• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inspekcija porodici Možgan oduzela 24 krave jer su bile blatnjave: Njihova vrednost je 50.000 evra, u šoku su

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Životinje su bile prekrivene blatom i nije im pružena veterinarska nega"

  • 1
Krave, Elemir Foto: I love Zrenjanin

Prošle sedmice je u selu pored Krškog, u Sloveniji, veterinarski inspektor bez ikakve najave i upozorenja oduzeo 24 goveda s farme porodice Možgan.

Prema zvaničnom saopštenju, životinje su navodno bile zanemarene, prenosi Moja Dolenjska. Ali, ono što je usledilo, ostavilo je bez reči i javnost i stočare u celoj Deželi, ali i u susedstvu.

Naime, četiri dana nakon što je u Sloveniji stupila na snagu dopuna Zakona o zaštiti životinja, a koja inspektorima omogućava njihovo oduzimanje ako se otkrije da ih uzgajivači drže u nehumanim uslovima, inspektorka je poljoprivredniku oduzela 24 krave.

U zapisniku inspekcije o oduzimanju navodno ne stoji šta je tačno uzgajivač počinio, niti koliko je životinja oduzeto. Vlasnik Rudi Možgan je šokiran te opovrgava da su životinje zanemarivane, a to što su bile blatne, opravdava nepovoljnim vremenom, ondnosno čestim jakim pljuskovima na tom području.

"Prikolice za stočnu hranu selimo metar po metar kako bi životinje koje su od teljenja celo vrijeme na ispaši bile što suše. Ne uzgajamo ih da bismo ih mučili", izjavio je Možgan, vlasnik stada vrednog 50.000 evra. Kaže kako je farmu iduće godine planirao preuzeti njegov sin, ali to sada neće biti moguće.

U tamošnjoj Agenciji za sigurnost hrane za medije su kratko izjavili da je stoka bila ograđena u malom ispustu, koji je bio jako blatnjav, bez pristupa vodi i hrani, staji ili suvom ležaju.

"Životinje su bile prekrivene blatom i nije im pružena veterinarska njega", naveli su.

Neprimjereno i protivzakonito?

Ovaj je slučaj digao na noge Sindikat poljoprivrednika koji smatraju da je ovakav postupak nezakonit. Kako piše "N1", predstavnici poljoprivrednika ističu sporan način oduzimanja, pri čemu je inspektorka navodno dozvolila jednoj od prisutnih zaštitnica životinja da sama odveze jednu od oduzetih krava.

Oštro je reagovala i Poljoprivredno-šumarska komora uverena da je reč o preteranoj i nezakonitoj meri.

"Životinje nisu bile uzgojene u optimalnim uslovima, ali nisu imale nikakve negativne posledice zbog toga. Mogle su otići iz mulja na pašnjak", saopštili su.

Ogorčeni su i u Savezu slovenačkih seljaka koji upozoravaju da je ovakvo postupanje neprimereno i protivzakonito.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fdsa

    21. novembar 2023 | 08:22

    e to vam je zapad, uzivajte........ nikad EU nikad NATO

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>