promovisanje zdravijeg načina ishrane.

Portparol Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu rekao je da je vlada preduzela "čvrstu akciju" da se pozabavi nezdravom hranom i nastaviće da blisko sarađuje sa industrijom.

- Naš program smanjenja šećera je doveo do dramatičnog smanjenja količine šećera u hrani koju jedu deca – uključujući smanjenje sadržaja šećera u žitaricama za doručak od 14,9% i smanjenje sadržaja šećera u jogurtima i sirćetu od 13,5% - rekao je portparol u saopštenju.

Vlada je krajem prošle godine uvela ograničenja o tome gde se nezdrava hrana može izlagati u prodavnicama, ali je odložila nova ograničenja u pogledu "obima" ponude kao što su akcije "1+1 gratis".

Zabrana TV reklamiranja brze hrane pre 21h povučena je, i "prebačena" na oktobar 2025. godine, kako bi se industriji dalo više vremena da se pripremi za ograničenja, navodi dalje BBC.

Da li biste uveli veći porez na nezdravu hranu?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>