• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na nebu iznad ovog grada vodi se bitka za prevlast: Sokolari svojim pticama rešavaju problem

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umesto ubijanja, cilj akcije je da se vrane zastraše prirodnim neprijateljima i prestanu da se gnezde u gradu

  • 0
Vrana Foto: Shutterstock/Drakuliren

U Varaždinu se ovih dana sprovodi akcija koja za svoje potrebe koristi dealtnost koja je upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne svetske baštine.  Gradske vlasti su angažovale kompaniju koja koristi sokolarenje da ukloni mnoštvo vrana koje su zaposele ovaj grad.

Cilj ove akcije je da se premeste gnezda vrana iz gradskih parkova i delova sa dosta drveća na obode grada, na područja oko dravske park-šume i ostale lokacije gde će ptice biti sigurnije i neće uznemiravati građane.

Hrvatski mediji su preneli građanima da, ako nad varaždinskim nebom u slobodnom letu vide jastreba ili sokola, nema mesta panici.

- Ni u kojem slučaju se ne bi trebali bojati, jastreb je tu prvenstveno zbog njih i kvaliteta njihovog života, kaže za HRT sokolar Almir Kubat.

Harisov jastreb protiv sive vrane. U najkraćim crtama tako možemo nazvati dvoboj nad krošnjama stoletnih varaždinskih platana i javora.

- Njihovu inteligenciju koristimo protiv njih. Pojavljujemo se u različitim delovima dana, u različitim kvartovima i prividno im stvaramo nelagodu i nervozu da misle da smo čitavo vreme u gradu-  kaže sokolar.

- Na mestima gde se ne osećaju sigurno ne polažu jaja i ne razmnožavaju se. Cilj je da se u konačnici stavi pod kontrolu njihova populacija - kaže Krešimir Sever, vodilac Odseka za komunalno, prometno i poljoprivredno redarstvo Grada Varaždina.

Glasno graktanje, kopanje po smeću u potrazi za hranom te onečišćenje okoliša izmetom, najveće su zamerke vranama. U naseljenim područjima, nisu retki ni njihovi napadi na građane. Pogotovo su opasne ako se boje za svoje mlade. Srećom, takvih scena u Varaždinu za sada nije bilo.

- Cilj je stvoriti osjećaj vrani da smo mi tu, njeni prirodni neprijatelj, i samom svojom pojavom je dovoljno da stvori nelagodu kod vrana - pojašnjava sokolar Kubat.

Vrane malo pomalo napuštaju kvartovske parkove i gradsko drveće zamijenjuju novim domom po obodima Varaždina, prenosi Poslovni.hr.

- Stvar je čisto prirodna. Ne ide se na ubijanje, nego na prirodno proterivanje vrana. Nastanjujemo neprijatelja, igra mačke i miša - kaže Kubat.

A u igri mačke i miša, onaj slabiji često izvuče deblji kraj. No, tako je to, jer koliko god voleli ptice, zajednički život s vranama često je vrlo glasan i prljav.

(Telegraf Biznis)

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>