• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tanasković: Razvoj i povećanje kapaciteta živinarske industrije u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Živinarska industrija u Srbiji iz godine u godinu razvija i povećava svoje kapacitete

  • 0

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je prvi Samit živinara Balkana i 7. Živinarski biznis forum, koji je ove godine okupio sve učesnike ovog sektora iz Srbije i Balkana koji će kroz dijalog razmotriti najbolja rešenja za unapređenje ove grane i dalju regionalnu saradnju u toj oblasti.

„Živinarstvo, proizvodnja mesa i jaja predstavlja šansu ovog regiona. Dobra organizacija, ozbiljni proizvođači, jaka udruženja su preduslovi koji su već ispunjeni“, istakla je Tanasković.

Tanasković je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede uvek podržati ovakvu vrstu inicijativa i skupova koji se organizuju u cilju zajedničkog rada na prevazilaženju ostalih izazova sa kojima se sektor suočava.

„Ovakva okupljanja su odlična prilika da se razmene informacije o najnovijim tehnologijama, znanje i iskustva sa terena i da se promovišu domaći proizvodi“, rekla je Tanasković na skupu koji se održava u Aranđelovcu od 6. do 8. septembra.

Ministarka Tanasković je ukazala da se živinarska industrija u Srbiji iz godine u godinu razvija i povećava svoje kapacitete.

Kako je precizirala, proizvodnja živinskog mesa u našoj zemlji se u prethodnih 10 godina kretala u rasponu od 86 hilj. t do 116 hilj. t. Tokom 2022. godine ostvarena proizvodnja živinskog mesa bila je na nivou od 116 hilj. t, što je za 4% više u odnosu na prethodnu godinu i 7,3,% više u odnosu na petogodišnji prosek.

„To je najveća ostvarena proizvodnja u poslednjih 10 godina“, navela je Tanasković.

Ministarka je objasnila da se osim plasmana kvalitetnih živinskih proizvoda na domaćem tržištu, javlja potreba da se proizvodi plasiraju i na druga tržišta kao što je EU i dodala da u tom smislu unapređujemo svoje tehnološke, strukturne uslove i sisteme samokontrole uvodeći dodatne tržišne standarde.

Država Srbija prati i prilagođava se zahtevima tržišta kako okolnih zemalja tako i EU, a određeni koraci za harmonizaciju standarda u ovoj proizvodnji su učinjeni u prethodne dve godine i intenzivno radimo na ostvarivanju dodatnih uslova za izvoz jaja i svežeg mesa, kazala je Tanasković.

Tanasković je podsetila da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje brojne podsticaje u okviru različitih mera – direktnih davanja (za kvalitetna priplodna grla – roditeljske kokoške i ćurke), mera ruralnog razvoja (nabavka mašina i opreme, izgradnja skladišnjih i dr kapaciteta).

Pažnju posvećujemo i očuvanju životinjskih genetičkih resursa, pa tako podsticaji obuhvataju i podršku programu koji se odnosi na očuvanje autohtonih rasa živine, napomenula je Tanasković.

Kada je reč o IPARD programu proizvođači i prerađivači živinskog mesa najveću podršku mogu da ostvare u okviru sektora mesa i sektora jaja i to kroz dve mere – mera 1 koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu i mera 3 koja se odnosi na preradu i marketing.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>