• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jelena pravi ajvar uz nula otpada: Ostatke od paprike suši i pretvara u maske za lice i sapune

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravili smo jednu seriju, držali smo i radionice za zainteresovane, a uskoro krećemo u ozbiljnu proizvodnju, kaže sagovornica Telegraf Biznisa

  • 1
Maska za lice od ostataka paprike Foto: Zavičaj u tegli

Kada je Jelena Miletić iz Medveđe pre dve godine ostala bez posla, shvatila je da pod hitno mora da nađe neko zaposlenje, što je u devastiranim područjima ozbiljan poduhvat. Umesto da kuka nad svojom sudbinom, rešila je da je uzme u svoje ruke - prijavila je firmu i počela da proizvodi zimnicu.

Ubrzo su iz njene kuhinje počeli da izlaze specijaliteti - ajvar, ljutenica, pinđur, slatka i džemovi. Međutim, Jeleni to nije bilo dovoljno. Ostvarila je saradnju sa socijalnom franšizom BIO IDEA. 

- Ja u svojoj proizvodnji imam lufta, pravljenje zimnice je sezonski posao, pa sam tražila šta mogu da radim u zimskom periodu. Sa profesorom sa Fakulteta za opštu i fizičku hemiju Stevanom Blagojevićem, došli smo do ideje da se ostaci od paprike ne bacaju, da se ne proizvodi bio otpad, već da mi to sušimo i da ubacujemo kao aktivnu komponentu u sapune, kao i da od toga pravimo maske za lice - objašnjava Jelena za Telegraf Biznis.

Ovu ideju poržale su i Ujedinjene nacije kroz UNDP program.

- Napravili smo jednu seriju, držali smo i radionice za zainteresovane, a uskoro krećemo u ozbiljnu proizvodnju. Meni je najvažnije to što smo organizovale radionice i obuke za žene, da svaka od njih može da se samozaposli. Važno je raditi na buđenju svesti vezane za upravljanje otpadom - kaže naša sagovornica koja se trudi da daje podršku ženama iz socijalno ugroženih grupa.

Ona objašnjava da su na jednoj od tih radionica pravili sapune od otpadnog ulja.

- Od ulja koje je ostalo nakon prženja pomfrita, pravili smo kozmetičke proizvode. Ipak, mi smo se odlučili za maske od onoga što ostaje nakon što se paprika ispeče i oguli za potrebe pravljenja ajvara - kaže ona.

Jelena objašnjava kako izgleda taj proces.

- Ostatak od paprike koja ide u ajvar se osuši, pa se samelje i taj prah je glavna komponenta u koju se ubacuju još dve komponente i to bude maska. Kod sapuna se samleveni prah ubacuje u smesu za sapun. Moj sin je tinejdžer i ova maska mu je pomogla sa problemom sa kanama, a u planu nam je da pravimo sapun od paprike za umorne noge - kaže naša sagovornica.

Ona kaže da se ništa se radi proizvoljno i da je sve naučno utemeljeno.

- Prošle godine sam, recimo, sušila sve ostatke. Iz moje radionice nije izašao gram otpada. Sušeni paradajz stoji mi spakovan i čekamo da nam klikne šta da radimo a njim. Svi imamo problem sa odnošenjem otpada i dobro je da svako od nas uradi šta je do nas da probamo da ga smanjimo. Evo, ovde u Medveđi svaka kuća pravi ajvar i sve žene su mi rekle da im objasnim kako se to suši, da i one to rade. Buđenje svesti je jako važno - kaže ona.

Jelena je, inače, jedna od 100 najuspešnijih poslovnih žena iz ruralnih područja, koje su dobitnice ovogodišnjeg konkursa Pošta Srbije, kojim ovo javno preduzeće podržava žensko preduzetništvo i daje svoj doprinos unapređenju položaja žena na tržištu rada.

(Telegraf Biznis)

Video: 100 uspešnih poslovnih žena iz ruralnih područja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>