• 11

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Hladnjičari su doveli seljaka u situaciju da zavise od njih": Malinar Dragiša tvrdi da će ih to uništiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ističe i da hladnjičari samo sede na sastanku i ne žele da podignu cenu malina

  • 11
dragiša terzić, malinar Printskrin: Pink

"Nama hladnjičari odrede cene đubriva, doveli su seljaka u situaciju da zavise od njih. Imaju čitav lanac u svojim rukama", priča malinar Dragiša Terzić, čija je porodica već četiri decenije u proizvodnji.

Naime, oni proizvedu svake godine i do 50 tona, ali kako tvrdi, zbog lobija malinara "koji se dogovore i krenu sa otkupnom cenom koja je niža od cene koštanja", ne garantuju zaradu.

- Ja sam od 2002. godine do 2005. predvodio malinare i tada sam bio prinuđen da blokiram puteve, jer tadašnje ministarstvo nije htelo da nas promi na sastanak, pa smo bili prinuđeni da maltretiramo ljude i blokiramo puteve - priča malinar na televiziji, dodajući da je sadašnja ministarka tri puta bila u Arilju.

- Politički nisam obojen, ali ministarstvo dođe na naš sastanak udruženja, to je za svako poštovanje. Hladnjičari i njihov lobi su mafija, ukinuće proizvodnju maline, ukinuće devizni priliv.

Ističe i da hladnjičari samo sede na sastanku i ne žele da podignu cenu malina.

- Ministarstvo treba da stvori ambijent, a moje mišljenje je da je u tome i uspelo. U Srbiji jedan radnik košta 6.000 dinara dnevno. Prosečan radnik može da obere 40 kilograma. Apelovao sam svih ovih godina na hladnjače, oni će uništiti nacionalni resurs. Njih samo interesuje profit u jednoj godini. Hladnjičari sede na sastanku i kažu da ne žele da podignu cenu. To uništava 500.000 ljudi u Srbiji koji žive od malina. Nama hladnjičari odrede cene đubriva, doveli su seljaka u situaciju da zavise od njih. Imaju čitav lanac u svojim rukama - zaključuje poljoprivrednik.

(Telegraf Biznis)

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tika

    21. jul 2023 | 15:00

    Uzmite kose i pokosite sve te maline, oni to i hoće, da bi mogli da uvoze i da se ugrađuju!!

  • Milos

    21. jul 2023 | 17:30

    Ma samo motka i po malinarima. Ceo zivot se vi samo nesto bunite. Vi malinari i sad ce sredinom avgusta i prosvetari opet da strajkuju. Ma more sto kaze Giga moravac samo motka i po ledjima majke vam ga sasave i bezobrazne. Samo je vama lose samo se vi bunite. Ja bi iskreno voleo da se napravi neki ugovor na 100 godina da malina ne moze da bude skuplja od 100 dinara. Pa se posle bunite. Neradnici jedni. Samo berete i presabirate koliko ce vam ostati a porez ne placate nikom.

  • Jpgar

    21. jul 2023 | 15:12

    NI VI MSLINARI NISTE NISTA BOLJI.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>