• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tone je napravio grešku u proizvodnji, a onda je nastao kolut Pegula: Drugi najbolji sir na svetu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potvrda stiže iz Viskonsina, "države sira"

  • 5

"Drugi najbolji sir na svetu", stoji ispred porodičnog biznisa i restorana nadomak Pule, koji vodi Vesna Loborika. I u ovom izrazu nije nikakva "fora" već prava istina, zbog koje zastaju i Amerikanci.

- Ljudi koji ne znaju za nas, stanu i proveravaju, posebno Amerikanci i drugi kojima je engleski maternji jezik. Pa im objasnimo da smo vrlo ponosni na to što je naš sir proglašen drugim najboljim na svetu, a i zadovoljni time što su videli natpis i stali kod nas - priča Tone Grubešić.

Uz stalan asortiman Vesninih sireva, trude se da konstantno kreiraju nove proizvode. Pa makar i slučajno. Naime, neverovatna priča o prekretnici u radu sirane dogodila se u jedno rano jutro, oko 4 sata.

Kako je ispričao Tone za hrvatski Indeks, pre nekoliko godina u to vreme je bio u sirani, obavljajući jedan od svojih bezbroj zadataka u porodičnom poslu.

Trebalo je da da prelije mleko spremno za sirenje, ali dogodila se greška.

- Slučajno sam pomešao ovčje i kozje mleko. Otac nije mogao da veruje, gledao me je kroz staklo iz druge prostorije i hvatao se za glavu, nije mu bilo jasno kako je to moglo da mi se dogodi. Ja sam u to vreme puno radio i malo spavao, i od nakupljenog umora mi se jednostavno potkrala greška - priča.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Vesna Loborika| Istarska obiteljska sirana (@vesnaloborika)

Njih dvojica su se neko vreme gledali u tišini u tako pomešano mleko, a otac je onda u očaju rekao ,,daj i ono kravlje što je ostalo, pa šta bude. Sveukupno 1.000 litala mleka'', priseća se Tone.

Tek deset meseci kasnije setili su se pogrešno "umešanih" kolutova sira i odlučili su da ih probaju na jednom porodičnom ručku.

- Nikome nisam rekao o čemu se radi jer i inače imam naviku da isprobavam razne sireve i uvek imam zalihu u frižideru. Kada smo ga probali, svi su se odjednom utišali dok neko nije rekao - ovo je predobro! I pitali su gde sam ga nabavio. Kada sam im objasnio kako je nastao ovaj sir, bili su oduševljeni. I tako je nastala naša Pegula.

Njihova Pegula, stigla je i do Viskonsina, odnosno države pod nadimkom "Država sira". Svetsko prvenstvo u ocenjivanju sireva, koje se tamo održava, najvažnije je ocenjivanje ne samo sireva, već i maslaca i jogurta.

I znate šta se desilo? Pegula je osvojila drugo mesto sa 98,5 bodova od 100, dok je prvo mesto pripalo siru iz Kalifornije sa 99,35 bodova.

- Obožavam sir, stalno ga jedem i uživam u njemu. Zato i volim svoj posao, traganje za savršenstvom mi je najveća motivacija - zaključuje Tone.

Inače, sirnica nosi ime po njegovoj majki, Vesni.

(Telegraf Biznis)

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    27. septembar 2023 | 13:56

    "proglašen drugim najboljim na svetu" - КО је прогласио?..

  • don quixote

    27. septembar 2023 | 19:06

    više nego odličan španski sir keso iberiko (queso iberico) napravljen sa 3 vrste mleka. Ili Porua isto tako mnogo dobar sir.

  • Miki

    27. septembar 2023 | 17:03

    I sam se bavim sirevima i mogu da kazem Tone BRAVO !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>