Vreme čitanja: oko 2 min.
Tone je napravio grešku u proizvodnji, a onda je nastao kolut Pegula: Drugi najbolji sir na svetu
Vreme čitanja: oko 2 min.
Potvrda stiže iz Viskonsina, "države sira"
"Drugi najbolji sir na svetu", stoji ispred porodičnog biznisa i restorana nadomak Pule, koji vodi Vesna Loborika. I u ovom izrazu nije nikakva "fora" već prava istina, zbog koje zastaju i Amerikanci.
- Ljudi koji ne znaju za nas, stanu i proveravaju, posebno Amerikanci i drugi kojima je engleski maternji jezik. Pa im objasnimo da smo vrlo ponosni na to što je naš sir proglašen drugim najboljim na svetu, a i zadovoljni time što su videli natpis i stali kod nas - priča Tone Grubešić.
Uz stalan asortiman Vesninih sireva, trude se da konstantno kreiraju nove proizvode. Pa makar i slučajno. Naime, neverovatna priča o prekretnici u radu sirane dogodila se u jedno rano jutro, oko 4 sata.
Kako je ispričao Tone za hrvatski Indeks, pre nekoliko godina u to vreme je bio u sirani, obavljajući jedan od svojih bezbroj zadataka u porodičnom poslu.
Trebalo je da da prelije mleko spremno za sirenje, ali dogodila se greška.
- Slučajno sam pomešao ovčje i kozje mleko. Otac nije mogao da veruje, gledao me je kroz staklo iz druge prostorije i hvatao se za glavu, nije mu bilo jasno kako je to moglo da mi se dogodi. Ja sam u to vreme puno radio i malo spavao, i od nakupljenog umora mi se jednostavno potkrala greška - priča.
View this post on InstagramA post shared by Vesna Loborika| Istarska obiteljska sirana (@vesnaloborika)
Njih dvojica su se neko vreme gledali u tišini u tako pomešano mleko, a otac je onda u očaju rekao ,,daj i ono kravlje što je ostalo, pa šta bude. Sveukupno 1.000 litala mleka'', priseća se Tone.
Tek deset meseci kasnije setili su se pogrešno "umešanih" kolutova sira i odlučili su da ih probaju na jednom porodičnom ručku.
- Nikome nisam rekao o čemu se radi jer i inače imam naviku da isprobavam razne sireve i uvek imam zalihu u frižideru. Kada smo ga probali, svi su se odjednom utišali dok neko nije rekao - ovo je predobro! I pitali su gde sam ga nabavio. Kada sam im objasnio kako je nastao ovaj sir, bili su oduševljeni. I tako je nastala naša Pegula.
Njihova Pegula, stigla je i do Viskonsina, odnosno države pod nadimkom "Država sira". Svetsko prvenstvo u ocenjivanju sireva, koje se tamo održava, najvažnije je ocenjivanje ne samo sireva, već i maslaca i jogurta.
I znate šta se desilo? Pegula je osvojila drugo mesto sa 98,5 bodova od 100, dok je prvo mesto pripalo siru iz Kalifornije sa 99,35 bodova.
- Obožavam sir, stalno ga jedem i uživam u njemu. Zato i volim svoj posao, traganje za savršenstvom mi je najveća motivacija - zaključuje Tone.
Inače, sirnica nosi ime po njegovoj majki, Vesni.
(Telegraf Biznis)
Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Перагеније
"proglašen drugim najboljim na svetu" - КО је прогласио?..
Podelite komentar
don quixote
više nego odličan španski sir keso iberiko (queso iberico) napravljen sa 3 vrste mleka. Ili Porua isto tako mnogo dobar sir.
Podelite komentar
Miki
I sam se bavim sirevima i mogu da kazem Tone BRAVO !!!
Podelite komentar