Jelena iz Topole ne odustaje od tradicije: Iako je gotova tegla jeftinija, ona uveliko pravi srpski kavijar

 
Čitanje: oko 1 min.
  • 6

Domaćice ubrzano pune tegle, kako bi i ovu zimu dočekale sa punim špajzom ajvara, turšije, kiselih krastavaca i džema.

Večita dilema je da li praviti domaće ili kupiti u supermarketima, a imajući u vidu poskupljenje svih namirnica, možda je i povoljnije sve kupiti gotovo, ne trošiti drva ili struju. Ipak, domaćice koje poštuju tradiciju na to i ne pomišljaju već su zavrnule rukave, naložile šporet smederevac i krenule u akciju.

ajvar, zimnica Foto:RINA

- Kada dođe jesen probude se sva čula i ona nostalgija za detinjstvom, dok se sa starog smederevca širi miris paprike preko dvorišta. Prava domaćica ona naša srpska u ovim jesenjim danima nosi najlepši miris u kosi, onaj koji su imale i naše bake i majke, miris pečene paprike. Kod nas je tradicija pravljenja ajvara onog čistog, koji podrazumeva najkvalitetniju papriku, kako je moja baka umela da kaže, onu kao dlan ili "slonovo uvo" uz dodatak belog luka, ulja, soli i malo listova celera - kaže za RINU Jelena Lazarević.

Ova vredna domaćica otkriva, da za pripremu tradicionalnog srpskog ajvara ne treba ništa više osim gore pomenutih namirnica, puno ljubavi, rada i naravno šporeta smederevca.

- Po starom običaju pečenu papriku stavljamo u najlon kese da prenoći, sledećeg dana se ljušti, cedi, melje. A onda kreće prženje i dugo mešanje na smederevcu u kom najlepše pucketaju drva, a ajvar bude najukusniji. Nižu se teglice na policama u podrumu kao nekada i za zimu nema zime ovde kod nas u Šumadiji. Ukus srpskog kavijara uz domaći hleb budi sva čula i iz teglice nestane brže nego što se može i zamisliti - ističe domaćica iz Topole.

ajvar, zimnica Foto:RINA

Ovaj pikantni namaz specijalitet je balkanske kuhinje i uglavnom se koristi kao hlebni namaz ili dodatak jelima. Čuveni Bi-bi-si nazvao ga ja čak i balkanskim.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Neobičan izum užičkog kraja: U spremanje zimnice u pomoć pritekao zidarski alat

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Negotinac

    22. septembar 2023 | 09:48

    Nijedan, apsolutno nijedan industrijski ajvar ne može da priđe domaće. Sem jedno i daleko najskupljeg. A to je onaj kockasti "Bakina tajna". Takav su pravile moji pokojni baka i tetka. Sve ostalo je crvena kaša sa čudnim ukusom.

  • Mladen

    22. septembar 2023 | 11:12

    Koješta ajvar je najbolji kad se ne mučiš i ne dimis ,ne kupujem paprike ni tegle ,već kupiš gotov i ko Bog .

  • Mrki

    22. septembar 2023 | 09:37

    Pa šta pravi KAVIJAR ili AJVAR 🤦🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>