• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdrava hrana i organizovani kriminal: Meksiko plaća ozbiljnu cenu zbog velike potražnje za ovim voćem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Super hrana je super komplikovana

  • 0
Avokado Foto:Pixabay

Meksička država Mićoakan je jedan od najvećih proizvođača avokada u ovoj zemlji. Sjedinjene Američke Države su samo tokom 2022. godine uvezle meksički avokado u vrednosti od 3,1 milijarde dolara.

Vlada SAD je 1997. godine podigla zabranu uvoza meksičkog avokada koja je bila na snazi još od 1914. godine zbog borbe protiv invazivnih vrsta insekata. Od tada se uvoz avokada dramatično uvećao te je samo u periodu od 2022/23 dostigao količinu od milion i osamsto hiljada tona.

Prema studiji iz 2020. godine koju je sproveo Teksas A&M Univerzitet, uvoz meksičkog avokada u fiskalnoj 2019/20 godini doneo je SAD 33,051 novih radnih mesta,  2,2 milijarde dolara prihoda od rada i 1,1 milijardu dolara u porezu.

Teksas i Kalifornija su države koje su najviše profitirale od ekonomske aktivnosti generisane uvozom meksičkog avokada.

Ipak, pored svih benefita za meksičku i američku ekonomiju kao i same potrošače ovog voća, svakodnevni život proizvođača avokada iz Mićoakana je veoma dramatičan.

Tokom poslednje decenije avokado je postao obeležje ekspanzije meksičkog organizovanog kriminala u legalne poslove.  U cilju legitimizacije svojih poslova i smanjena konflikta sa vlastima i policijom, kriminalne organizacije traže načine da se infiltriraju u legitimne poslove i operacije.

Posebno su interesantne industrije i delatnosti koje su već razvijene i imaju ustaljenu potrošačku bazu.

Karteli su došli po svoje

Svakodnevno nasilje koje trpe stanovnici Mićoakana je uznemiravajuće.

meksička policija, meksiko, kartel Foto: Shutterstock

Dok se meksička vlada muči sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, karteli koriste dronove bombardere, nagazne mine i improvizovane eksplozivne naprave u svojoj borbi za prevlast.

U aprilu 2023. godine dva pripadnika policije su nastradala od strane oružanog nasilnika preneo je Forbes. Policija u Mićoakanu je primorana da koristi vojna oklopna vozila a situaciju dodatno komplikuju i civili koji se organizuju i nauružavaju pokušavajuči da se odbrane od kartela.

"Tokom vremena, ove organizovane kriminalne grupacije sve lakše i dublje zadiru u lokalne ekonomije usled pasivnosti trenutne administracije" - naglasio je u podkastu Falko Ernst, Meksički analitičar u Međunarodnoj kriznoj grupi (International Crisis Group).

U februaru 2022. godine. Američka vlada je stavila zabranu na uvoz avokada iz Meksika. Zabrana je nastala usled kredibilnih pretnji upućenih članu  Ministarstva poljoprivrede SAD.

Po proceni lokalnog uzgajivača, oko dvadeset hiljada tona avokada u vrednosti od 5o miliona dolara ostalo je na plantažama, prenose strani mediji.

Samo nedelju dana kasnije objavljeno je da je zabrana podignuta, taman na vreme za Super Boul.

Falko Ernst, na kraju navodi da treba biti obazriv sa bojkotom meksičkog avokada, ali da bi bilo poželjno da se napravi sistem koji će verifikovati nekonfliktan ili takozvan "čisti" avokado.

Pritisak je veliki na sve uključene - potrošači žele svoju zdravu hranu, restorani i prodavci su voljni da ugode i dobiju svoj deo profita, meksička vlada traži načine da se izbori sa korupcijom, karteli i kriminalne organizacije se guraju u legitimne poslove po svaku cenu, a farmeri potencijalno stavljaju svoj život na kocku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>